Sosyal fobinin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak farklı etkenlerin bu duruma yol açtığı söylenebilir. Bu etkenler:
- Genetik: Sosyal fobisi olanların sıklıkla utangaç, çekingen ya da sosyal fobik akrabaları vardır.
- Geçmiş yaşantılar: Sosyal fobiklerin pek çoğu geçmişte utanç duyduğu, aşağılanmış hissettiği, mahcup duruma düştüğü yaşantılardan bahsederler. Bu yaşantılar onlarda aynı şeylerin tekrarlanma korkusunu ortaya çıkartır. Aynı durumlara maruz kalmamak için sosyal ortamlardan uzak durmaya başlayabilirler. Bu kaçınma zamanla korkuyu artırır ve sosyal fobik kısır döngüyü(sosyal ortamda utanma – kaçınma – sosyal ortamdan korkma) oluşturur.
- Olumsuz düşünme: Sosyal fobisi olan kişiler sosyal ortamlarla ilgili sıklıkla olumsuz düşünce geliştirirler. "Söyleyecek bir şey bulamayacağım", "Aptal gibi görüneceğim", "Kızlar / erkekler beni beğenmeyecek", "Herkes kaygılı olduğumu anlayacak", "Kendime güvensiz olduğum için kimse benimle ilgilenmeyecek", "Yemek yerken üstüme başıma dökeceğim" bu düşüncelerden sadece bazılarıdır.
Sosyal fobikler aynı zamanda ulaşılması zor ve yüksek standartlar geliştirirler. "Hiçbir zaman kaygı duymamalıyım.", "Sevilmek ve beğenilmek için çok zeki ve güzel / yakışıklı olmak zorundasın.", "Herkes yaptıklarımı onaylamalı." bu standartlara örnek verilebilir.
Bu kişilerin aynı zamanda kendileri ile ilgili sıkıcı, sevimsiz, beğenilmez, beceriksiz, tuhaf, diğer kişilerden farklı gibi olumsuz temel inançları vardır.
- Sosyal beceri eksikliği: Bazı insanlar, sosyal ilişkiler için gerekli becerileri hiçbir zaman öğrenememiş olabilirler. Bu da sosyal ortamlarda sorun yaşamalarına neden olabilir. Bazılarının ise yaşadığı kaygı, sosyal becerilerini kullanmalarına engel olabilir.