silinen videolrı gerigetiren progrmvarmı

HPQ-User
02-01-2010, 23:50   |  #1  
OP CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 29
30,996 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2007

hulya sormuş:
Merhaba.

Sayın Yetkili, Sony Ericsson K500i cep telefonumla çok sayıda video ve resim çekimi yaptım ve sildim. Bu telefon modelinde hafıza kartı yok, telefonun dahili hafızası var.

İnternette cep telefonlarından silinen videoları ve resimleri geri yükleyen bilgisayar programlarının bulunduğu ve bu programların bilgisayara yüklenmesi ile silinen cep telefonu videoları ve resimlerinin geri yüklenebileceği belirtiliyor. Bu doğru mu? Örneğin aşağıdaki web adresilerinde bu tür  bilgisayar programlarından bahsediliyor:










http://www.guvenliweb.org.tr/con ... inizi-tehdit-ediyor

adresinde yer alan yazıda cep telefonundan silinen videoların ve resimlerin geri yüklenebileceği söylenmiş. Ancak windowsun sürücü olarak tanımadığı cep telefonlarından videoların geri yüklenmesinin zor olduğu ifade ediliyor. Yazının bir kısmından aşağıda alıntı yaptım:
"Windows'un sürücü olarak algılamadığı cep telefonlarında veri kurtarmak biraz zordur. Her cep telefonunda başka bir işletim sistemi bulunuyor, hatta üreticiler kendi içlerinde bile farklı modellere farklı işletim sistemleri yükleyebiliyor. Bu yüzden cep telefonlarındaki silinmiş verileri kurtarmaya yarayan özel bir kurtarma yazılımı ne yazık ki yok.
Ancak bu noktada, verilerin kurtarılması için mahkeme ve adli tıp kurumuna ait bilgisayarlarda çalışan programlardan (Computer-Forensic gibi) bahsedilebilir. Bu programlar çok pahalı ve genelde soruşturma ofisleri ya da veri kurtarma labaratuarlarında hizmet veriyorlar. Bu alanda lider olan Kroll Ontrack (Ayrıntılı bilgi için: www.krollontrack.com), Paraben isimli şirketin (Ayrıntılı bilgi için: www.paraben-forensics.com) bir yazılımını kullanıyor. Kurtarma yazılım paketi "Paraben's Device Seizure Toolbox"un ücreti 800 dolar. Bu paket çoğu bilinen cep telefonu modeli için eklentiler sunuyor. Yazılım, silinmiş dosyaların izini cep telefonuna göre değişmekle birlikte "Physical Plugin" üzerinden sürüyor. Bunun için önce cep telefonu hafızasının çok detaylı bir imajını alıyor, daha sonra bir Hex-Editor yardımıyla bu imajı değerlendiriyor.
Cep telefonundaki verileri kurtarabilmek için önce telefonun USB sürücüsünü yüklemek gerekli, çünkü Device Seizure sadece kablo üzerinden çalışabilen bir yazılım, yani Bluetooth veya kızılötesi üzerinden çalışmıyor. Daha sonra oluşturacağınız bir "Case" ile programın tarama fonksiyonunu çalıştırabiliyorsunuz. Cep telefonuna erişimi destekleyen "Physical Plugin" destekli bu yazılım sayesinde, cep telefonundaki bütün verilere ulaşmak mümkün. Bu program ile kullanılmış bir Motorola E1000 cep telefonunda silinmiş kısa mesajları ve rehbere kayıtlı birçok telefon numarasını ortaya çıkartmayı başardık."

Ayrıca http://www.maxicep.com/cep-telef ... gelirmi-256953.html adresinde de nokia n90 da telefonun kendi hafızasında olan ve silinen videoların geri getirilemeyeceği söylenmiş. Sony Ericsson K500i cep telefonunda da hafıza kartı yok, dahili bellek var.

Sony Ericsson K500i model cep telefonumu satmayı düşünüyorum. Cep telefonumu sattığımda bana özel video ve fotoğrafların telefonumu satın alan kişiler tarafından geri kazanılmasını, görülmesini ve kullanılmasını kesinlikle istemem.

Sony Ericsson K500i cep telefonunda da hafıza kartı yok, dahili bellek var. Ve windows bu model telefonu sürücü olarak tanımıyormuş. Öğrenmek istediğim yine de bu telefondan silinen videoların geri getirilmesine yarayacak bir bilgisayar programları var mı?

Sony Ericsson K500i cep telefonumdan sildiğim video ve resimlerin tekrar geri yüklenerek geri getirilmesi ve istenmeyen kişilerin eline geçmesi mümkün mü?

Lütfen yardım edin. Eğer cevap verebilirseniz çok sevinirim. Vereceğiniz cevap benim için çok önemli.. Cevabınıza göre telefonumu satacağım veya satmayacağım.  
  
Şimdiden çok teşekkürler.

Kolay gelsin.


Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Diğer
Sistem Özellikleri:
SonyEricsson K500i cep telefonu

Marka         Sony Ericsson
Model         K500i
Form faktör         Candybar

GSM şebeke         GPRS, GSM
Servis         900, 1800, 1900
Bağlantılar

Bluetooth         Bilinmiyor

Kızılötesi         Evet

Wi-Fi(WLAN)         Hayır

USB         Evet

Faks / Veri         Hayır

Ekran

Ana ekran         Color TFT
Renkli ekran         65.536 renkler

Çözünürlük         128x160 piksel

Bellek

Dahili bellek         12MB

Harici bellek         Hayır

Bellek Kartı yuvaları         Hayır

Bellek kartı tipleri         Hayır

Temel özellikler

Foto ID         Hayır
Melodiler         MP3, Polyfone
Kamera

Kamera         Evet

Megapiksel         0.3 megapiksel

Maks. fotoğraf çözünürlüğü         Hayır

Dijital zum         4x
Optik zum         Hayır

Video kayıt         Evet

İkinci (dahili) kamera         Hayır
Mesaj

E-posta         Evet

HTML tarayıcı         Hayır

Ses çalar         AAC, MP3

Video oynatma         MPEG4

İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 2.0.50727)