Sebepsiz Yavaşlama Sorunu

HPQ-User
27-06-2010, 12:49   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

tekce sormuş:
Merhaba,

Çok garip bir sorunla karşılaştım. Uzun süredir mevcuttu fakat son zamanlarda keyif kaçırıcı boyutlara ulaştı.

Bilgisayarım, -BIOS ta dahil olmak üzere-, çalışırken yaklaşık 20 saniyelik aralıklarla yavaşlıyor, yaklaşık 20 saniye yavaş çalıştıktan sonra tekrar olması gereken hızına kavuşuyor. Bu yavaşlama miktarı I/O birimlerine kadar yansıyor.

Örneğin 150-200 fps alabildiğim bir oyunda FPS sınırını 75 olarak verirsem yavaşlama sırasında 5-10 fps alıyorum. Sınırı 50 fpsye çektiğimde yavaşlama sırasında 10-15 fps alıyorum. Her yavaşlama peryodu bittiğinde sanki zaman hızlı akıyor ve yaklaşık bir saniyeliğine mevcut fps üzerinde hareket algılıyorum.

Sürücüleri güncellemekten, sıcaklıkları gözlemlemeye, yazılımları kaldırıp kurmaktan, sistemi tekrar tekrar yüklemeye, defrag ve virus taramalarından, güç kaynağını yükseltmeye (eskiden 400W bir güç kaynağı kullanıyordum), nvidia ayarlarıyla oynamaya kadar herşeyi denedim. Vasat üstü bir bilgisayar kullanıcısıyım. Aklıma gelen herşeyi denedim.

Ne sorunun kaynağını ne de çözümünü tespit edebilmiş durumdayım.

Forumlarda araştırdığımda aynı anakartı (asus M2A-MX) kullanan arkadaşların da benzer sorunlarla karşılaştığını gördüm fakat hemen her başlık çözümsüz noktalanıyordu.

Forumlarda çözüm olarak önerilen, değişken işlemci profili, değişken fan hızı vs gibi özellikler dahil olmak üzere, ram saatinden, görüntü kartı tampon belleğini ayarlamaya kadar her tür BIOS kombinasyonunu denedim. Hatta BIOS update dahi yaptım.

Her uygulamada bilgisayarı yavaşlatan, yazılım veya OS kaynaklı olmadığını tespit ettiğim (yavaşlama BIOSta da oluyor), donanımdan kaynaklandığını düşündüğüm bu sorunla ilgili yardımlarınızı bekliyorum.

Şu an anakartı değiştirecek param olmadığını belirtmeliyim. Olsaydı çoktan yeni anakart denemiştim.

Şimdiden teşekkür ederim,
Saygılarımla,

Mustafa Serdar Tekçe

Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows XP
Sistem Özellikleri:
İşlemci : AMD Athlon 64 x2 - 5600+
Anakart : Asus M2A-MX
Bellek : 2 GB Kingston
Görüntü : Asus EN 9600 GSO magic
Ekran : Acer X203H
Sabit disk : 500gb Maxtor
Güç kaynağı : 600W OCZ StealthXStream (80+)

Ses (realtek) ve ethernet (atheros) anakart üzerinde, bir de dvd yazıcı bağlı. 2+1 hoparlör, A4 X7 fare, A4 basit Q klavye kullanıyorum. Tüm donanım bu kadar.

Herhangi bir overclock durumu mevcut değil.
Sıcaklıklarda ne yükselme ne de dalgalanma oluyor.

Bilgisayarda; mühendislik çizim ve analiz yazılımları kullanıyorum ve oyun oynuyorum.

İnternet Tarayıcı: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; tr; rv:1.9.2.4) Gecko/20100611 Firefox/3.6.4