Sentetik E. Coli'lerle Biyo-Yakıt Üretimi
Amerikalı bilim insanları E. coli (koli basili, Escherichia coli ) bakterisinin bir türünün sentetik bir versiyonunu hazırladılar. Sentetik E. coli yardımıyla daha iyi biyo-yakıt üretimi hedefleniyor.
Araştırmacılar, bakterinin temel genetik yapısı değiştirilerek onu uzun zincirli alkol molekülleri oluşturmaya yönlendirmişler. Sentetik bakterinin oluşturduğu bu uzun zincirli alkoller doğadaki benzerlerinden daha yüksek enerji taşıyorlar.
Günümüz biyo-yakıt sektörünün lideri olan etanol iki karbon atomlu bir alkoldür. Doğal olarak üretilen uzun zincirli alkollerse en fazla beş karbon atomu içerir. Sentetik E. coli’nin ürettiği alkollerse sekiz karbonlu zincirlere kadar çıkabiliyor – bu daha fazla enerji demek. Uzun zincirli alkoller ayrıca sudan kolayca ayrılabildikleri için de ideal biyo-yakıt sınıfına giriyorlar.
Araştırmacılar E. coli’nin DNA’sına bazı kromozomlar eklemişler. Bu kromozomlar sayesinde bakteri doğal olarak ürettiği ve sonunda amino aside dönüşen bir bileşiğin uzatılmış versiyonunu üretebilmiş. Kromozomlar üzerine eklenen fazladan gense bakterinin enzimlerini, bu uzatılmış bileşikten altı atomlu alkol üretmeye yönlendirmiş.
Araştırmacılar bu yöntemi büyük miktarlarda üretim için ayarlayıp biyo-yakıt şirketlerine geliştirmeleri için devretmeyi planlıyor.
kaynak:tübitak