bu alttaki kendi sistemimde tanıdığım kadarı. ana kartı ve mecbur işlemciyi değiştirmek zorunda kaldım. eskiden corduo 2 quad vardı. ana kartta asus'tu, şimdiki de bu. ama memnun değilim. oyun oynayan ve grafik işleri yapan birine bundan bir tık daha iyi ne önerebilirsiniz,bütçeyi zorlamayan ?
sistem:
win7 x64
ram:
x2gb ddr3
işlemci:
cor duo2 2.8 ghz
anakart:
gigabyt g41 G41MT-S2P
ekran kartı:
ATI Radeon sapphire HD 4830
Sistem tavsiye edermisiniz çok sıkıntıdayım ???
bu alttaki kendi sistemimde tanıdığım kadarı. ana kartı ve mecbur işlemciyi değiştirmek zorunda kaldım. eskiden corduo 2 quad vardı. ana kartta asus'tu, şimdiki de bu. ama memnun değilim. oyun oynayan ve grafik işleri yapan birine bundan bir tık daha iyi ne önerebilirsiniz,bütçeyi zorlamayan ?ekran kartınız 512 mb OVC özelliği ise çok düşük.
sistem:
win7 x64
ram:
x2gb ddr3
işlemci:
cor duo2 2.8 ghz
anakart:
gigabyt g41 G41MT-S2P
ekran kartı:
ATI Radeon sapphire HD 4830
Oyunloarın kasılma nedeni ekran akrtınızın yeterli destekte olmayışı.
İŞletim sisteminiz 32 bit de olsa 64 bit de olsa 4 gb ikisinide destekliyor fark etmeyecek
İşlemciniz şu an 4-5 sene daha idare edebilecek hızda.
anakartınızın tekni özelliklerini ise 32 bit üzerini desteklemiyor.
http://www.gigabyte.com.tr/products/page/mb/ga-g41mt-s2prev_13/ adresten teknik bilgiyi alabilrisin.yani hata senin sistem toplamandan ama sistemi iyi okuyamamandan kaynaklanıyor.
Ekran kartını 1 gb OVC sisteminin üzerinden 2 gb olan tiplerine bakabilirsin Benim kollandığım ati powercolor HD 5670 ekran kartı 160 tl ye almıştım. Ekran kartı için bu şekilde bir bakabilirsin OVC hali 3.5 gb:)
anakartım gigabeyt s serisi extra turbolu ilk geldiğinde hemen 120 tl ye almıştım henüz rafa konulmamıştı konulduğunda 220 tl ye satışa çıktı halen piyasada varmı bilmiyorum ama bendeki ddr2 sen ddr3 tipine bakmalısın.Bu sistemde bir bakınmaya çalış ..
şunu anladım, ana kartı ve ekran kartını değiştiriyorum. peki overclok nasıl yapılır yada nasıl yaptırırım. direk "bana bi tane ati powercolor hd 5670 ama overclocklu olsun" mu demeliyim ? goddam! şu durumlarda maaşımın aylık 5binlira olmasını nasıl isterdim.
OVC li olupolmadığını ekran kartının Bellek miktarını gsteren yerde ikinci değerinin olup olmadığını görerek öğrenebilirsiniz.
Önreğin 1 gb/2.5 gb şeklinde yazar BU ovc lenebilir demektir.
OVC Biostan yada gigabeyt tin kendine ait esatuner adlı yugulamasıyla yapılabilmektedir.
Bistan aygıylarınızın elelktirik ve fbs değerini artırarak ovc yapabilirsiniz ama dikkatli olmanızı kesinlikle öneririm. ÇÜnkü ovc hız aşırtımı yaparken aşırı ısınmada yapılmakta. Bu ısjnmayı dikkatli yapmazsanız aygıtları yakabilirsiniz.
ÇÜnkü ovc hız aşırtımı yaparken aşırı ısınmada yapılmakta. Bu ısjnmayı dikkatli yapmazsanız aygıtları yakabilirsiniz.sanırım bu riski göze alamıyacağım çünkü kazancım o kadar değil. sağol mustafa kardeş, birtek sen ilgilendin benimle. çalıştıra dxdiag yazıp bazı bilgiler aldım ama doktor reçetesi gibi, çözebildiklerim kadarını sordum zaten.
peki önerebileceğin "bu makina seni bi 5-6 yıl daha götürür" diyebileceğin bir sistem var mı?düzeltiyorum:yani öğrenci ile yeni işe başlamış memur arasında bir sistem mesela ?
Son Düzenleme: Von_Aihonen ~ 08 Mart 2012 16:37
İşletim sisteminizi 32 bit versiyonlu olarak kurun.
4 gb raminizi 32 bit işlemine göre kullanacaktır.
Yapabiliyorsanız ekran kartı alabilirsiniz.
110-140 tl arasında bir kaç ekran kartı
aradığınız özelliklerde
http://www.vatanbilgisayar.com/e ... ils.aspx?I_ID=57535
üstkinin ovc özelliği var dix11
http://www.vatanbilgisayar.com/e ... _ID=59000#allImages
OVC yok sistem Dix10
http://www.vatanbilgisayar.com/E ... ils.aspx?I_ID=58440
Ovc yok ama dix11
bunun dışında 60-90 tl arası bulduğum ekrna kartlarının (1gb dahil) tümü 64 bit işine yaramayacaktır.
Alırken güç kayağı desteği istiyormu diye sor. İstiyorsa güç kaynağın buna uyumlumu değilmi bilmen gerek.
Benim kullandığım ekran akrtı güç kaynağından elektirik alıyor ayriyetten.
ama okuduğum makalelere göre 64 bit 32 bitten daha hızlıymış, veri aktarım hızı, kapasitebakımından falan vs vs. benim işlemcime göre bir ekran kartı önerdiğini fark ettim. sanırım ana kartı, ekran kartını ve işlemciyi komple değiştiricem gibi geliyo sevgili dostum. bütçeme göre iyi bişeyler yapmak istiyorum, para da kolay kazanılmıyo, donanım parçalarından da kulakdan duyduklarım kadarını biliyorum. 1-2 tane değil yüzlerce parça var, hepsinin arasında kalıp şaşırıyorum. şimdi bir arkadaşımda diyorki bana, biraz paralı gel sana i5 toplayalım?! iyice karıştı kafam.
işlemci ile alakalı bir sorunun yok anakartın sınırkı veri hesaplıyor(32 bit sınırı)
anakartı değiştirmen şart değil çünkü elindeki ramler 4 gb. 32 bit işletim sistemi içinde uygun bir yapıda.
Üstelik ddr3 kullanıyorsun Anakartı ellemeyip işletim sistemini 64 bit yerine ( %30 şifreleme kısılmasıyla) 32 bit kurarsan anakart ve işletim sistemin uyum içinde çalışacaktır. Elinde ekran kartın kalmakta ve 64 bit.
64 bit ekran kartlarının genel özelliğini hesaba katarsak istersen 2 gb olsun pes 2012 oynayamazsın çünkü yorumcuları okuyamaz.(farklı yollarla oynatılıyor ama normal çalışmıyor)
Ekran kartını 128 bite yükseltip 1 gb olarak alırsan bu kez ekran hızlanacaktır. Ayrıca oyunlar için kendini ayarlayan bir ekran kartı alırsanız( ilk verdiğim liktekine benzer) ramlerden ve işlemciden sorun çıkmayacaktır.
İşlemci oyunlarda sadece ilk işlemlerde %80 oranında kullanılır aslen en çok kullanılan yer ekran kartıdır %90 işlemci oyun işleme alındsıktan sonra devreye %40 larda karışır.
Ram bellektir bu nedenle şart ana kartınızı değiştirmeden yaptığımı bir özellik bu.
Benim bilgisayarla karşılaştırmayı dene
Windows VİSTA 32 bit( Ağır bir işletim sistemidir)
intel core2 2.53 hz
Gigabeyt S serisi anakart
2 gb povercolor ekran kartı dix11
toplamda 2 gb ram 667 mhz
toplam 1.5 tb disk ( iki parça)
güç kaynağı 420 wolt
ve ben bunlarla crysis 2 ( biliyormusun bilemem en iyi görsel öğeli oyun seçildi) full çözünürlükte gelişmiş modda oynuyorum
dikkat edersen bir çok yapım senden düşük.
@mustafa2116 çok güzel ve yararlı bilgiler yazmış. Ancak anakart bilgilerinde bir karışıklık olmuş sanıyorum. Anakartınız 64 bit sistemleri desteklemekte, hatta sayfasında sürücüleri de var. Ram olarak ddr3 de desteklediğinden ve PCIex x16 da yazdığından çok acelesi olmayabilir anakart değişikliğinin. İlk etapta ekran kartı yükseltmesi yetecektir. Ardından uygun fiyatlı bulunuyor, ddr3 de ram takviyesiyle bir süre daha idare ettirebilirsiniz sistemi.
Hatta ucuza bulabilseniz quad bir işlemci de (anakart Q9650'e kadar destek veriyor) i5 kadar performans verecektir normalde size. Tabi ikinci el çok çok düşeşe denk gelmesi gerek.
Ek olarak komple sistemi değiştirecekseniz de kısıtlı bütçe ile ilk tercihinizi amd'den yana kullanın bence. Zira intel anakartların pis özelliği yeni nesil bir işlemci çıkarttıklarında, eski anakartlara takılamamaları. Amd'de ise geriye dönük uyumluluk çok daha iyi intele göre. Performansları arasında da ekran kartlarındaki gibi bariz ve aman aman farklar da bulunmuyor esasında.
Düzeltme : Ben yazarken @mustafa da döktürmüş yine :) Neyse silmeyeyim yorumumu, ek bir fikir olur.
@mustafa2116 çok güzel ve yararlı bilgiler yazmış. Ancak anakart bilgilerinde bir karışıklık olmuş sanıyorum. Anakartınız 64 bit sistemleri desteklemekte, hatta sayfasında sürücüleri de var. Ram olarak ddr3 de desteklediğinden ve PCIex x16 da yazdığından çok acelesi olmayabilir anakart değişikliğinin. İlk etapta ekran kartı yükseltmesi yetecektir. Ardından uygun fiyatlı bulunuyor, ddr3 de ram takviyesiyle bir süre daha idare ettirebilirsiniz sistemi.anakart 64 bit destekliyor, desteklenmiyor demedim şifrelemesi 64 bit desteklemiyor 32 bit destekliyor.Hatta ucuza bulabilseniz quad bir işlemci de (anakart Q9650'e kadar destek veriyor) i5 kadar performans verecektir normalde size. Tabi ikinci el çok çok düşeşe denk gelmesi gerek.
Ek olarak komple sistemi değiştirecekseniz de kısıtlı bütçe ile ilk tercihinizi amd'den yana kullanın bence. Zira intel anakartların pis özelliği yeni nesil bir işlemci çıkarttıklarında, eski anakartlara takılamamaları. Amd'de ise geriye dönük uyumluluk çok daha iyi intele göre. Performansları arasında da ekran kartlarındaki gibi bariz ve aman aman farklar da bulunmuyor esasında.
Ayrıntılı araştırısanız anakartın teknik özelliklerini bulabilrisiniz.
Anakarta yapacağı tek şey işletim sistemini düşürmesi fazla para çıkartmak istemiyor haliyle ram almasını bu nedenle tavsiye etmedim.
Anakartın şifrelemsiyle işletim sisteminin şifrelemesini aynı hale getirmek aradaki elemeyi iptal edecektir buda bir miktar daha hızlı işlem yapar.ekran kartını yükseltme si oyunlar ve uygulamalr içinde onun işine yarayacaktır. 32 bite düşürdüğü işletim sistemi ise ramlerde (64 bitteki halinden ) % 20-30 arası kullanmış olacaktır. Öncekinde %35-45 arası kullanıyordu.
Yani yazılımsal küçük bir değişiklik ve bir parça değişimi onu bu zorlanmadan kurtaracaktır.
Not: 32 bit şifreleme ile sınırlı olup 64 bit desteklemek yazılımsal yönetimin biost denetiminden çıkıp işletim sistemine verilmesidir genel tabiriyle. Ancak bunun yerine 64 bit şifreleme destekliyorsa bios bazı fonksiyonlar için (saat gibi) işlemi kendiliğinden yapmaktadır.