Son dönemde çeşitli yerlerde Sony Ericsson'un Türkiye pazarından çekilerek ofisini kapatacağına dair iddialara resmi ağızlardan ilgili açıklama geldi.
Bir süredir Türkiye'deki ofislerinin kapatılacağı ve Türkiye pazarından çekileceği yazılan Sony Ericsson hakkında resmi ağızlardan açıklama geldi. Çekilmenin söz konusu olmadığını ileten yetkililer şirketin yeniden yapılandırma sürecine gireceğinin altını çiziyor.
Konuyla ilgili yapılan açıklama ise şöyle;
Sony Ericsson firması Ekim 2001 tarihinde kuruldu. Aynı yıl Türkiye’de de İstanbul merkezli olarak faaliyet göstermeye başladı. 2001’den önce de, Ericsson kendi cep telefonlarını Türkiye’de satıyordu.
Sony Ericsson küresel olarak kaynak ve operasyonların gözden geçirileceği kararını duyurmuştu. Söz konusu kararın bir parçası olarak Sony Ericsson Türkiye’de karlı büyümeyi yeniden sağlayabilmek için operasyonlarını daha etkin hale getirecek.
Şu anda Sony Ericsson’un Türkiye’deki operasyonları üç farklı ülkeyi içeriyor: Türkiye, İsrail ve Azerbaycan. İlk olarak Sony Ericsson, Türkiye’nin büyük ve önemli bir pazar olduğunu ve bu pazarda gelişmenin büyük önem taşıdığını vurguluyor. Ayrıca, birbirinden çok farklı olan Türkiye, İsrail ve Azerbaycan pazarlarını ayırarak hareket etmenin başarılı gelişmeleri beraberinde getireceğinin altını çiziyor.
Sony Ericsson, Türkiye’de satış ve pazarlama üzerine odaklanacak bir operasyon birimi yaratacak. Bu kararın sonucu olarak, Türkiye’deki işgücünün azaltılması kaçınılmaz bir durum olarak ortaya çıkıyor.
Yeniden yapılanmanın sebepleri
Türkiye Pazar Birimi; Türkiye, İsrail ve Azerbaycan’ı içeren pazarlar topluluğu anlamına geliyor. Bu üçlü pazar grubu birbirinden çok farklı büyüklük ve gelişimdeki ülkeleri içinde barındırıyor. Aralarında en büyük ve en önemlisi olan Türkiye pazarı, beklenilen kulvarda ilerlemeyen bir gelişme aşaması yaşıyor. Örneğin; Türkiye’deki cep telefonu pazarı da geçen seneye oranla tahmin edilen kadar büyüme göstermedi.
Bunun yanında İsrail, 3G teknolojisi ile çok farklı servisler sunan tüm operatörleriyle dinamik bir pazar olarak bulunuyor. Sony Ericsson bu pazarda son derece başarılı bir büyüme yaşıyor. Sony Ericsson, son dönemde İsrail’de bir internet sitesinde yapılan ankette gençler arasında da en popüler cep telefonu markası seçildi.
Son olarak Azerbaycan; Türkiye ve İsrail’den farklı ve CIS ülkelerindeki diğer pazarlara çok daha yakın bir portre çiziyor. Yeniden yapılandırma, Azerbaycan’ın CIS ülkeleri arasına alınması anlamına geliyor. İsrail’de ise, Sony Ericsson’un kendi kaynakları ile başarılı yerel ortağı Beres’i destekleyeceği yeni bir kurulacak.
Farklı müşteri ihtiyaçları olan üç farklı pazar
Türkiye, İsrail ve Azerbaycan birbirinden sadece karakter ve yapı olarak değil; aynı zamanda müşteri tabanı olarak da çok farklı pazarlardır.
Türkiye, özellikle telekom üzerine uzmanlaşmış binlerce bağımsız bayiden oluşuyor. Türkiye’de sayıları 10.000’i aşan bayi bulunurken, distribütörler de çok önemli bir rol üstleniyor. Cep telefonu kullanan kişi sayısı ise tahminlerin çok altında; yaklaşık yüzde 70.
GSM operatörleri (bazıları zaman zaman ve kısmen yer alsa da) telefon pazarına doğrudan dahil olmuyor. Operatörler büyük satış kampanyaları ile üye tabanını genişletmeye çalışıyor.
İsrail şu anda yüzde 125’lik bir yaygınlık seviyesine sahip. İsrail, operatörler tarafından yönetilen bir pazardır. Satın alımlarda, yerelleştirmede ve sübvansiyon seviyelerinde bütün akışı operatörler kontrol edebiliyor. Ayrıca, operatörlerin kendi perakende mağazaları da bulunuyor.
Operatörler; müşterilerine üye olmaları karşılığında cep telefonu teklifinde bulunuyor. Çoğunlukla “Kullanıcı Başına Ortalama Gelir”i yükseltecek aktivitelerle de ilgileniyorlar. Genellikle İsrail’deki operatörler, cep telefonu üreticilerinden uzun dönemli senaryolar talep ediyor.
Azerbaycan ise, yukarıda bahsedilen iki ülkeden de farklı bir profil çiziyor. Azerbaycan, dağıtımcılar tarafından yönetilen bir pazardır. Farklı pazarlardan ihraç edilen ürünler pazara hakim konumda bulunuyor. Şu anki yaygınlık seviyesi yüzde 50 civarındadır. Toplam cep telefonu pazarı yıllık yaklaşık 1 milyon adet, Türkiye’nin cep telefonu pazarı ise aylık yaklaşık 1 milyon adettir.
İleriye bakış
Sony Ericsson, “Satış ve Pazarlama”yı ön planda tutan müşteri odaklı bir organizasyon olacak. Bu organizasyon yapısı ile Türkiye’de Sony Ericsson ürünlerinin yüksek satışlara ulaşması hedefleniyor. Bu stratejinin bir parçası da, İstanbul merkezli Sony Euraisa ile olası tüm sinerjileri yaratmak ve kullanmak olacak. Sony’nin Türkiye pazarındaki çalışma tarzı, müşterilerin büyük çoğunluğu tarafından beğenilirken, Türklerin Sony ürünlerine bakış açısı da son
derece olumlu. Bu doğrultuda, hem Sony hem de Sony Ericsson, birbirlerini doğal olarak destekleyecekler. Sony ve Sony Ericsson’un ortak müşterilerinin çoğu da halihazırda aynı perakende zincirlerinden alışveriş yapıyor.
Sony Ericsson Türkiye’nin yeniden yapılandırılması
Yeniden yapılanma kapsamında, Türkiye operasyonları; aralarında Yunanistan, Balkanlar, Kıbrıs ve İsrail’in de bulunduğu Merkez Ofis’e rapor verecek. Şirket Ocak 2008’den bu yana Satış Direktörü olarak görev yapan Türkiye Ülke Müdürü Soner Cesur tarafından yönetilecek.
Yunanistan’ın üs olarak seçilmesinin sebebi buradaki yetenek ve deneyimlerdir.
Türkiye operasyonel yönetimi, pazar ihtiyaçlarına güçlü bir yerel bakışı garanti etmek ve müşterileriyle yakın bağlantıyı sürdürmek için Türkiye’de kalacak. Birimin yerel operasyonları Yunanistan Merkez Ofisi’nden destek alacak.
Yeniden yapılandırma kapsamında şu anki Ülke Müdürü Roger Bolander da Orta Avrupa Ülkeleri’nin başına geçecek. Bütün bu aksiyonların sonucu olarak, Sony Ericsson Türkiye ofisinde 15 pozisyonun kapatılması gerekti. Bu, Sony Ericsson için son derece üzücü olsa da Türkiye’deki büyümenin sağlanması ve bir sonraki seviyeye yükseltilebilmesi için gerekli bir durumdur. Sony Ericsson olaydan etkilenen kişilere yer açmak için, Sony ve Ericsson ile görüşme halinde. Ayrıca, olaydan etkilenen kişilere Türkiye dışındaki Sony Ericsson ofislerine başvuru fırsatı da sağlanacak. Bütün çalışanlar, 25 Ağustos Pazartesi günü, hem toplu hem de bireysel olarak konu hakkında bilgilendirildiler. Yeni organizasyon yapısı 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek.
Sonuç
Sony Ericsson, Türkiye’nin son derece önemli ve büyüyen bir pazar olduğuna inanıyor. Türkiye pazarındaki iş hacmini büyütmek için her tür çabayı da göstereceğini belirtiyor.