Silikon YONGALARLA Tedavi

physfg
05-02-2009, 04:17   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,686 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Silikon Yongalarla Tedavi

Bilim insanlarına göre bilgisayar yongaları bir gün sinir sistemimizi onarmakta kullanılabilir. Araştırmacılar, silikon yongalar üretip onlarla insan vücudunda hasar görmüş dokuları yenilemeye yakın olduklarını düşünüyorlar.

Sinir sistemimizin temel yapı taşları nöronlardır. Edinburgh Üniversitesi’nde geliştirilen yöntemle nöronlar çok küçük bilgisayar yongaları üzerinde gelişerek detaylı örüntüler oluşturuyor. Araştırmacılar bu yöntemle yongalar üretip bunlarla hasar görmüş sinirleri ya da kas liflerini onarabilmenin yolunun açıldığını söylüyor. Ayrıca, ileride yapay vücut parçalarının yaratılmasında da bu yöntemin kullanabileceğini ekliyorlar.

Nöronların büyütüleceği silikon yüzeyli yongaların üzerine örüntüler basan bilim insanları daha sonra bu yongaları bir protein karışımına daldırmışlar. Nöronlar yongalar üzerindeki örüntüler boyunca gelişmiş. Yöntemin nöronların yanı sıra kök hücrelerle de çalıştığı söyleniyor.

Araştırmayı yürüten grubun başkanı Prof. Dr. Alan Murray geliştirilen yöntem için ‘Küçük olmakla beraber tıp uzmanları ve bilim insanlarının hedeflediği silikon yongalarla tıbbi nakiller gerçekleştirme yolu için önemli bir adımdır’ diyor. Devre parçaları içeren silikon yongalar oluşturarak hücrelerin vücut içerisinde yönlendirileceği yollar yaratabileceklerini belirten Prof. Dr. Murray’in yönteminin bilim-kurgusal dünyalardan gelme bir havası var.

kaynak:tübitak
Haber Tarihi: 4 Şubat 2009

E.K
04-03-2009, 17:51   |  #2  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
49 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

tıp cok ilerledi inş boyle bi yontem geliştirirlerde felçli ve kanserli hastaların dertlerine deva olurlar...