SB Live 5.1, 5.1 ses vermiyor (vermeli)

sercan_
22-01-2008, 09:39   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
66 mesaj

Herkese merhaba. Dün benim laptopa bir adet creative sb live 5.1 usb ses kartı, bir adet de logitech 5.1 ses sistemi aldım. Ses kartını yükledim, bağlantıları yaptım, creative'in test yazılımını çalıştırdım. Test programı 5 hoparlörün hepsinden de gayet güzel ses verdi, ama windows'un kendi uyarı sesleri ve windows media player'da çaldığım mp3'ler, ya da 6 kanal divx'lerin, dvd'lerin hiçbirinde arka hoparlörlerden ses alamadım. Windows'un ses efektleri ve ses aygıtları bölümünde de hoparlör konfigürasyonunu 5.1 olarak ayarladım, bana mısın demedi. Windows XP kullanıyorum. Sorun ne olabilir?

Tekrar belirteyim, creative'in kendi yazılımı bütün hoparlörlerden ses veriyor.

cell-o
22-01-2008, 10:03   |  #2  
Yıllanmış Üye
843 mesaj

Kullandığınız yazılımların 5.1 ses desteği olmadığından dolayı böyle problemler ortaya çıkabiliyor.

sercan_
22-01-2008, 10:36   |  #3  
OP Üye
66 mesaj

windows media player'ın 5.1 desteği var ama, keza windows'un kendisi 5.1 hoparlör sistemini tanıyor, hoparlör seçenekleri arasında 5.1 var. ama windows'un çıkardığı uyarı sesleri de sadece ön üç hoparlörden geliyor. o yüzden yazılımla ilgili olduğunu sanmıyorum. daha önce de wmp ile 5.1 ses aldığımı hatırlıyorum üstelik.

Razorback
22-01-2008, 10:39   |  #4  
Yıllanmış Üye
712 mesaj

https://www.chip.com.tr/forum/CRE ... -24-BIT_t44985.html

sercan_
22-01-2008, 11:06   |  #5  
OP Üye
66 mesaj
Razorback
https://www.chip.com.tr/forum/CREATIVE-SB-AUDIGY-VALUE-7.1-24-BIT_t44985.
ya aslında driver kaldırma / tekrar kurmayı denedim, 5.1 ayarını da seçtim ama sonuç alamadım. eve gidince sakin kafayla söylediğin püf noktalarına dikkat ederek bi daha deneyelim bakalım, belki insafa gelir kart Gülüş

çok sağol bilgiler için.

Borga-x
22-01-2008, 11:17   |  #6  
İlk Maestro
Teşekkür Sayısı: 2
11,767 mesaj

sorun seslerın 5+1 olmamasından kaynaklanıyor olabılır. 5+1 sesı sımule ettırebılırsın. Genelde Wındows seslerı 5+1 seklinde kodlanmaz.. Bunuda unutmak en iyisi orjınal bır DVD fılm alıp denemen. Eger DVD'den 5+1 ses gelıyorsa sorun yok zaten

Divx'lere fazla güvenme dosya boyutu ıcın sesler stereo kodlanmış olabılır

Son Düzenleme: Borga-x ~ 22 Ocak 2008 11:18
sercan_
22-01-2008, 11:29   |  #7  
OP Üye
66 mesaj
Borga-x
sorun seslerın 5+1 olmamasından kaynaklanıyor olabılır. 5+1 sesı sımule ettırebılırsın. Genelde Wındows seslerı 5+1 seklinde kodlanmaz.. Bunuda unutmak en iyisi orjınal bır DVD fılm alıp denemen. Eger DVD'den 5+1 ses gelıyorsa sorun yok zaten

Divx'lere fazla güvenme dosya boyutu ıcın sesler stereo kodlanmış olabılı

o da aklıma geldi, kontrol etmek için internetten bi tane 5.1 test videosu bulup indirdim. hatta güvenmediğim için açtım dosyayı gspot'ta kontrol ettim, hakikaten 6 kanal ses görünüyo. iki tane de divx denedim, yine gspot'da kontrol ettim ses verisini, 6 kanal göründü. Ama dvd hiç denemedim (niye denemedim onu da bilmiyorum Gülüş) eve gidince deneyelim bakalım. 300 spartalının dvd'sini aldıydım geçen ay, stereo stereo izledik. çalışırsa 5.1 izleyelim bakalım nası oluyo Göz kırpma

Borga-x
22-01-2008, 11:33   |  #8  
İlk Maestro
11,767 mesaj

Bır dene eger olmuyorsa 5+1 o zaman sana başka önerilerde bulunuruz zaten.. Kolay gelsin
Not: transformers'i izlemeni öneririmGöz kırpma

Son Düzenleme: Borga-x ~ 22 Ocak 2008 11:34
sercan_
22-01-2008, 11:46   |  #9  
OP Üye
66 mesaj
Borga-x
Bır dene eger olmuyorsa 5+1 o zaman sana başka önerilerde bulunuruz zaten.. Kolay gelsin
Not: transformers'i izlemeni öneririmGöz kırpma
Onu da izliycem ama saklıyorum onu, LCD TV alınca kurup ilk onu izliycem Gülüş Tüplü TV'de zevki çıkmaz onun

Çok sağol, akşam yapayım edeyim haber veririm yine.

sercan_
23-01-2008, 10:47   |  #10  
OP Üye
66 mesaj

Akşam eve gittim, sürücüleri kaldırdım kurdum tekrar. DVD filmi de açtım Windows Media Player ile, fakat yine sonuç alamadım. Sonra aklıma geldi, bir adet oyun (Farcry, nostalji) açtım. 5.1 desteğini ayarladım. Girdim oyuna, el bombasını biraz yakına atıp döndüm arkamı. Bir de ne duyayım, arka hoparlörlerden de geliyo ses Kahkaha Bütün ambiyans evin salonunda resmen.

Sonra dedim ki büyük ihtimalle WMP'de bir sorun var, Nero Showtime'ı açtım, 6 kanal ayarını yaptım, açtım aynı DVD'yi (Crank), arka hoparlörlerden başarıyla ses aldım. Öyle mutluyum ki anlatamam.

Bayağı bi karıştırdım WMP menülerini ama 5.1 ses desteğiyle ilgili bir ayar, seçenek vs. bulamadım. Filmleri de genelde WMP ile izliyorum, ne olabilir burdaki sorun yaw?

Borga-x
23-01-2008, 11:04   |  #11  
İlk Maestro
11,767 mesaj

WMP'nın 5+1 destegı olması lazım ama sana önerim Media player clasic veya VLC playerı kullanman.

sercan_
23-01-2008, 11:20   |  #12  
OP Üye
66 mesaj

Galiba dandikliği buldum arkadaşlar. Denetim Masası > Ses Efekti ve Ses Aygıtları > Gelişmiş kısmına geliyorum, hoparlör konfigürasyonunu 5.1 surround yapıyorum (zaten öyle ama ben bi daha yapıyorum), tamam diyorum. Sonracığıma hoparlör ses ayarı kısmına geliyorum, ama sadece sol ve sağ kanal ses çubuklarını görebiliyorum. Yani windows, sistemi 6 değil 2 kanal olarak görüyor.

Büyük ihtimalle WMP'de ayrıca bir sorgu suale gerek kalmadan ses kanal bilgisini burdan çektiği için 6 kanal değil 2 kanal ses alabiliyoruz. Nero'nun kendi API'si mi vardır, arabirimi mi vardır neydir, (sallamış olmayayım şimdi, bu kadar uzmanın arasında çok sırıtır Kahkaha) problemden etkinelmiyor.

Problemi bulduk. Peki bunu nası çözebileceğimi bilen var mı?  Borga-x? Kahkaha

sercan_
23-01-2008, 11:25   |  #13  
OP Üye
66 mesaj
Borga-x
WMP'nın 5+1 destegı olması lazım ama sana önerim Media player clasic veya VLC playerı kullanman.
Media Player Classic yüklü makinada, ama niyeyse onu da denememişim. Bana noluyo bu günlerde ya Kahkaha
Mükemmel bi player aslında ama niyeyse alışmışım WMP'a, onsuz olmuyor neyleyim Kahkaha

Borga-x
23-01-2008, 11:55   |  #14  
İlk Maestro
11,767 mesaj

Ben senın yerınde olsam WMP'yı unuturum. Cok daha az hafıza yıyen programları kullanırım. Yukarda da sana isimlerini verdim. Ama K-lite mega codec pacı yuklersen ıcınde FFDShow eklentısı de gelıyor otomatık. Benım WMP'mde 5+1 ses uygulamalarını açabılıyorum... Once bu codecı yukle sonra nasıl yapıldıgını soylıyım

sercan_
23-01-2008, 12:31   |  #15  
OP Üye
66 mesaj

Ya aslında biliyorum, WMP çok fazla bellek yiyor ve hantal bir program. Ama laptopun klavyesindeki kısayol tuşları (play, stop, pause vs.) sadece WMP için işe yarıyor, o da çok büyük pratiklik. Diğer programlarda da var böyle tuş kombinasyonları ama, ne bilim işte yaw Gülümseme. Aslına bakarsan soruna kafayı takmış durumdayım ben, neden ses alamıyorum diye yani.

K-lite Mega Codec Pack yüklüydü makinada, ama sorun ondan mı kaynaklanıyor acep diye akşam kaldırıp AC3 Filter'i kurdum sadece. (kar etmedi ayrı Gülümseme) Kurulum paketi duruyor arşivde, akşam gidince kurarım tekrar. Rica etsem şu anda anlatabilir misin nasıl ayarlayacağımı? Akşam gidince hemen uygulayayım.

Ha bir de, bu FFDShow'un tam olarak fonksiyonu nedir ya? AC3 Filter'ı yükleyince FFDShow olmadan da seyredebiliyoruz çünkü AC3'le kodlanmış filmleri.

Borga-x
23-01-2008, 13:20   |  #16  
İlk Maestro
11,767 mesaj

Şunu bır dene..
Araçlara gir ordan da seçeneklere burdan aygıtlar kısmından hoparlör sekmesıne gir. Hoparlor ayarlarını burdan yap. Ses kartının seçili olduğunu kontrol et. Bir bunu dene bakalım.

ikincisi eklenti yukleyerek yapabılırsın
Buraya Tıkla DVD ıcın eklentı paketlerı var. Cyberlınk powerdvd eklentısını ındır kur bırde bunu dene bakalım

Son Düzenleme: Borga-x ~ 23 Ocak 2008 13:22
sercan_
24-01-2008, 09:43   |  #17  
OP Üye
66 mesaj
Borga-x
Şunu bır dene..
Araçlara gir ordan da seçeneklere burdan aygıtlar kısmından hoparlör sekmesıne gir. Hoparlor ayarlarını burdan yap. Ses kartının seçili olduğunu kontrol et. Bir bunu dene bakalım.

ikincisi eklenti yukleyerek yapabılırsın
Buraya Tıkla DVD ıcın eklentı paketlerı var. Cyberlınk powerdvd eklentısını ındır kur bırde bunu dene bakalı

WMP seçeneklerinde dediğin hoparlör işlemini yaptım, malesef işe yaramadı. Aynı şekilde VLC ve MPC player'lar da çalışmadı. Eklentiyi de kurdum ama nafile. WMP, VLC ve MPC'nin hiçbiri ne DVD'de ne DivX'lerde 5 kanal ses vermiyor. Hem DVD'de hem DivX'lerde ses veren bir tek Nero Showtime var. Zannedersem sorun windows'un ses sistemini 2 kanal görmesinden kaynaklanıyor, onu düzeltemedikçe sorunun önüne geçemeyeceğiz. Senin denetim masanda nasıl görünüyor hoparlörler? Bütün hoparlörler için kaydırma çubuğu var mı yoksa sende de sadece sağ ve sol kanal için mi?

Son Düzenleme: sercan_ ~ 24 Ocak 2008 09:45
Borga-x
24-01-2008, 09:50   |  #18  
İlk Maestro
11,767 mesaj

Benım aklıma başka bır sey gelmıyor valla. Diğer arkadaşların belki bir bilgisi vardır

sercan_
24-01-2008, 09:55   |  #19  
OP Üye
66 mesaj
Borga-x
Benım aklıma başka bır sey gelmıyor valla. Diğer arkadaşların belki bir bilgisi vardı
Tamam, yine de çok sağol yardımların için. Tek bir şey sorayım: Senin denetim masasında hoparlör ayarlarına girdiğin zaman bütün kanallar için tek tek kaydırma çubuğu görünüyor mu, yoksa sadece 2 kanal için mi?

Razorback
25-01-2008, 23:58   |  #20  
Yıllanmış Üye
712 mesaj

arkadaşım dvd izleyeceğin zaman Creative Audio Console dan CMSS yi açıyor musun.?
veya CMSS ayarının yapıldığı sekmede Stereo Focus kaydırma çubuğuyla sesi tamamen ya arka hoparlörlere ya da ön hoparlörlere vermiş olmayasın.? bunları bir kontrol et. sonra denetim masasında device kontrolü aç 48 khz yi 96, 16 biti de 24 yap. ses ayarını da windowsun ses kontrolünden yapma. creative nin mixerini kullan.. advanced sekmesinde 6 kanalın kontrolünü de yaparsın. windowsun ses kontrolünden yaparsan bütün kanallar için tek ayar var. denetim masasında ses efekti ve ses aygıtlarına gel hoparlor ayarından 5.1 i seç. sonrada "görev çubuğuna ses ayarı simgesi yerleştir"i iptal et. (creativein simgesini kullan.)

sercan_
28-01-2008, 09:17   |  #21  
OP Üye
66 mesaj
Razorback
arkadaşım dvd izleyeceğin zaman Creative Audio Console dan CMSS yi açıyor musun.?
veya CMSS ayarının yapıldığı sekmede Stereo Focus kaydırma çubuğuyla sesi tamamen ya arka hoparlörlere ya da ön hoparlörlere vermiş olmayasın.? bunları bir kontrol et. sonra denetim masasında device kontrolü aç 48 khz yi 96, 16 biti de 24 yap. ses ayarını da windowsun ses kontrolünden yapma. creative nin mixerini kullan.. advanced sekmesinde 6 kanalın kontrolünü de yaparsın. windowsun ses kontrolünden yaparsan bütün kanallar için tek ayar var. denetim masasında ses efekti ve ses aygıtlarına gel hoparlor ayarından 5.1 i seç. sonrada "görev çubuğuna ses ayarı simgesi yerleştir"i iptal et. (creativein simgesini kullan.)
CMSS'yi açmıyorum, açınca bütün hoparlörlerden çok güzel ses geliyor. Ama CMSS'yi açınca, örneğin sadece ön sağ kanaldan gelmesi gereken sesler bütün hoparlörlerden çıkıyor, o zaman da 5.1 sistemin bir anlamı kalmıyor. DVD seyrederken arka hoparlörler için kodlanan seslerin arkadan gelmesi lazım ki bi anlamı olsun. Nero Showtime ile denediğimde, CMSS'yi açmadan 5 kanalın hepsinden teker teker ses alabiliyordum. ama şu verdiğin diğer ayarları bir deneyeyim akşam, çok sağol.

sercan_
31-01-2008, 18:20   |  #22  
OP Üye
66 mesaj

Dava kapanmıştır, sorunu çözdüm Beğendim

Sorun ffdshow audio decoderin ayarlarını yapmamış olmamdan kaynaklanıyomuş. Onu düzelttim, bir de ac3 codec'in ayarlarını düzeltince çatır çatır verdi sesi. Yardımcı olan / olmaya çalışan / olmaya çalışmayan ama işallah düzelir diyen herkese teşekkürler Gülüş

Borga-x
31-01-2008, 18:27   |  #23  
İlk Maestro
11,767 mesaj

Nasıl yaptın? Tebrikler bu arada. SS koysana..

sercan_
01-02-2008, 09:03   |  #24  
OP Üye
66 mesaj
Borga-x
Nasıl yaptın? Tebrikler bu arada. SS koysana..
Teşekkürler. Ya ffdshow'un audio ayarlarında sorun varmış, orda da 6 kanalı tanımlamak gerekiyormuş. Akşam eve gidince atarım ss'ları. Heralde sorun şundan kaynaklandı: Benim o/b ses kartı 2 kanal, klm mega codec pack'i yüklerken henüz Creative'i kurmamıştım. klm büyük ihtimalle ses kartını 2 kanal gördüğü için ayarlarını da ona göre yaptı. klm'den sonra creative'i kurdum ama ffdshow ayarlarını yapmıştı bi kere. Ben ac3'ün ekranından ne kadar değiştirdiysem de, ffdshow'dan düzeltmediğim için kar etmedi. ffdshow'u düzeltince başka hiç bişeye gerek kalmadı, hemen aldım 6 kanal sesi. Öyle mutluyum ki Beğendim

Normal kurulumda ffdshow ses kartına göre ayarı otomatik yapıyor sanırsam, dolayısıyla kurulu 6 kanal ses kartınız varsa, manuel düzeltmeye gerek kalmıyor. Bu bilgimi gelecek nesillere aktarmaya kararlıyım hehe Gülüş

KjMeraN
23-07-2008, 11:10   |  #25  
Taze Üye
1 mesaj

sercan sorunun çözmene sevindim. aynı sorun bendede var. acaba ss leri koyup yardımcı olabilirmsn?