Satürn'ün gizemli halkaları ile ilgili yapılan her keşif yeni soruları da beraberinde getiriyor...
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/satu ... n-gizemi_14854.html
Resimlerle: Elektrikli sanat: Buelteman'ın bitki resimleri
İlk olarak 17. yüzyılda Galileo Galilei tarafından fark edilen Satürn'ün halkaları 21. yüzyılda halen gizemlerini büyük ölçüde korumayı sürdürüyorlar. Bilim adamlarının trilyonlarca ton ağırlığında olduğunu tahmin ettikleri halkaların buz, toz ve kaya parçalarından oluştuğu ön görülüyor. Zaman içerisinde gözlenen halkaların renklerinde meydana gelen değişiklikler, halkaların sürekli değiştiğini ve muhtemelen genişlediğinin bir ispatı olarak kabul ediliyor.
Bilim adamları tek bir halka gibi görünmesine rağmen pek çok halkadan oluşan bu esrarengiz oluşumun nasıl ve hangi sebeplerden meydana geldiği konusunda kafa patlatmaya devam ediyorlar. Satürn ile ilgili son çalışmalardan sonra öne çıkan teorilerden biri yaklaşık 4 milyar yıl önce Satürn'ün yörüngesindeki bir uydunun parçalandığı ve kalıntılarının bu halkaları oluşturduğu yönünde. Diğer bir teori ise gezegenin oluşum aşamasında çevresinde bulunan kaya parçalarının oluşan gezegenin çekim alanına kapıldıkları ve bu halka şeklini oluşturdukları yönünde.
Fakat bu ve benzeri teorilerin hiç biri yakın zamanda ispatlanacak gibi görünmüyor. Fakat güneş sisteminde dolaşan Cassini adlı uzay aracının 2017 yılında Satürn'ün çok yakınından geçecek olması belki de 8 yıl sonra bu büyük gizemi biraz daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.
Tüm konu: Satürn'ün halkalarının gizemi...
Resimlerle: Elektrikli sanat: Buelteman'ın bitki resimleri
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: Size göre güneş sistemindeki en ilgi çekici gezegen hangisi?