Başka dvd sürücülerde de var mıdır bilmiyorum, bu dvd sürücüsünün pek meşhûr sorunu; kimi kullanıcılarının dvdlerini kimilerinin de cdlerini okumakta iflâh edilemez bir şekilde direnmesidir. Bende ise meselâ, chip dergisi'nin ve pc net dergisi'nin denediğim herbir dvd ve cdsini okumaktadır. Sâdece, boş dvdler içersine kimi yazılımlar aktardığım hemen hemen tamâmı yazılımlardan müteşşekkil dvdleri okumamasıdır.
Bu sorunun -varsa -ki var olsa gerek- çözümüne ulaşmak için 25-30 kadar farklı sitede gezindim ve sunulan her uygulanabilir öneriyi uyguladım; lâkin sorun çözülmedi.
İsmini anımsayamadığım bir forumdaki bir üye, korsan içerikli cd veyâ dvdlerin okunmadığını ifâde ediyordu. Haklı olabilir. Zîrâ, dvdlerimin hemen hepsinde crack dosyası mevcûttu; ama ben bu yazılmları sâdece yazılımı sâhibi müesseselerin izin verdiği süre dâhilinde (ama 15 ama 30 günlüğüne) kullanacaktım. İndirilen sitelerde yer yer rar klasörleri içersinde crack dosyalarıyla berâber gelen bu yazılımlar, bu dvdlerimin okunmamasının sebebi olabilir. Fakat öte taraftan, Pardus 2011 veyâ Ubuntu 10.10 sürümünü okumamaya başlaması da ayrıca düşündürücü. Sony, biliyorsunuz ki, japan i'mâlatıdır. Teknologynin -tâbiri câizse- cirit attığı bir memleketin piyasaya sunduğu bu ürün, kimi korsan verileri algılayabilecek ve buna uygun tepki verebilecek türden olabilir. Bu algılama, -kimi antivirus & antispy yazılımlarında olabildiği gibi- virus veyâ câsus yazılım olmadığı hâlde, virus veyâ câsus yazılım olması ihtimâline karşı, yazılım tarafından muhtemel tehlikeli dosyaların işlevsiz hâle getirilmesine benzer bir algılama olabilir.
Bir başka bilgisayardaki sürücü, Sony'nin görmediği bu dvdleri sorunsuzca okumaktadır.
Bu sürücüm, "DVD-RAM Sürücüsü" olarak gözükmekte; ama sağ tıklayı özelliklerine göz attığımda
Tür: cd sürücüsü
Dosya sistemi : Bilinmeyen
ifâdeleri yer alıyor.
Yine de daha fazla şüphe ettiğim ihtimâl; bu soruna bilgisayarımdaki inatçı bir virus veyâ câsus uygulamanın sebeb olduğudur. Sistemi yeni baştan kurduğum, bilgisayara -hârici bellekten bilgi aktarmak bir tarafa- hârici bellek bile takmadığım, sistem daha yeni açılır açılmaz, (25 hânelik etkinleştirme şifresini girmiş olmam hâriç) henüz hiçbir işlev yapmaksızın sistemi yeniden başlatarak güvenli modda açtığımda karşımda yine iki kullanıcı vardı; birincisi Administrator, ikincisi, kurulum esnâsında ismini benim verdiğim hesab. Bir ikinci ilginç olay; kurulum başında 25 hânelik etkinleştirme penceresini doldurduğum ve bu dolum kabûl edildiği hâlde, bilgisayar açılışında bir kere daha bu pencere karşıma çıktı, yine doldurmak zorunda kaldım... Bir diğer ilginç olay: XP kullananlar bilir; yeni kurulum sonrası açılışta simgeler kocamandır, hâliyle yine o vaziyetteydi, sistemi yeni baştan başlattığımda simgeler alabileceği, olabileceği en küçük vaziyetteydi. Internette bir süre dvd sürücümün sorunu ile alâkalı araştırma yaptım, sonra sistemi yeni başlattığımda, simgeler sanki, alabileceği, olabileceği en küçük vaziyetten çıkmış ortaca bir boyut kazanmışlar gibi geldi. Özellikler bölümünü açtığım esnâda çözünürlük sekmesinde tam seçemediğim dalgalanmalar gerçekleşir gibi oldu ve "ekran çözünürlüğü" sekmesinin sağ ucunda yer alan "çok" çubuğu bir miktâr sola kayarak kat' ettiği mesâfeyi yok etti gibime geldi. XP'nin en ileri ekran çözünürlük ayarını tam anımsayamıyorum. Benimkisinde en ileri seviye şu ân; 1280 x 1024
Şimdilik bu kadar...
SONY DVD RW AW-G170A marca DVD sürücü sorunu
Bu sorun, sistemi yeni baştan kurduğum gün akşam saatlerinde ortandan kalktı. Bu forumda gördüğüm Arcavir isimli bit antivirus yazılımı vardı, bilgisayara onu yüklemiştim. Bu yazılımı, sanırım sistemi parça parça tarıyordu. Ben sâdece ilk seçeneği tıklayıp tarama yapmıştım. Tarama birkaç sâniye sürdü. Yanlış görmediysem, iki tane temp ya da tempony internet files klasörü içersinde görneye alışık olduğum iki tâne not defteri sildi... Yazılımı normal yoldan durdurmak sanırım mümkün değildi. Ve bir de görünümü pek güven vermiyordu. Bu yüzden yazılımı görev yöneticisinden sonlandırarak sistemden kaldırdım.
Ve artık sürücü dvdleri okuyor.
Ve artık ne antivirus ne de antispy yazılımı kullanıyorum. Sâdece güvenlik duvarı açık. Gâliba, en iyisi bu...
Yanlış anlaşılmasın, sürücümün ne zamân düzeldiğini tam anımsayamıyorum. Belkide sorunun giderilmiş olmasında bu yazılımın hiçbir payı yoktur.
Aynı dvd-rw benimde başıma bela oldu. Yazdıklarınızın tamamını okudum fakat çözüme yönelik birşey göremedim. Firmware yazılımlarının en güncelinden en eskisine kadar yükledim nec'in flash arayüzü sayesinde çok kolay o tarz yüklemeler yapılabiliyor. Ama ne var ki sorunum devam ediyor, bu cihazı aldığıma alacağıma pişman oldum. Elimde yazmam gereken bir sürü veri var, dvd'lerim hazır çaresizim...
Merhaba Miginfly
Siteye (yaklaşık olarak, 1 ay kadardır) uğramıyordum. Eğer hâlâ sorun çözülmediyse, "Arcavir" yazılımıyla bilgisayarını taratmanı, bu tarama sorunu çözmez ise "Bullquard" isimli yazılımla taramanı tavsiye ediyorum.
Sorunun Arcavir yazılımı ile çok kısa bir tarama yaptıktan sonra giderildiğini; ama bu sorunun Arcavir yazılımı sâyesinde değil de farklı bir nedenden ötürü de giderilmiş olabileceğini ifâde etmiştim. Bu nokta ya gözünden kaçtı ya da bu yazılım işine yaramadı..?
Arcavir yazılımından önce ya da sonra Bullquard yazılımını da yüklemiş, bu yazılımla da tarama yapmıştım. Belkide bu sorunu Bullquard çözdü. Ya da her ikisi de çözmedi...
Aaaa bak şimdi aklıma geldi. 2 hafta kadar oldu, Microsoft şirketine âid olan "Internet Security Essentials" yazılımını kullanmaya başladım. Sâdece ba'zı klasörler üzerinde ya da sistemin bütününde tarama yapılmasını istememiş olduğum hâlde
bazı yazılımlar içersinde yer alan crack dosyasında virus algıladı. Ne yapmak istediğimi sordu. Yazılımın kendisine has ifâdesiyle "Bilgisayarı temizle" seçeneğini işâretledim. 10-15 dakika süresince aynı klasör içersinde 15-20 kadar aynı türden virus tespit etti ve işin sonunda bunların hepsini yok ettiğini belirtti.
Sonraki incelemelerimde gördüm ki, bütün bir crack klasörü yok edilmiş... İstersen, Bullquard yazılımdan evvel bu yazılımı yükle, belkide bu yazılım, sorununu halleder.
Bu öyle bir yazılım ki; virusü tespit etmekle kalmıyor, virusün ne tür bir virus olduğunu, bilgisayarda ne tür zararlı faâliyetlerde bulunabileceğini açıklıyor. Internet Security Essentials sistem taraması saatlerce sürebilir.
Tavsiyem; tarama ne kadar sürerse sürsün, tarama bitene dek bekle. Hem zâten, "ESET NOD 32" yazılımının sistemi kasmadığı gibi bu yazılım da sistemi kasmıyor...
Essentials yazılımını Bullquard yazılımdan evvel tavsiye etmemin ba'zı sebepleri şunlar;
Bullquard yazılımı hem sistemi kasıyor hem de sağ alt köşede yazılım simgesi çıkarya hani, çoğu yazılımda o simgeye tıkladığımızda yazılımın faâliyetini durdurabilmemiz mümkündür; ama bu yazılımı durdurabilmek bu yolla mümkün değil (benim gözlmelerime göre). Yazılımı ancak görev yöneticisi'nden durdurabiliyoruz. Bullgard yazılımı interneti de denetlemektedir -ki bu yüzden olsa gerek; internet öyle bir kasıyor öyle bir kasıyor ki, 3 sâniyetlk bir işlem, oluyor 15 sâniye. Ve ayrıca, Internet Securtiy Essentials ücretsiz, Bullquard ise ücretli.
Aslında, Bullquard yazılımını Essentials ile karşılaştırmamın tek sebebi; virus müdür câsus yazılım mı artık her ne ise onu sistemden kaldırmış ya da etkinliğini bertaraf etmiş olan yazılımın Bullquard yazılımı olma ihtimâli.
Bu vesîleyle, sistemini koruyabileceğim bir antivirus & antispy yazılımı tavsiye etmiş oldum.
Essentials yazılımında beni rahatsız eden tek nokta; yazılımın ayarlar bölümünde yer alan bir uyarı. Uyarının bir kısmını naklediyorum: "....Bazı durumlarda kişisel bilgiler yanlışlıkla Microsoft'a gönderilebilir. Ancak Microsoft, bu bilgileri kimliğinizi belirlemek veya sizinle bağlantıya geçmek için kullanmayacaktır."
Sorun ile ya da ismini andığım yazılımlar ile alâkalı aklına takılan bir nokta olursa, bildir, yârdımcı olmaya çalışırım. Hayırlı akşamlar. Hoşcakal.