Ses Sistemine Led Işık Bağlama Kılavuzu

Tolunay Kaymakçı
30-10-2010, 16:50   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
479 mesaj

Arkadaşlar uzun süredir üzerinde uğraştığım ses sistemine led ışık bağlama projem sonunda tamamlandı. Eğer adımları doğru uygularsanız güzel bir görünüm elde edersiniz.

LED IŞIK BAĞLAMA KILAVUZU İÇİN TIKLA!

Kapalı Hesap (154666)
30-10-2010, 17:11   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

LM 3915 Entegre ile tavsiye ederim. 10 adet led sürebiliyor. Logaritmik ölçüm yapabiliyor. Ölçüm aralığı referans olarak ayarlanabilir yani maksimumda 100W ya da 10 W gösterge olabilir.
Led yerine birer transistör sürerek normal lamba bağlanabilir. Ya da triac sürülerek 220Voltluk lambalar konulabilir. İstenirse Peak program metre ya da vu göstergeli düzenlenebilir.
Kaskat bağlantı ile ışık miktarı istenildiği kadar 90 led e kadar artırılabilir.
DOT (nokta) ya da BAR (sırayla) yanma basit bir svitch ile tercih edilebilir

Tolunay Kaymakçı
30-10-2010, 17:18   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
479 mesaj

@mr_yamyam

Tabiiki bahsettiğiniz devre çok daha iyi. Ama ben herkezin 5 TL harcayarak yapabileceği basit bir devre oluşturmaya çalıştım. Bir gün vaktim olursa bahsettiğinizide denemek istiyorum ama kısmet :)

Kapalı Hesap (154666)
30-10-2010, 17:43   |  #4  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Bahsettiğim entegrenin fiyatı 3 tl. Devre elemanları direnç kondansatör toplamı 2 tl yi bulmuyor bile. Sadece karta montajı biraz bilgi gerektiriyor. Ama biraz bilgisi olan her amatör bile yapabilir.

Rlsr
31-10-2010, 00:38   |  #5  
Rlsr avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
235 mesaj

ya bende vumetre devresi biliyorum gerçekten verdiğiniz bilgiler çok güzel teşekkürler ama pisicikgeldi senin anlattığını tam anlamadım yanıp sönüyo mu? bu neye göre oluyo woofer a gelen elektrikle alakalı bişey mi?

Kapalı Hesap (154666)
31-10-2010, 01:37   |  #6  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Alıntı: Rlsr  
ya bende vumetre devresi biliyorum gerçekten verdiğiniz bilgiler çok güzel teşekkürler ama pisicikgeldi senin anlattığını tam anlamadım yanıp sönüyo mu? bu neye göre oluyo woofer a gelen elektrikle alakalı bişey mi?
Bahsettiğim entegre aslında logaritmik led display sürücüsü olarak geçer.
Entegre 10 adet ledi sırasıyla çalıştırır. Bu çalışma kullanıcıların isteğine göre ayarlanabilir.
Şöyle ki
uygun rectifier kullanmak suretiyle VU metre olabilir. Ya da daha hassas ve hareketleri BBC standardına göre çalışan PPM (peak programm meter) (VU metrenin hassas olanı) olarak yapılabilir. Ses seviyesini ölçmek için yapıldığı gibi Voltaj referanslı olduğu için komparator olarak kullanmak ve benzeri ölçümleri yapmak mümkündür.
Akü şarj seviyesi
Termometre
Voltmetre
Fazmetre
bunlar gibi oldukça fazla uygulama alanları vardır. Önemli olan giriş kısmında neyi ölçmek istediğindir.
Senin devreye uygulanırsa girişe bir ayarlı direnç bağlanarak woofer ın son sesinde tüm ledler yanacak şekilde ayarlanır ise güç göstergesi olur. Yani wooferdan çıkan gücü ölçmüş olursun. kısık seviylerde sadece birkaç led yanar yükseldikçe ledler daha da fazlalaşır.
Eğer istersen bilgisayarın ses çıkışına göre ayarlayıp ses çıkışını hat seviyesinde ölçmen mümkündür.
Eğer ilgilenirsen yapım şemalarını buradan gösterebilirim

Rlsr
31-10-2010, 01:59   |  #7  
Rlsr avatarı
Yıllanmış Üye
235 mesaj

çok teşekkürler senin bahsettiğin devreyi biliyorum ve ilgim de var aslında iyi olanlardan bir tane varsa paylaşırsan sevinirim... ama ilk arkadaşın bahsettiği devresizdi gördüğüm kadarıyla işte bunu tam anlamadım...

Kapalı Hesap (154666)
31-10-2010, 22:43   |  #8  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Bilgisayara format attım.
Şu sıralar yapılandırıyorum
Bir süre sonra sana ilgili resimleri buradan gösteririm.
Sen yine de google dan LM 3915 i ara mutlaka görürsün
Sormak istediğin birşey olursa buraya yaz

Rlsr
05-11-2010, 23:05   |  #9  
Rlsr avatarı
Yıllanmış Üye
235 mesaj

yok tamam LM yi biliyorum kullandım o entegreyi küçükken... ama diğer arkadaşın yaptığı entegresiz gibi gözüküyo

Tolunay Kaymakçı
07-11-2010, 15:30   |  #10  
OP Yıllanmış Üye
479 mesaj

@Rlsr

Çok kolay bir devre. Woofer'a gelen elektrikler geçiniyor. Ama işte bu yüzden sesi çok açmayınca yanmıyor tek kötü yanı o.

Rlsr
15-11-2010, 23:15   |  #11  
Rlsr avatarı
Yıllanmış Üye
235 mesaj

küçükken denemiştim ama o zaman pek bilmediğim için yapamamıştım :) zamanım olduğunda tekrar deniycem :)

taktak88
03-10-2011, 22:29   |  #12  
Taze Üye
1 mesaj
Alıntı: mr_yamyam  
Bilgisayara format attım.
Şu sıralar yapılandırıyorum
Bir süre sonra sana ilgili resimleri buradan gösteririm.
Sen yine de google dan LM 3915 i ara mutlaka görürsün
Sormak istediğin birşey olursa buraya

peki bu ledli devir saatleri var arabanın arka camına uygulanan onun devreleriyle aynımı bu..?