Gelişmiş Hızaşırtma (Over-Clock)
Bilgisayarlarını satın aldıkları Uygun fabrikasyon ayarlarından daha hızlı çalıştırmak isteyip, bellek ve işlemci hızını tanım değerlerinden yükseğe çıkartmak ,hız aşırtmak isteyebilirler Bazı durumlarda kararlı bir çalışma için bileşenlerin çalışma gerilimini de (voltage) artırmaları gerekebilir adım adım yavaş yavaş sisteminizin izin verdiği ölçülerde artırılmalıdır ve elbette bu daha çok ısınma demektir.,sisteminizdeki donanım yeterli sogutma yapılmaz ise donanımınızı kaybedebilirsiniz,bu sebeble iyi bir sogutmaya ihtiyacınız var tavsiyem Sogutma için tıklayın
Hızaşırtma (overclock) işlemi eskiden olduğu kadar mucizeler yaratmıyor Aynı zamanda işlemci ve bellekleri garanti dışı bırakarak, arıza durumunda cebinizin yanmasına neden olabiliyor, kararsız çalışma tehlikesi de cabası Bu nedenle BIOS'taki çoğu salınım (frequency) ve gerilim (voltage) ayarının ya olduğu gibi bırakılması veya AUTO (kendi ayarlı) ayarına getrilmesi gerekiyor Ama yine de ayarlamak isterseniz bunları BIOS'taki ADVANCED (gelişmiş) sekmesinden yapabiliyorsunuz.ileri düzey kullanıcılara tavsiye edilir.
İşlemci hızını belirleyen iki faktör vardır. Bunlardan ilki, veriyolu hızı (FSB); ikincisi ise işlemci çarpanı. Bu iki değerin çarpımı, bize işlemcinin hızını verir. Örneğin, veriyolu hızı 300 MHz ve çarpanı 7 olan bir işlemcinin çalışma hızı:
300×7= 2100 MHz dir.
bir işlemcinin hızı arttırılmak istendiğinde, bu iki değerden bir tanesinin veya her ikisinin değiştirilmesi gerekiyor.
bu değerlerden herhangi birinin arttırılması, işlemcinin daha yüksek hızlarda çalışmasını sağlar. Mesela, 300 MHz olan veriyolu hızı, 400 MHz olsaydı:
400×7= 2800 MHz. Yani işlemcimiz, 2100 MHz yerine 2800 MHz'de çalışacaktı. Veya çarpanı değiştirseydik, yine aynı şekilde hız artmış olacaktı :
300×9= 2700 MHz. Olacaktır.
Tavsiye edilen En iyileştirilmiş (Optimal)Bios ayarları için tıklayınız