Ünlü ve kurumların alan adlarını alıp yüksek fiyatla satmaya çalışanlar bakın kimlerin kabusu oldu?
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Sana ... kurumlar_11516.html
İngilizce'de cybersquatting olarak bilinen ve sanal işgal olarak Türkçeleştirebilecek olan kelime biz sıradan insanlar için çok önemli olmayabilir. Fakat ünlüler, kurumlar ve bir de kolay yoldan para kazanma sevdalıları için önemi çok daha büyük. Sayıları her geçen gün artan alan adı uzantıları ve isim benzerliklerini kullanan kimi "pratik zekalı" kullanıcı, ünlüler ve firmaların adlarına benzer alan adlarını alarak daha sonra bunu bir servet karşılığı satmak için birbirleriyle yarışıyorlar. Özellikle de 2008, sanal işgal konusunda görülmemiş bir artışa sahne oldu.
Bu konuda yetkili merci olan The World Intellectual Property Organization (WIPO) yani Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü, yayınladığı rakamlarla 2008 yılında sadece bu sebepten açılan dava sayısının 2329 olduğunu açıkladı. Yani her güne 6 davadan fazla düşüyor. Tabii ki bunlar peşine düşülen sanal olarak işgal edilmiş alan adları. Anlaşılarak satın alınan veya mahkeme sürecine girmek istemeyenlerle bu rakam kat be kat artabilir.
WIPO davacı isimlerini açıklamadı fakat Scarlett Johansson, BBC, Yale Üniversitesi, Arsenal futbol klübü, Nestle, eBay ve hatta Google'ın da 2008'de sanal işgalcilerle mücadele ettiği biliniyor.
Tüm konu: Sanal işgal kurbanı ünlü isimler ve kurumlar
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: Sizce sanal işgalciler nasıl engellenebilir?