Sata2 hdd, Sata2 mi yoksa Ide olarak mı kuruldu?

ettu
02-09-2007, 19:44   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
134 mesaj

Ana kartım Asus M2n N430 dd2, hdd ise 320gb Sata2 16 Nsq Samsung.
Halen XP kurulu 250gb Samsung ide hdd'yi yedek kullanmak üzere, ilk defa 320gb Sata2 hdd satın aldım ve XP'yi ve Servicepack2 yi Ide hdd'ye kurar gibi sorunsuz bir şekilde kurdum. Biosta hemen tanıdı. Ayrıca ana kartım sanırım Sata2'yi desteklediği için benden Sata2 sürücüsünü içeren disket istemedi. (Gerçi bende Fdd sürücüsü de yok).
Kafamda takılanlar:
1-Xp kurduğum bu Sata2 diski, acaba Sata2 mi yoksa Ide olarak mı çalışacak? (Sata2 diskin özelliklerine baktığımda ide\disksamsung_hd321kj modelini ve yanında sanırım seri numarasını yazıyor. Aynı şeyleri ide diskte de yazıyor.)
2- Sata disklerde gerçekten jumper ayarı (master, slave) yapmaya gerek yok mu? Ben denemek için hem master hemde slave olarak ayarladım. Her ikisinde de sorunsuz çalıştı.

Saygılar

blackhawkmilan31
02-09-2007, 20:04   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,472 mesaj

Valla kardeşim yazını 2 kere okudum birşey anlamadım.Konu resmen çorba olmuş.

1. soruda ne demek istediğini anlayamadım.Sen eğer ide harddiski sökersen, SATA harddiski takarsan düzgün bir şekilde çalışır." bu Sata2 diski, acaba Sata2 mi yoksa Ide olarak mı çalışacak?" derken ne demek istediğini anlayamadım.Ve SATA2 diskin özelliklerine nereden baktın ? Eğer biostan baktın ise ve bu ikisindede aynı şeyler yazıyorsa İDE harddiskini bios'tan iptal et.Çünkü İDE'leri SATA'lar gibi tak çıkar kullanamıyorsun.Kullanıyorsun da bios ayarları falan gerekiyor.(bu soruda ne demek istediğini daha iyi açıklarsan sevinirim)

2.soruya geçelim.Sata harddisklerde jumper ayarı var ama master/slave yok.Dediğin jumper ayarı SATA2 harddiski SATA1 olarak kullanmaya yarıyor.Bu seni şimdilik ilgilendirmez.O yüzden haliyle sorunsuz çalışacaktır.Sen bundan sonra harddisk ayarlarına dokunma.

ettu
02-09-2007, 20:26   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
134 mesaj

En iyisi şöyle yazayım. Bildiğimiz gibi Sata2 yeni nesil hdd'ler ide hdd'den daha hızlı çalışırlar. Yani ben XP'yi kurarken acaba bir yeri atladım da Sata2 diski ide disk olarak mı tanıtıp kurdum. Sata2 diskin özelliğindede Sata diye birşey yazmıyor. O nedenle şüpheye düştüm.

blackhawkmilan31
02-09-2007, 20:50   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,472 mesaj

Sen içini rahat tut.Sata'lar için BİOS ayarlaması falan gerekmiyor.

ettu
02-09-2007, 20:54   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
134 mesaj

Açıklaman için sağol blackhawkmilan31.

altaytuna
02-09-2007, 21:59   |  #6  
Yıllanmış Üye
250 mesaj

Sata II diskini anakart tanımış demekki..Ama eğer anakartın yeniyse ve sata II desteği varsa bazen disklerin jumperları sata I olarak ayarlı geliyor..anakartın sata I Destekliyorsa ve çalışıyorsa sorun yok ama anakartın sata II desteği varsa jumper ı da sata II olarak ayarlarsan daha hızlı çalışabilir...

Ayrıca hdd nin NCQ desteği de varmış ama bunun çalışması içinde anakartın bunu desteklemesi lazım...Anakartın desteklemesze diski kullanırsın ama nCQ çalışmaz...

Master/slave ayarlamaları sadece ide bağlantıları için sata da zaten her sata yuvasına 1 tane disk takılıyor..

Selamlar...

ettu
03-09-2007, 01:19   |  #7  
OP Yıllanmış Üye
134 mesaj
altaytuna
Sata II diskini anakart tanımış demekki..Ama eğer anakartın yeniyse ve sata II desteği varsa bazen disklerin jumperları sata I olarak ayarlı geliyor..anakartın sata I Destekliyorsa ve çalışıyorsa sorun yok ama anakartın sata II desteği varsa jumper ı da sata II olarak ayarlarsan daha hızlı çalışabilir...

Ayrıca hdd nin NCQ desteği de varmış ama bunun çalışması içinde anakartın bunu desteklemesi lazım...Anakartın desteklemesze diski kullanırsın ama nCQ çalışmaz...

Master/slave ayarlamaları sadece ide bağlantıları için sata da zaten her sata yuvasına 1 tane disk takılıyor..

Selamlar...

Merhaba altaytuna
Yazını okuyunca iki sorum olacak sana.
Dediğin gibi ne biosta ne XP kurulumunda sorun çıkmadı.
1-Sata2 diski bana slave olarak (diskin üzerinde jumper takılı değil)geldi. Gerçi master yapınca da değişen birşey olmadı. Sata2 disk ana kartın Sata2 slotuna takılı. Ana kartta jumper ayarını sata2 olarak nasıl ayarlayabilirim?
2- Ana kartın chipseti NVIDIA nForce 430 MCP NSQ desteği sanırım yok.
NCQ destekleyen Yonga ve denetleyiciler
• Intel® 82801HR I/O Controller Hub (ICH8R) - RAID ve AHCI
• Intel® 631xESB/632xESB I/O Controller Hub - RAID ve AHCI
• Intel® 82801GBM I/O Controller Hub (ICH7M) - AHCI yalnız
• Intel® 82801GR I/O Controller Hub (ICH7R) - RAID ve AHCI
• Intel® 82801GH I/O Controller Hub (ICH7DH) – RAID ve AHCI
• Intel® 82801FR I/O Controller Hub (ICH6R) - RAID ve AHCI
• Intel® 82801FBM I/O Controller Hub (ICH6M) - AHCI yalnız
• NForce 4 serisi
• Silicon image 3124 ve devamı
• K8T890 ve K8T900 güney köprüsü VT8251
• ATI Xpress3200 & SB600
• ULI M1575
Saygılar

altaytuna
03-09-2007, 16:40   |  #8  
Yıllanmış Üye
250 mesaj

Öncelikle yukarıda arkadaşların belirttiği gibi sata"da master/slave yapamazsın...Çünkü her sata kablosuna sadece 1 adet birim takabilirsin..

Anakartının özelliklerine baktım..NCQ desteği yok yanılmıyorsam..ama bubir problem çıkarmıyor. sadece o özelliği kullanamıyorsun...

anakartında 1 adet ide 4 adet de sata bağlantı noktası var...ide bağlantı noktasına bilindiği gibi iki adet birim(HDD veya cdrom veya Dvd vs) takabilirsin..bunlardan birini master, birinide slave yapman lazım jumperlar vasıtasıyla...

Tekrar belirtiyim sata HDD üzerindeki jumper master/slave değil   sataI ve Sata II jumper"ıdır...Hangi durumda Sata ı hangisinde II olduğu diskin üstünde yazması lazım...

Bu arada sata ile ide arasındaki fark kablolardan kaynaklanıyor..Sata kablosu ince, ide kablosu ise çok kalın ve damarlı. çok sayıda kablodan oluşmuş yassı bir şekildedir...Yani sata diskin ide olarak çalışması diye bir durum sözkonusu değil...

Şu anda tek bakman gereken jumperın sataI mi yoksa sataII mi olarak ayarlandığı... Bununla da uğraşmak istemiyorsan, çalışıyorsa bırak öyle kalsın..

Selamlar....

ettu
03-09-2007, 23:50   |  #9  
OP Yıllanmış Üye
134 mesaj

Denemek amacıyla sata2 diskte jumper takarak ve takmadan denedim. Bilgisayarın çalışmasında veya hızında hiçbir değişiklik olmadı. Disk zaten bordda sata2 slotunda yakılı duruyor. Anakartta NSQ desteğinin olmaması diskin hızında ne kadar etkili olur bilemem. Bende böyle kullanmaya devam edeceğim.
Saygılar