Sıcak yaz sıcaklarına bilgisayara serin çözümler

XxXDaRKoXxX
18-06-2008, 12:16   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,720 mesaj

Merhaba arkadaşlar herkesin en çok meşgul eden konu bu aralar çok sıcak  olan havalar nedeniyle kasaların sıcaklıkları. Bunlara çözümleri var tabii ki şimdi bununla ilgili bilgilerimi sizinle paylaşacağım.

Arkadaşlar nasıl başlayacağımı, nerden başlayacağımı bende bilmiyorum ama ilk önce şunu belirtmk isterim her bilgisayar sıcaktır. Sıcaklık boştayken 70 dereceyi geçtiği zaman tehlike çanları çalmaya başlar. Çünkü bir bilgisayar yük altındayken normalde 70-75 derece olur bu da 30 derece gibi bir fark demek 40 derece pC için o zaman sizin bilgisayarınız 100 derece sınırını aşarak devreleri yakmaya başlacak ve yok olma sürecine girecektir.

Arkadaşlar çözümlerden önce bilgisayarınızdan şunlardan emin olun.

1) Temizliği
2) Yağlama
3) Termal macun
4) Senkronizasyon

1) TEMİZLİK

Arkadaşlar içeri sıcak olmasın diye benim pencerem, kapım 7/24 açıktır ve içeri devamlı toz girer. Bu benimbilgisayarıma da girer tabii ki. ( Özellikle babamın bilgisayarı o 10 cm lik örümcek ağı çok güzeldi fanın arkasında Kahkaha ) Bu bilgisayarımızdaki devre elemanlarındaki soğutmayı tıkar ve fanları yavaşlatır.

Bilgisayarımızı temizlerken ik önce tamamen kapalı olmasına dikkat etmeliyiz. Allah korusun elektrik çarpması sonucu ölmek istemez kimse ya da diğer alternatiflerin olmasını. Fanların tozlarını gerekirse kulak temizleyicilerle almalıyız. Ben genellikle pamuk alıp temizliyorum ama bu işlem çok tehlikeli çünkü power a geldiğin pamuk tutuşuk yanabilir ve bilgisayarınızın ruhuna el Fatiha diyebilirsiniz. Açık yerleri temizlemeliyiz

Bu işlemleri diğer bir alternatif saç kurutma makinesi gibi havayı ileri iterek senkronizasyon sağlayan makineler kullanılabilir. Bunlar tozları havaya kaldıracaktır.

Yağlama

Yağlama bilgisayarın fanları için özellikle gerekli şu an benim bilgisayarımda olduğu gibi fanınızın yağı yoksa kulağınız felç geçirebilir. Fan devri dengesizleşebilir. Şu an bende CPu fanı 4000 Rpm gösteriyor ama Core 65 derece ve CPU 47 derece.( Aman Alah'ım sınıra değiyor! )

yağlama ihmal edilmemeli yaz ya da kış yapılmalıdır.

Termal macun

Termal macun genellikle overclock yapacak kişiler kullanır ama yinede kullanınız çünkü termalmacun bilgisayarınızda -kaliteli ise- 10-15 dereceye kadar bir sıcaklık indirimi gösterecektir. TAbii bilgisayarımızda şu an dahi olduğu için  5-8 derece yarar gösterir. Overclockçular için KESİNLİKLE tavsiye ediyoruz.

Senkronizasyon  

Kelime anlamı: Birbirinden farklı yerlerde içine değişik biçimlerle girilmiş iki öğenin birbirine bağlanarak yapıldığı transfer.

A) Dış etmenler
Kısaca iletim demek.  Bilgisayarın arkası en az 50 cm açık olmalıdır. önü de 50 cm açık olmalı yanda açıklık varsa ( Vento kasalarda %90 bulunur) bu açıklığın önükapatılmamalı bilgisayarın en az 2 yüzeyi açık olmalıdır.

B) İç etmenler

Kasa içi kullanılmayan Tv kartı, USB reader, ekran kartından arındırılmalı ve kablolar çok dağınık değil belli bir düzen içinde olmalıdır. Vidalar yerine iyi oturtulmalı. Herhangi bir sarsıntı hem hava senkronizasyonunu hem de kulağınızı berbat eder.( Hem hava iletimi değişir hem de ses rahatsız eder. )  

Soğutma Çözümleri

Arkadaşlar eğer yukarıdaki etmenler hazırsa ve hala sıcaklar devam ediyorsa demekki içte temelde bir sorun var bundan dolayı diğer çözümler denemeliyiz.

Yeni fan

Yeni fan her zaman iyidir. Ama fan derken 1500 rpm de var 3500 rpm de var fan. 8 cm fanlariçin 3000 12 cm için 1500- 2000 rpm yeterlidir. fan sayısına bağlı oalrak bu değerler oynayabilir.

8 cm fan olarak önerim Thermaltake X-Blower 2 Kanal VR Fan Kiti (A1869) 4000 rpm e ulaşabiliyor 2 fan var zaten gayet güzel. ömrü 75000 saat bu da günde 10 saatten 8 yılı geçiyor. gayet güzel :)

12 cm olarak önerim Zalman ZM-F3 120MM Kasa Fanı 1800 Rpm e çıkabiliyor.  Bu da gayet iyi bir değer ve yaprak büyük olduğu için 8 cm den daha büyük etki yapabilir...

Fanların tamamının güçlü olması en iyi yöntemlerden biridir. En azından önden giren ve arkadan egzoz dediğimiz yerden çıkan fanların güçlü olması kasanın içerisinide soğutacaktır. Öndeki fanı 12 cm arkadakiler 8 cm olması iyi bir kombinasyondur.

Fanlarda şu an LEDli olan modelleri mevcut ama bu modeller sadece gösteriş amaçlı olabiliyor bunlara kanamayın. Bugüne kadar LED li olup çok iyi bir fan görmedim. Led li olup iyi bir fan olmaz mı derseniz. Olabilir ama bilmiyorum.

Soğutma başlı başına bir konu tabii ki ben sadece buraya genel terimleri yazdım. Bunun su soğutması vs. si var. Belki devam ederim :)

yaz sıcaklarından korunun fanınız böyle dönmesin Emin değil

BURAK KARAKAYA(XxXDarkoXxX

Son Düzenleme: XxXDaRKoXxX ~ 18 Haziran 2008 12:29
s.b.n.y.n
18-06-2008, 13:37   |  #2  
s.b.n.y.n avatarı
Yıllanmış Üye
222 mesaj

güzel çalışma  Beğendim

TuncaBozkurt
18-06-2008, 16:20   |  #3  
Yıllanmış Üye
4,805 mesaj
XxXDaRKoXxX
Bilgisayarımızı temizlerken ik önce tamamen kapalı olmasına dikkat etmeliyiz. Allah korusun elektrik çarpması sonucu ölmek istemez kimse ya da diğer alternatiflerin olmasını.
Tabii ki elektrik çarpabilir ama kasanın içerisinde PSU'nun içi dışında 220 volt'luk gerilim yok. 5 ve 12 volt'luk gerilim var. Bu da en fazla biraz acı verir.

Bu arada güzel bir çalışma olmuş. Tebrikler.

Son Düzenleme: TuncaBozkurt ~ 18 Haziran 2008 16:23
XxXDaRKoXxX
18-06-2008, 19:11   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
3,720 mesaj
tuncab
Tabii ki elektrik çarpabilir ama kasanın içerisinde PSU'nun içi dışında 220 volt'luk gerilim yok. 5 ve 12 volt'luk gerilim var. Bu da en fazla biraz acı verir.

Bu arada güzel bir çalışma olmuş. Tebrikler.

Yine de tehlikeli 12 V az değil ;)

mehmetcc
19-06-2008, 12:03   |  #5  
Yıllanmış Üye
112 mesaj

peki laptoplar ne yapacak?

Axelforce
24-07-2008, 22:23   |  #6  
Taze Üye
8 mesaj
XxXDaRKoXxX

yaz sıcaklarından korunun fanınız böyle dönmesin Emin değil

BURAK KARAKAYA(XxXDarkoXxX

sanirim benm dönüyo Beğendim oyun oynarken çit çit die ses geldi baktim 4400 lerde oyundan çiktim tabi Dil çıkarıyor