Merhabalar,
Küçük bir ofisim var ve kendime 1 ana makina ve 4 adet bilgisayardan oluşan küçük ofis ağı kurmak istiyorum. Bu 5 bilgisayar da ağda bulunan bir yazıcıdan çıktı alabilecek, birbirlerinin paylaşılan dosyalarını görebilecek, ana serverda kurulu olan bir programı çalıştırabilecek.
Böyle bir ağı kurmak için mininmum gereksinimler nelerdir yada siz benim yerimde olsanız nasıl bir ağ kurardınız? Hangi yazılımları kullanır? Güvenliği nasıl sağlardınız?
Server Kurulumu
8 portlu + printer portlu bir switch ile ag kismini kolayca halledebilirsin. Ana makinanin rolu ne olacak? AD kuracakmisin? Dosya paylasimini her bilgisayarda ayri ayri yapabilirsin yada, server uzerindeki bir diski sadece kullanicilar icin ayirip ( ahmet-mehmet- klasorleri yaratip , kullanicilara ayri permissonlar verebilirsin.) Yada bu sekilde 2 disk kullanirsin bir tanesine backuplari alabilirsin yada onlar onlar onemli dosyalari orada tutarla.. Server uzerinden program calistirmak ? remote desktopla mi bunu yapmak istiyorsun?
Guvenlik icin para vermek istemiyorsan clientlara Microsof Sec. Essentials kurabilirsin. girilmesini istemedigin siteleri, yada uygulamalari router uzerinden kapatabilirsin yada AD kuracaksan policylerle de yapabilirsin... vs.
Merhaba Tuğsan,
Öncelikle serverdan hiç anlamıyorum. Bilgisayarı kendim toplayabiliyorum. Bende bir sistem kurulu ama bilgisayarcımız bizden aylık baya yüksek (bana göre) bir miktar istiyor. Kendim sistemi idare edebilir miyim bilgisayarcımız olmadan?
bende 16 portlu üstünde uptech sw116 yazan bi swicth var. fortigate 50 b ve bir de zeyxel modem var.
Server Windows Sürümü :
Windows Server 2008 r2 foundation
Server Sistem:
Üretici : hp
işlemci : quad-core amd opteron (tm) processor 1352 2,10Ghz
ram : 4 GB
sistem türü : 64 bit
Terminallerde iki bilgisayarda xp iki bilgisayarda da win7 yüklü
bende sql veritabanı olan bi program var onu servera kurduk. terminaller de bu veritabanını kullanarak programı çalıştırabiliyor. bir de 2 tane ortak yazıcı var bunları printserver ile bağladık. onları da böylece tüm bilgisyarlar kullanabiliyor.
bir de bizim bilgisayarcı interneti bize çok pahalıya kullandırıyor. bunun nedeni ne olabilir? diğer net seçeneklerinde bridge yok diyor. Ben bana anlattıklarını söylüyorum.
Bu sistemi düzenli olarak kontrol etmeye gerek var mı? yoksa sadece sıkıntı çıkacağı zaman bir teknik servis elemanı mı tutsak? Bilgisayarcımız sizin oraya uzay üssü kurduk kolay kolay kimse başa çıkamaz diyor.
Selam Ilhan,
Oncelikle network baglantin icin gigabit portu olan herhangi bir switch hayli hayli isini gorecektir, Sonucta 4-5 tane client olacak. Cok pahali-kaliteli birsey olmasina gerek yok..
Server icin pek birsey diyemem , acikcasi calisacak servislere+programlara gore degisir, sistemini calistirdiktan sonra ( butun uygulamalar dahil, clientleride calistir ve client programinda islemler yaptir bu arada server uzerinde performanslara bak)
Yani aslinda senin terminallerin, programi kendi uzerinde calistiriyor ama DB icin servera baglaniyor.
Senin bilgisayarcin ( bu programdan + Database bakimi - backup.. v.s sorumlu mu? Yada tam olarak neler yapiyor senin sisteminde )
Ne tur bir internet baglantisi kullaniyorsun ? Keza benim bildigim bridge kullanilan modemin bir ozelligidir, modem sonrasinda bir router filan kullaniyorsan modemi bridge yapip, router uzerinde ayarlari yaparsin ..etc. Baska yerlerde baglanman gereken subelerin filan yoksa, leaseline yada fiber yada acaip pahali baglantilara da gerek yok, normal bir adsl baglantisi isini gorecektir.
Son bir konu, sayet bilgisayarcini degistirmek istiyorsan, ondan once butun onemli user name ve password lari aldigindan emin ol. Remote desktop baglantilarini, yada uzaktan erisim programi varsa bilgilerini aldigindan emin ol... v.s
Acikcasi 8-10 clientlli + 1 serverlar li sistemi cozmek pek zaman almaz ( bence), durumu biraz abartmis musteriyi kaybetmemek icin.. Yaptigi isten memnun isen, pazarlik yap biraz.. ( Baskasinin ekmegine kan dogramak istemiyorum) ama obur yandan da 10 liralik is icin 100 lira almaya calismak da pek adil degil..
Neyse baska sorun olursa yazman yeterli
Tugsan.
Merhaba Tuğsan
Öncelikle yardımların için çok teşekkür ederim.
Server performansında bir sıkıntı yok. Öyle çok ağır program kullanmıyoruz zaten.
Dediğin doğru terminaller kendi çalıştırıyor programı database için servera bağlanıyor yapılan işlemleri de servera kaydediyor. Benim bilgisayarcı bana ne yaptığını söylemiyor. Ben bakıyorum deyip duruyor. Ben zaten kendim backup alıyorum haftalık. Bir de auto backup programım var günlük yedek alıyor. Bilgisayara bağlı kaset gibi birşey var 320 GBlık. Backupı ona alıyor bir de bizim bilgisayarcı bizim server dışında bir yere (sanal harddisk mi bulut haddisk mi ne tam adını hatırlayamadım) alıyor.
Bende şube falan yok, olması da imkansız sadece benim büroda çalışıyorum. Dışardan bağlanmama da gerek yok.
Ben zaten serverda ekran olmadığı için bilgisayarımdan uzak masaüstü ile servera bağlanıyorum. Bugün de şifreyi değiştirdim. Bir de benim bilgisayara bilgisayarcım nasıl bağlanabilir uzak masaüstü dışında. Onu nasıl engelleyebilirim? Servera baktım uzaktan bağlantı ile ilgili bir program bulamadım. Olsaydı program ekle kaldırdan kaldıracaktım. filezilla diye bi program var ama o da uzaktan bağlantı değil galiba. Uzak masaüstü programını nasıl anlayabilirim?
Selam,
DB bakimindan pek anlamam ama DB yedeklerinin alinmasi, hatta buyuk db lerin shrink yapilmasi gibi temel islemlerin nasil saglikli bir sekilde yapabilecegini googdan bulmak sorun olmayacaktir.
Bilgisayarcinin yedek aldigi sistem "Cloud Disk ", onu yapan bir suru firma var ama coguna bir ucret odemen gerekiyor. Acikcasi ben kullanisli buluyorum, ( ikinci bir backup olarak tabiki ), yada dropbox gibi free hizmeti olan bir firmada olabilir..
Uzak masa ustu disinda, baslica teamviewer ve logmein gibi programlarla baglanabilir.(gerci bunlari hic server kisminda kullanmayi denemedim ama muhtemelen server uzerindede calisiyorlardir.)
Filezilla ftp programi. onunda kullanici adi sifresine sahip olmanda yarar var... Calisan programlara bakabilirsin, program ekle kaldirdan programlara bakabilirsin, birde sadece extra onlem olarak Firewall kurallarina bir bak, herhangibi enteresan, gozune yabanci gelen bir program icin rule eklenmis mi? oyle birsey yakalarsan zaten google dan bak ne olduguna.
Birde server uzerindeki kullanicilara, grouplara bak, kullanmadiklarini disable et, yada remote desktop izinleri olup olmadigina bak. Simdilik aklima gelenler bunlar..
Tugsan