slax işletim sistemi yardım

_hunter_
28-04-2009, 04:14   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
22 mesaj

slax işletim sistemi 190 mb lık iso dosyasını cd ye yazdırdım sonra pc dvd rom dan boot ettim kurulumu falan normal bittikten sonra slax ayarları kendi yaptı ekran karşıma geldi buraya kadar herşey yolunda

ama sağ tıklayım dedim seçenekler var ama yazıları yok nasıl iş bu anlamadım bide mause ok işareti olması gerekiyor normalde ama yok kocaman bi kare var internete girdim ama yazılar yok bazı resimler gözüküyor o kadar acaba sorun ne neden böle oldu ekran kartını mı görmedi ne yapmam lazım

bi 2. sorumda 2 gb kıngston bellek var bunada slax yükledim tabi buna tar uzantılı olanı yükledim pc bellekten boot ettim ama kara bi ekrandan başka bişe yok acaba bellek u3 özelliği yok ondan mı böle oldu

1. yazdığım sorunla ilgili resim aşağıda

yazılar yok tuhaf bişe aslında 1sn lık geliyor sonra gidiyor

H@ckerCesur
28-04-2009, 10:44   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj

190 mb boyutundaki bir işletim sisteminden ne bekliyon ki ? Bu ekranı gördügüne dua et. ve git ubuntu 9.4 indir. Dehşet birşey ya. Vistanın tanımadıgı driverlerin hepsini otomatik tanıdı. Ve sorunsuz çalışıyor.

_hunter_
28-04-2009, 14:21   |  #3  
OP Yeni Üye
22 mesaj
TBCMagic
2.ci soru: USB Stick'e kopyaladigin "boot" klasörüne gir ve LINUX ortaminda bootinst.sh yada WINDOWS ortaminda bootinst.bat dosyasini calistirman gerekiyor (boot sektörü yazilmasi icin)
TBCmagic valla şaşırdım bu sorularıma bu kadar çabuk cevap geleceğini düşünmemiştim ellerine sağlık herşey içiçn öncelikle beilrtiyim

şimdi bellek ile ilgili soruma gelince dediğinide yaptım windows ortamında ordaki bootinst.bat dosyasını çalıştırdım hatta benden bi tuşa basmamı istedi x gösteriyodu ona bastım
DİSK G : suhould be boutable now installation finished
yazısı çıktı
sonra flash bellekten pc boot ettim ama kara bi ekran düzelmedi bu arada flash belleği önceden fat32 ve fat olarak 2 şekilde formatladım tbcmagic yani bendeki belleğin u3 özelliği olasa bile bu işletim sistemini kurabilir miyim diyosun

şimdide 1 . soruma olan cevabını okudum onu uygulucam zamanım yeterse tabi işe gidicemde olmassa gelince gece bakıcam tekrar teşekkürlere magic

_hunter_
28-04-2009, 14:25   |  #4  
OP Yeni Üye
22 mesaj
H@ckerCesur
190 mb boyutundaki bir işletim sisteminden ne bekliyon ki ? Bu ekranı gördügüne dua et. ve git ubuntu 9.4 indir. Dehşet birşey ya. Vistanın tanımadıgı driverlerin hepsini otomatik tanıdı. Ve sorunsuz çalışıyor.
sen bunu kullanmadığın için bişe bilmıyosun ben slax kullanmak için değil istediğin pc ye sadece 2 dk lık bir kurulumla girebiliyosun butun diskleri görüyosun artı sorunsuz internete giriyosun sadece 190 mb bak 2 dk da işletim sistemi kuruyosun ve o pc deiz bırakmıyor sadece hackerlık için değil amacım kendı pc im çöküncede kullanmak gerçekten yararlı bisey farkı anladın mı bilmem

_hunter_
29-04-2009, 02:11   |  #5  
OP Yeni Üye
22 mesaj
TBCMagic
Su sekilde bir dene:

a) SLAX'in "boot menüsünden" 'SLAX in TEXT MODE' olarak baslat
b) Kullanici girisi icin: Kullanici: root Sifre: toor
c) cd /etc/X11
mv xorg.conf-vesa xorg.conf
cd
startx

2.ci bir secenek olarak: 'mv xorg.conf-vesa xorg.conf' yerine 'mv xorg.conf-fbdev xorg.conf' deneyebilirsin.

Eger bu sekilde bir problem kalmiyorsa, o zaman SLAX'i modifiye etmemiz gerekiyor.

magic dediklerini aynen yaptım ilkinde verdiğin kodu denedim yani mv xorg.conf-vesa xorg.conf ama ekran acayip oldu rekler birbirine girdi hiçbişe belli olmadı
2. verdiğin koduda denedim mv xorg.conf-fbdev xorg.conf bundada error verdi masaüstü gelmedi açılmadı

bu arada flash bellek u3 olmaması farketmiyor yani iyi belleği tekrar denicem

son sorduğun sorunun cevabıda benim pc masaüstü
özellikleri
1.atı x1050 ekran kartı
2.amd 3600 işlemci
3.1 gb ram

birde magic sunu denicem  slax sitesinde moduller var orda driverslerden ati ekran kartının modulunu indirip  kurulum cd nın içinde slax  base kloserinin içine atıcam o dosyanın uzantısı lzm sonra iso oluşturcam ve kurulumu denicem

_hunter_
29-04-2009, 14:16   |  #6  
OP Yeni Üye
22 mesaj
TBCMagic
Sanirim bu sürücüyü kullanmak istiyorsun (bu modül güncel): http://www.slax.org/modules.php?action=detail&id=2390

ATI sayfasina göre bu en güncel sürücü: http://support.amd.com/us/gpudow ... duct=2.4.1.3.7#9001;=English

ATI sayfasina göre senin kartin destekleniyor.

yani verdiğin güncel sürücüyü yükleyince sorun çözülür mü diyosun onuda denicem

Bence denemelerini USB-Stick ile yap. Cok fazla CD cöpe gitmesin :(
yok 2 tane yazdırdım biri cd biri dvd ama ikisindede aynı yazılar gözükmeyince yazdırmadım sanal pc var onla önce denemesini yapıyorum

bide bu atının modulunu yükledim slax / base kolsorunun  içine attım iso oluşturdum ama sanal pc den denemesini yapım dedim kuruluma geçmedi iso yu oluştururken ultraiso programını kullandım acaba neden böle oldu

Son Düzenleme: _hunter_ ~ 29 Nisan 2009 14:22
_hunter_
29-04-2009, 14:31   |  #7  
OP Yeni Üye
22 mesaj
ATI sayfasina göre senin kartin
magic yani uğraşmıyımmı diyosun ekran kartı desteklemiyor mu

_hunter_
30-04-2009, 03:34   |  #8  
OP Yeni Üye
22 mesaj
TBCMagic
Ekran kartin destekleniyor. (ATI'nin ve SLAX'in sayfasinda ayni sürümler verilmis ve ATI'nin listesinde senin kartin var)
magic kusura bakma acelelikten bide dikkatsizlik yazını yanlış okudum atı ekran kartı desteklıyor demişsin

magic senden allah razı olsun kaç gündür sorularıma cevap yazıyosun eline sağlık

yaptığım işlemi anlatım dediğin gibi atı driver modulunu indirdim ve slax / modules klosorunun içine attım birde oraya türkçe dil paketini attım sonra verdiğin komutları dos da uyguladım bu komutlar çok işime yaradı magic tekrar saol programla o kadar uğraştım olmadı işin sırrı burdaymış teşekkürler oluşturduğum isoyu cd yazmadan önce sanal pc de denedim sonuç mükemmel ekran harıka gözküyor internetede girdim sanal pc den tabi sorunu çözdük simdi bu isoyu cd ye yazabılırım sıra geldi slax belleğe kurmaya

Son Düzenleme: _hunter_ ~ 30 Nisan 2009 03:42
_hunter_
30-04-2009, 05:36   |  #9  
OP Yeni Üye
22 mesaj

magic burda flash belleğe kurulum için bi program var adı unetbootin onuda denedim gene olmadı

_hunter_
30-04-2009, 14:57   |  #10  
OP Yeni Üye
22 mesaj
TBCMagic
Not: ISO'nun Virtual PC'de calismasi güzel, fakat senin sorununu (bu asamada) cözmeyebilir. Virtual PC farkli bir ekran karti simülasyonu yapiyor.
aynen haklısın magic ssanal pc de çalışan iso dosyasını elimde cd olmadığından dvd ye 4x hızında yazdım kurulum falan herşey normal tam slax masaüstü açılması gerekirken ekran birden kararıyor ve öle kalıyor tahminim gene ekran kartı dimi nedir bu karttan çektiğim :) bu atı kartları sorunlu linuxta yazılarını okumuştum şimdi daha iyi anlıyorum bide sorunlu slaxla birleşince valla işimiz iş :)

artı genede tex mode de dvd yi başlattım komutları girdim
1.root
2.toor
3. belleği taktım bekledim
4. partprobe komutunu girdim diğer codu yazıyodum ki warning :unable to open /dev/hda dead-write  hatası aldım rasmi aşağıda

bu arada bellektede bi değişiklik yok

magic neden ekran kurulumdan sonra ekran karardı dersın atının driveride slax/modulles klosorunun  içine atmştım  bi tahminim daha var acaba o driveri slax/ base  klosorerının içine mi atmam gerekir ordada lzm uzantılı dosyalar var

_hunter_
01-05-2009, 02:16   |  #11  
OP Yeni Üye
22 mesaj
TBCMagic
warning :unable to open /dev/hda read-write

Bu sadece bir uyari (warning). CD / DVD sadece salt-okunur acilabildigi icin bu uyariyi alman normal.

slax/base yada slax/modules klasörünü kullanman fark etmiyor.

root/toor olarak girdiginde lsmod komutunu bir kullan. Acaba modül yüklendi mi? Sol tarafta radeon ve/veya drm isimlerini görebiliyormusun?

xconf yazdiginda su yaziyi görebiliyormusun?

"Please wait...ATI_Drivers_8_59_2_automatic_(Mar 13 2009)..."

Bundan sonra startx ile baslatmaya calis.

1. Ismond komutunu kullandım ama radeon ve drm isimlerini göremedim

2. xconf yazınca aynen atı drivers gördüm

3. startx  komutunu yazdım ama slax masaüstü gelmedi sanki gelecekmiş gibi ekran gidip geliyor ama yok gelmiyor kara bi ekran çıkıyor orda takılı kalıyor magic valla başka ne yapsam bilmiyorum

_hunter_
02-05-2009, 00:04   |  #12  
OP Yeni Üye
22 mesaj
TBCMagic
Benim de aklima birsey gelmiyor dogrusu. Elimde kullandigin kart yada benzeri olsa denerim.....

"Calismasa neden ATI bir LINUX sürücüsü gelistirsin?!?" .Ben bunu düsünüyoru. Sinirli

Bir püf noktasi vardir ....Şaşkın

magic buraya kadar sabrla yazdın yardımcı oldun çok teşekkür ederim hakkını ödeyemem doğrusu yararlı bilgiler verdin sen  bu işlerde gerçekkten çok tecrbelisin ve bilgilisin tekrar eline sağlık ben bu slax hakkında aklıma denemek için bişe gelirse yapıcam tekrar burda sana bilgi veririm

bu atı ekran kartımı değişirsem asıl sorun kalkıcak onu anladım

_hunter_
04-05-2009, 17:15   |  #13  
OP Yeni Üye
22 mesaj

magic flash belleğe slax kurmayı başardım :)artık flash bellekten başlangıç yapıyorum slax açılıyor ama sonra ilk sorun devam ediyor seçeneklerde falan internette yazılar yok atının dedğim gibi son güncel driverini modules klasorune atmama ragmen bu belleğe kurmam da iyi deneme yapabılıyorum

bu arada nasıl belleğe kurduğumu anlatım bende sanal bi I adında sürücü var bundan kaynaklanıyormuş o kadar siteleri gezdim ama bunu yazan çıkmadı neyse güvenli modda başlatınca bu sürücü tabiki devre dışı kalıyor ve bootinst.bat dosyasını çalıştırdım ve bi tuşa basmamı istedi bastım çok az beklettıkten sonra ilem yapıldı ve bellekten pc başlatınca artık slax kuruluma geçiyor

ama bu slax bendeki ekran kartından dolayı sorunlu olduğu için başka alternatif linux sistemlerine bakıyorum

peki magic sen hangi linux dağıtımını tavsiye edersin var mı kolay kurulumlu biri illada nfts disk biçimini desteklemesi önemli değil

_hunter_
05-05-2009, 00:31   |  #14  
OP Yeni Üye
22 mesaj

en sonunda bi tane buldum knoppix dvd ye yazdim ve dvd romdan boot ettim sahane herseyi internet falan var goruntu harika sorunsuz bi tek ingilizce turkce yapmam lazim suan knoppix den yaziyorum bu arada bide guzel tarafi butun hard disk flash bellek masa ustunde ve aciyor flimleri denedim actim izledim

oklitpi
05-05-2009, 19:34   |  #15  
Üye
63 mesaj

1- usb belleği FAT32 olark biçmlendir.
2-Sonra slax linuxu winrardan çıkarıp usb nin içine at.
3-boot klasöründe yer alan "bootinst.bat" dosysını çift tıklayarak çalıştır.
  işlem bitince slax linux hazırdır.

_hunter_
05-05-2009, 19:38   |  #16  
OP Yeni Üye
22 mesaj
(Not: SLAX'i kurcalamaya devam et. Belki bir cözüm bulup, cözümünü bizimle paylasirsin)
magic bingo Ağzı kulaklarına varıyorAğzı kulaklarına varıyorAğzı kulaklarına varıyor slaxı sorunsuz çalıştırmayı başardım  BeğendimBeğendimBeğendim

düşündüm madem son çıkan slax çalışmıyor bende eski sürümlerden bakıyım dedim en azından biri benim atı ekran kartını destekler ekran kartımda eski olduğu için eski sürümlerde sorunsuz çalışabilir diye düşündüm ve başladım slax sürümlerini indirmeye neyseki 4. indirdiğim slax-6.0.4 versiyonu sorunsuz çalıştı Beğendim tabiki slax sitesinden bununda atı driverini indirdim modules klasorune attım

valla slax ve knoppix ikiside güzel ama slax daha iyi daha az yer kaplıyor

Son Düzenleme: _hunter_ ~ 05 Mayıs 2009 20:21
_hunter_
05-05-2009, 23:43   |  #17  
OP Yeni Üye
22 mesaj
TBCMagic
3 sayfa ve "sayisiz" mesajdan sonra "mutlu" sona erdin! Beğendim

(simdilik) Islık

"Simdilik" diyorum, cünkü arastirmalarini devam ettirmeni istiyorum .... Zamanla SLAX'in ayrintilarini ögrenirsin ve gelistirirsin!

TEBRIKLER!!!!

evet magic baya uzun bi konu oldu sayende gene cok sey öğrendım tekrar herşey için teşekkürler

karşılaştığım bu sorunla ilgili çok uğraştım sorma heralde 1 hafta oldu gece gündüz slax oldum Ağzı kulaklarına varıyor ve azmin sonu nihayet oldu

bu konu atı ekran kartı kullanıpta slax kurmak ısteyen ama sorunlar yasayanlara yardımcı olacagığını dusunuyorum
tabiki slaxla ılgılı arastırmalarım devam edıcek bunu çok beğendim

Nicoll
05-05-2009, 23:52   |  #18  
Nicoll avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
1,352 mesaj

Puppy Linux da USB bellekler için çok güzel bir dağıtım; sadece 100MB.

Denemenizi tavsiye ederim...