Sanırım Anakartım yandı

Fatih Kara
17-01-2010, 18:56   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
39 mesaj

Okumak için uzun geldiyse 2. paragraftan başlayabilirsiniz.

Arkadaşlar bilgisayarım geçen hafta pazar günü elektirik kokmaya başlamıştı. Bütün ev yanık kokuyordu. Evde bulunan diğer bilgisayardan geldiğini farkettim. Bilgisayarı fişten çekip balkona koydum. 15-20 dakika soğuduktan sonra açtım herşey normal çalışıyordu eskisi gibi. Ama bu gün sabah kardeşim oynamak için bilgisayarı tekrar açmıştı. Yine elektirik kokmaya başladı. Bilgisayarı söküp yine balkona koydum. Bir kaç dakika sonra alıp tekrar fişe bağladım. Açtim 15 dakika geçmeden yine aynı koku çıkıyordu. Bu sefer bilgisayarı vidasına kadar söküp plastik masanın üstüne koydum. Powerdan çıkan anakarta bağladığımız güç kablolarından uzun olanın köşedeki 4 pini sararmıştı. Sanırım power bozuktu ve anakartımı yaktı.

Bilgisayarı tekrar toplarken işlemcimin ayaklarının eğildiğini, hatta 2 tanesinin koptuğunu farkettim. Signal pinleri olmadığından sorun teşkil etmez sanırım diyerek bilgisayarıma tekrar taktım. Bilgisayarımı açarken fanlar çalışıyor, sanki ekranda bir post ekranı varmış gibi klavye ışıkları yanıp sönüyor herşey normal gibi  ama görüntü alamıyorum. Şu an bunları yazdığım bilgisayara monitörü bağladım ama çalışıyor, sorunum monitörde değil. Acaba işlemcinin tırnakları olmadığı için mi ekrana görüntü gelmedi, yoksa powerdan gelen elektirik ekran kartımıdamı yaktı. Hangi parçalarım hasar görmüş olabilir. Ona göre bir donanım listesi çıkarıp bilgisayarı tekrar toplamak istiyorum. Bu arada bilgisayarım 6 senelik Pentium 4 sistemdir.

Teşekkürler

Burak ÇAKAY
17-01-2010, 19:10   |  #2  
Burak ÇAKAY avatarı
Yıllanmış Üye
432 mesaj

Powersupply bozulmuştur en iyi ihtimalle. Diğer bilgisayarın power'ini takıp dene bakalım açmayı. Ama pek anlamıyorsan bu işlerden bir servise götürmeni tavsiye ederim. Orada sorunun ne olduğunu bakıp deneyerek anlayabilirler.

Son Düzenleme: Burak ÇAKAY ~ 17 Ocak 2010 19:16
Fatih Kara
17-01-2010, 19:59   |  #3  
OP Yeni Üye
39 mesaj

Hocam problem sadece işlemci ve powerdan kaynaklanıyosa mühim değil. Şu an bulunduğum makinenin power diğer bilgisayarın anakartına uymuyor. P4 işlemci zor bulunur gibi ama en azından ucuz. Eski anakartım bir kere daha yanmıştı yenisini 1 ayda bulmuştuk (: Yarın arkadaşımla piyasaya bir tura çıkacaz bir de teknik servislere sorayım.

Süleyman.
17-01-2010, 21:11   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Vesile olsun, komple yenileyin bari sistemi, imkan varsa. Geçmiş olsun.

Mustafa Akın
18-01-2010, 11:48   |  #5  
Mustafa Akın avatarı
Yıllanmış Üye
3,236 mesaj

Bilgisayar açılırken uzun-kısa herhangi bir kombinasyonda bip sesi geliyor mu?

Fatih Kara
18-01-2010, 18:48   |  #6  
OP Yeni Üye
39 mesaj

Yok hocam ne bip sesi var ne de monitörde görüntü. Yarın yeni bir işlemci ve power alacam. Anakartımda problem olmazsa eskisi gibi çalışır umarım..

marosarap
18-01-2010, 19:04   |  #7  
marosarap avatarı
Yıllanmış Üye
658 mesaj

anakartın harici vga bagdaştırıcısı varsa monitörü ona baglayın eger görüntü  gelirse ekran kart yanmıştır yoksa başka ekran kartında deneyin görüntü gelirse sizin vga sizlere ömür.
bu işlemleri yaparsanız ve halen görüntü gelmiyorsa vga yı kurtarmışsınızdır ama oda kesin degil. vga yı başka pc de test etmeniz lazım kesin sonuç için.
sıra diger basamakta işlemcinin pinleri kırılmışsa ve eliniz yatkınsa aynı ebatlarda ve kalnlıkta bir bakıl telin ucunu lehimleyip kırılan pinin üzerine yapıştırın ve sonra uzun teli diyer ayklar seviyesinde kesin dikkat kısa devre olmasın lehim diger ayaklara bulaşmasın
bu işlemleri dogru bir şekilde yaptıktan sonra muhtemeln sorunun kaynagını ögreneceksiniz fakat işlemler dogru bir şekiilde yapılıp görüntü halen alınamıyorsa sorun ram veya anakarttadır onuda buna benzer deneme yanılma yöntemleriyle ögrenin