çok merak ediyorum ve yaptığım araştırmalarda net bir cevaba ulaşamadım malesef. denemek için alacağım sata III diski fakat geriye dönük uyumluluk her ne kadar vardır deslerde kesin cevap almadan denemeyi düşünmüyorum.
Sata III performansını alamayacağımı biliyorum zaten bu yüzden sata III destekli anakart almam lazım ama 2 ay gibi bir süre montajını yapmak gibi bir şansım olmadığı için yeni anakartı sata 2 anakarta bağlayacağım aldıktan sonra.
Sata III , Sata II destekli anakartta çalışırmı ??
Çalışır
Nasıl mı... Gayet güzel çalışır.
Açıklaması şöyle..
Sata bağlantıları fiziksel olarak aynıdır
Sata2 veriyolu 480Mbyte/sn ye kadar veri transferine uygundur (Değer yanlış ise kusura bakmayın)
sata3 veriyolu 3GB/sn ye kadar veri transferine uygundur
Alacağın harddisk özelliklerine göre 25 ila 50MB yazım hızına ve de yaklaşık 150 MB civarı okuma hızına sahip olabilir (bu değerler 7200RPM diskler içindir)
Dolayısı ile sata3 te olsa sata2 de olsa normal bir HDD ile aradaki fark pek fazla olmayacaktır.
Sadece yüksek devirli SCSI amaçlı yapılmış harddisklerde Tam verim için sata3 gereklidir.
sadece devir işi olmuyor malesef diskin 10000 rpm + birde hibrit disk olması lazım bir gerçek sata3 hibrit disk neredeyse 750 tl civarı.
disklerin önbelleri sayesinde zaten windows 7 fazla disk içeriğini kuracalamıyor benim şuanda kullandığım disk 16 mb cache bellekli ve disk ışığı yanmıyor işlemleri yaparken neredeyse genelde hep uyku modunda yatırıyor önbelleğini kullanıyor.
sata 3 disklerde 64mb cache olduğunuda bildiğimize göre disk üzerinde yapılan işlem miktarıda bir hayli düşmüş durumda olacak. seagate ve samsung nedense yüksek veri depolama yeteneğine sahip 1.5 tb ve üzeri disklerde devir 7200 yerin 5400 ve 5900 rpm kullanılmış durumda ne alakadır anlamışta değilim disk boyutu büyüdükçe devir düşüyor.
arkadaşlar sata6 mı ne var 6gb/sn die onasıl bişey bilgisi olan varmı ssd hızlarındamı?