Spor yapanların mutlaka okuması gereken makale...

jupiter65
30-09-2011, 09:17   |  #1  
jupiter65 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 23
1,171 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

SAKATLIKLARIN ÖNLENMESİ        
Bütün   sporcular gibi, sizlerde sevdiğiniz sporu yaparken sakatlanma riskinizi azaltmak   istersiniz. Sakatlıklar, günlük hayatınızı etkileyen, fitness seviyenizi ve bununla   birlikte performansınızı düşüren, hatta çok uzun süreli tedaviler gerektiren sağlık   problemlerine neden olabilir.
        Bütün   spor dallarına uygulanabilen, sakatlıkların oluşumunu önleyen genel kurallar vardır.   Spor bilimi, sporcuların gereken önlemleri alması halinde, sakatlık oranının %   25 oranında azalacağını tahmin etmektedir.
        Genel   Yanılgılar
          Antrenörler ve Sporcular, erkeklerin kadınlardan daha çok sakatlandığına   inanırlar. Yapılan Antreman mikatrına göre sakatlık oranları kadın ve erkek sporcularda   birbirine oldukça yakındır. Koşucular arasında, hız çalışmalarının sakatlığa neden   olduğu düşünülür (Hız Öldürür-ama oto yollarda) ama araştırmalr, hız ve sakatlık   riski arasında kesin bir ilişki bulamamıştır.
        Aşırıya   Kaçma
          Gerçek sakatlık riskinde en önemli rolü yaptığınız antreman miktarı   oynar. Araştırmalar, sakatlanma olasılığınızın, geçtiğimiz ay yaptığınız antremanlarla   direkt olarak bağlantılıdır. Yorgun adeleler, onlara bağlı dokuları koruma görevlerini   tam olarak yapamazlar, böylece kemik, kıkırdak, tendon ve bağ hasarlarına neden   olurlar. Eğer koşucuysanız, yapılan antreman/sakatlanma ilişkisini koştuğunuz   mesafede görebilirsiniz. Koştuğunuz mesafe arttıkça, sakatlanma riskinizde artar.   Son yapılan araştırmalardan biri, haftada 65 kilometrenin üzerinde koşanlarda   sakatlanma riskinde önemli bir artış olduğu görülmüştür.
        2   Sakatlık Uyarısı
          Eger   daha önce sakatlandıysanız, hiç sakatlanmamış sporculara göre sakatlanma olasılığınız   daha yüksektir. Düzenli yapılan egzersis, vücudun zayıf taraflarını ortaya çıkarırır.   Eger, egzersiz sırasında, vücudunuzun çalışma sistemi (biomekanik) dizlerinize   aşırı bir güç yüklerse, uzun süreli çalışmalar dizde hasara yol açacaktır. Tedavi   sonrası, eğer vücunuzun çalışma sisteminde bir değişiklik yapmadan egzersizlere   başlarsanız, tekrar dizinizden sakatlanmanız kaçınılmazdır.
        İkinci   uyarı, hafta boyunca ardarda kaç kez egzersiz yaptığınızdır. Bilimsel çalışmalar,   ardarda yapılan egzersizlerin azaltılmasının, sakatlık riskini düşüreceğini göstermektedir.   Dinlenme, egzersizler arasında, adele ve eklem dokularına yenilenme ve onarma   fırsatı vererek sakatlanma oranını düşürür.
        Psikolojik   Etkenler
          Bazı çalışmalar, saldırgan/sinirli, gergin ve zorlayıcı sporcuların   daha stressiz ve gevşek olan sporculara göre daha yüksek sakatlık riski taşıdıklarını   belirlemiştir. Baskı, gerginlik adele ve tendonlarda sertleşmeye dolayısı ile   egzesris sırasında sakatlanma riskini arttırır.
        Zayıf   Adeleler
          Pekçok yaralanma, o sporun özel gereklerini yapacak adelelerin   yeterince güçlü olmaması nedeniyle olur. Koşuya başlayan kişilerde, ilk birkaç   hafta gayet iyi gider, bunun üzerine mesafeyi arttırırlar ve arttırdıkça, bir   anda ayak ve bilek problemleri, arka adelede ağrılar veya bel şikayetleri başlar.   Bunun sebebi, vücutlarının, artan egzersiz miktarına cevap verecek güçte olmamasıdır.   Bu yüzden normal egzersizlerin yanısıra, dayanıklılık egzersizleri de yapmak gereklidir.
        Adele   Dengesizlikleri
          Adele dengesizliklerinin gözlenmesi, sakatlık önlemedeki   en yeni aşamadır. Bunun arkasındaki sebep, kemik/adele ağrılarına ve yanlış çalışmalarına   neden olan adele gücü ve uzunluğundaki farklılıklarının, aslında hem tespitinin   hemde düzeltilmesinin mümkün olmasıdır. Bu yanlış çalışan adele yapısının tespiti,   ve sakatlık oluşmadan düzeltilmesi sakatlıkların önlenmesi için çok önemlidir.   Adele gücü ve dengesinin ölçülmesi ve düzenli yapılacak spor masajı bu konuda   faydalı olacaktır.
        Adele   Sertliği
          Adele setliği, adele direncindeki değişikliğin adele uzunluğundaki   değişikliğe oranıdır. Adele sertliğinin sakatlıkla direkt ilişkisi olduğu düşünülmüş   ve bu yüzden ısınma sırasında adeleleri gevşetmek çok önem kazanmıştır. Yapılan   araştırmalar, sadece hareketli esnemenin-bütün bir hareketi kapsayan yavaş ve   kontrollü esneme (dynamic stretches)- adele sertilğini azalttığını belirlemiştir.   Sabit (static) egzersizler sertliği azaltmamaktadir.
        Buna   göre, ısınma sırasında, hareketli esneme hareketleri, sabit esnemeye göre daha   uygundur. Sabit esneme, daha ziyade egzersiz sonrası adeleleri gevşeterek ve hareket   kabiliyetlerini arttırarak, soğumaya yönelik yapılabilir.
        Sertlik   Bölgesi (bazen adele içinde düğüm gibi oluşan sert acı veren bölge)
          Sertlik   Bölgesi, adelenin içinde, genellikle fazla yüklenme sebebiyle oluşan kalın bir   düğüm gibi elle hissedilebilen hassas (dokunulduğunda acı veren) bölüm.
        Egzersiz   hataları, yetersiz hazırlanma, kötü ayakkabı veya malzeme, yorgun adeleler, yetersiz   esneklik, beslenme faktörleri (vitamin eksikliği), yanlış vücut çalışması (biomekanik),   psikolojik nedenler(uykusuzluk, stres) adelelerde sertlik bölgesi oluşumuna neden   olabilir.
        Bu sertliğin   tedavisi, (adele düğümünü oluşturan lifleri ayırmak) o noktaya 10 – 20 saniye   direkt baskı oluşturup yavaşca baskıyı azaltmakla ve bu uygulamayı 4-5 kez yaparak   mümkün olur. Uygulanacak baskı, bölgenin hassasiyetine bağlı olarak, bir yada   iki baş parmağın kullanımıyla ayarlanır.
        Bu   uygulamayı birçok kez yapmak gerekebilir, ancak uygulama bölgedeki hassasiyet   azaltacak ve noktayı bulmak güçleşecektir. Birkaç uygulamadan sonra, ağrı azalmazsa,   tıbbi destek alınız. Yapılacak bir başka uygulama, spor masajıdır. Burada, masaj,   germe ve baskı düğümü dağıtacktır.
        Bu   sertlik noktalarının oluşumu, ciddi sakatlıkların uyarıcısıdır ve bu yüzden sertlik   noktalarının düzenli gözlenmesi çok faydalıdır. Yapılcak spor masajı, doktor kontrolü   kadar önemlidir. Masaj sırasında sertlik noktalarının tespiti ve tedavisi mümkün   olacaktır.
        Özelleştirin
          Dayanıklılık   çalışmaları, özelliklede yapılan spora ait belirli kas gruplarını çalıştıran ve   o spora özel hareketleri içeren çalışmalar, adeleleri güçlendirir ve kolaylıkla   hasar görmelerini önler. Adele gruplarının oluşması için gereken zaman verilmeli,   yapılan sporun gerektirdiği dayanıklılık egzersizleri yapılmalıdır. Eğer atıcıysanız,   ön omuzdaki adeleleri geliştirecek egzersizlere daha çok zaman ayrılmalı ama omuz   eklemini sabitleyen ve kontrol eden arka omuz adelesi de ihmal edilmemelidir.
        Sakatlıkları   Önleme Yolları
          Yorgun egzersiz yapmayın.
          Yoğun egzersiz yaptığınız   dönemde Karbonhidratlı beslenmeye özen gösterin.
          Egzersizdeki artışı, dinlenmenizdeki   artışla dengeleyin.
          Egzersiz yükünüz arttıkça, dayanıklılık çalışmalarını   arttırın.
          Çok önemsiz ve küçük gözükem yaralanmaları bile büyük bir netice   vermeden dikkatle ele alın.
          Her hangi bir ağrı hissettiğinizde HEMEN egzersizi   bırakın.
          Yaptığınız egzersiz sırasında sertlik hissederseniz, daha ağırını   denemeyin.
          Sıvı alımına ve beslenmenize özen gösterin.
          Uygun zeminde egzersiz   yapın.
          Spor yaptığınız yerlerde tehlikeli/kazaya yol açacak durumların olmamasını   sağlayın.
          Spor malzemelerinin uygun ve güvenli omasını sağlayın.
          Yeni   hareketleri uygulamaya en düşük seviyede başlayın ve yavaş yükseltin.
          Isınma   ve soğumaya çok zaman ayırın.
          Spor yapacağınız, yarışacağınız yerleri önceden   kontrol ediniz.
          Farklı zeminlerde, o zeminlere uygun ayakkabı giyin.
          Soğuma   hareketlerinden sonra hemen duş alıp, kıyafetleriniz değişin.
          Yolculuk sırasında   konfora önem verin.
          Egzersiz yaparken enfeksiyon kapabileceğiniz yerlerden   uzak durun.
          Sıcak havalarda hijyen konusuna azami önem gösterin.
          Hergün   yorgun olup olmadığınızı gözleyin, gerekirse çalışmanızı gevşetin.
          Düzenli   spor masajı yaptırın.
          Antrenörlere;
          En önemlisi, sakatlık oluşumunda çabuk   harekete geçmek ve tedavi sırasında tedaviyi hızlandıracak psikolojik destek vermektir.   Kendinizi ve sporcularınızı, kas/eklem/kemik sisteminin nasıl çalıştığı konusunda   eğitiniz. Sporcunun antrenörüne en çok ihtiyaç duyduğu an işlerin kötü gittiği   andır. Sakatlığın tedavisi sırasında uygulanacak özel programların antrenör tarafından   bilinmesi, sakatlığın tedavisi sırasında sporcuya yardım edecektir.
        Tercümeyi   yapan SN. M.Kudret Dizdar'a teşekkür ederiz
        SPORDA   ISINMA VE ÖNEMİ
        Isınma   sportif aktivitelerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Tüm sportif çalışma ve yarışmalar   bilindiği gibi ısınma etkinliği ile başlamaktadır.
          Buradaki bölümde ısınmanın   performans üzerine yaptığı etkileri, sportif yaralanma ve sakatlanmalara karşı   etkilerini bulacaksınız. Isınma konusu bir sportif aktivitenin en bölümü parçasıdır.   Ama genelde bu konuya çeşitli nedenlerle yeterli önemin verildiğini düşünmüyoruz.   Aşağıda ısınma ile ilgili önemli olduğuna inandığımız soru ve yanıtları bulacaksınız.   Konu ile ilgili daha detaylı bilgiler için yararlandığımız kaynaklara ulaşabilirsiniz,   ayrıca bize e-mail abilirsiniz. Bilgimiz çerçevesinde sorularınızı yanıtlamaya   çalışırız.
        1-Warm   up (Isınma) nedir?
          Bir yarışma veya antrenman öncesinde , o yarışma veya   antrenmanın gerektirdiği optimum performansı gerçekleştirebilmek için yapılan   fiziksel ve zihinsel etkinlikler dizisinin tümüne ISINMA adı verilir. Kısaca ısınma,   vücudun yarışmaya veya çalışmaya bir bütün olarak hazırlanmasıdır. Isınma kavramı   değerlendirilirken , ısınma olayına öncelikle iki boyutta bakılmalıdır. Bu boyutlar   genel ısınma ve lokal ısınma kavramlarıdır. Burada genel ısınma bir yarışma ve   antrenman öncesi tüm vücudun aktif veya pasif yollarla ısıtılmasıdır. Lokal ısınma   ise sportif yaralanma veya sakatlıkların ardından yapılan rehabilitasyon sürecinde   veya rehabilitasyonun ardından atrenmanlara hazırlık döneminde bazı kas gruplarının   ısıtılmasını içeren aktif veya pasif yöntemlerin kullanıldığı ısınmadır.
        2-Isınmanın   yararları nelerdir?
          Isınma konusu bize göre bir sportif aktivitenin en   önemli parçasıdır. Bu nedenle , bu konuyu biraz detaylı işlemek istiyoruz. Spor   sahalarına göz attığımızda genelde üç tip ısınma alışkanlığına sahip sporcu grubu   ile karşılaşırız. Bunların ilki kendi kendine ve sadece kendine özgü hareketlerle   ısınma yapan sporcu grubu; ikincisi gruplar halinde ortak bir ısınma programını   uygulayan sporcular grubu ve üçüncüsü de bir antrenör nezaretinde ısınma yapan   sporcu
          grubu Isınmaya bireysel bazda baktığımızda ise şu tablo ile karşılaşmaktayız:   Sporcular eğitim urumlarına, spor yaşlarına, profesyonellik anlayışlarına ve performans   düzeylerine göre ısınmaya üç değişik olguyla bakar. Kimi sporcu için ısınma periyodu   antrenman veya yarışmanın başlangıcında antrenman sürecinden argo deyimi ile kotarılacak   bir kaytarma periyodudur. Kimi sporcu için ısınmaı antrenmanın veya yarışmanın   en önemli
          ve en gerekli parçasıdır ve ısınmaya gerekli önemi büyük bir itina   ile verir. Kimi sporcu ise ısınmaya ;antrenman veya yarışma öncesi işinin bir   parçası olarak yapması gereken bir olguymuş gibi bakar. Özünde ısınma gerek antrenman,   gerekse yarışma öncesi spor olgusunun en önemli parçasıdır
          Bu konuda literatüre   göz atıldığında, yapılan araştırmaların tümünde ısınmanın sportif performansı   olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
          Yeterli ısınma ile gerek aerobik (oksijenli)   enerji oluşumu, gerekse anaerobik (oksijensiz) enerji oluşumu olumlu yönde etkilenir   . Nöro-müsküler (sinir-kas) fonksiyonu açısından bakıldığında yeterli ısınma ile   kas kuvvetinin arttığı saptanmıştır.
          Isınan kas daha fazla gerilebilmekte   ve bunun ötesinde daha çabuk kasılabilmektedir. Isınma suretiyle sinir ve kasların   reaksiyon süresi
          kısalmaktadır. Isınma sonucu kasın elastikiyetinin artması   daha büyük eklem amplitüdlerine (hareket açısı) olanak sağlar. Eklemlerin hareketi   ısınma ile kolaylaşır. Ayrıca, ısınma ile hedefe yöneliklilik(isabet) ve hareketlerin   koordinasyonu daha iyi hale getirilebilinir. Genel anlamı ile ısınma endürans(dayanıklılık),   sürat, kuvvet, sıçrama, esneme yeteneği gibi elemanları artırır. Aynı zamanda   , ısınmanın sağlık açısından en önemli etkenlerinden biri de ısınma ile kas, ligament   ve tendon yaralanmaları gibi sportif sakatlanma risklerinin minimalize edilmesidir.   Bu nedenle kas bazında ısınma değerlendirildiğinde genel olarak iki temel etki   görülmektedir:
        A-Olayın   profilaktik (sakatlık önleyici) etkisi.
          B-Olayın işgücünün (performansı) artırıcı   etkisi.
          Spor literatürü tarandığında yeterli sürede ve gerekli şekilde yapılmış   ısınmanın performans üzerine etkilerinin hep olumlu olduğu saptanmıştır.
        Ülkemiz   özelinde ısınmaya önem gösteren ve ısınmanın öneminin bilincinde olan sporcu sayısı   sınırlıdır. Bu noktada özellikle bazı sporcular yeterli ısınma yapmadan bir sakatlanmaya   maruz kaldıklarında, ısınmanın önemini farkederler. İşte, bu arzulanmayan ama   "deneme-yanılma" metodu ile sporcuya ve ekibine pahalıya mal olan bir   deneyimdir.
        3-Isınma   süresi ne kadar olmalıdır?
          Isınma süresi yapılan spor dalına göre değişiklik   göstermektedir. Literatüre baktığımızda bu süre için minimum 10 dakika ile 30   dakika arasında değerler görülmektedir. Bu süre için takım sporlarında ve bireysel   sporlarda farklılık görülür.
        Ayrıca,   ısınma süresi belirlenirken, yarışma veya antrenmanın yapılacağı ortam, hava sıcaklığı,   yarışma veya antrenman saati de göz önüne alınmalıdır. Kimi literatüre ısınma   süresi olarak total antrenman süresinin yüzde 20-30'u arasında bir süre kapsaması   gerektiğinden söz edilmektedir
        4-Isınma   yöntemleri nelerdir?
          Spor literatürüne göz attığımızda iki çeşit ısınma   yöntemi ile karşılaşmaktayız. Bunlar; aktif ve pasif ısınma yöntemleridir.
        Aktif   ısınma yöntemi; bir antrenman veya yarışma öncesinde fiziksel aktivitelerle yapılan   ısınmadır. Pasif ısınma yöntemi ise sportif sakatlıkların rehabilitasyonunda ve   de rehabilitasyondan yeni çıkmış sporcuların antrenmanlarından önce çeşitli araçlar   kullanarak yaptıkları ısınmadır. Bu pasif ısınmada çeşitli elektrikli fizik tedavi   aletleri, banyolar, duşlar, girdap banyosu, normal veya çeşitli kremlerle yapılan   masaj ve diğer fizik tedavi yöntemleri kullanılmaktadır.
        5-   Isınma şekilleri nelerdir?
          Isınma şekilleri informel ve formel ısınma olarak   ikiye ayrılır. İnformel ısınma jog, düz koşu, kalistenik (kültür-fizik) gibi branşa   ait olmayan çalışma şekilleridir.
        Formel   ısınma ise o spor dalına özgü hareketleri kapsar. Basketbolda turnike atma , voleybolda   servis atma, teniste servis atmak veya duvar tenisi oynamak, futbolda paslaşma(ortada   sıçan) gibi hareketler formel ısınma şekilleridir.
        6-Isınmaya   ne ile başlanmalıdır?
          Isınmaya informel ısınma ile başlanıp, formel ısınma   ile devam edilmelidir. Bu konuda informel ısınma için iki görüş vardır. Birinci   görüşte informel yani branşa özgü olmayan hareketlerle ısınmaya başlanırken ilk   yapılması gerekenin stretch egzersizleri olduğudur. İkinci görüş ise stretch öncesi   mutlaka jog atılması gerektiği yolundadır.
        Taradığımız   literatüre bu konuda yapılmış araştırmalarda net bir açıklama yoktur. Burada tercih   antrenörün alışkanlığına bağlı olarak değişmektedir.
          Yukarıda söylendiği gibi   informel ısınmanın ardından o branşa özgü olan formel ısınmaya geçilir. Isınmanın   son safhası formel hareketlerden oluşmalıdır. Bu branşa özgü yapılan formel hareketlerin   organizmaya olan etkileri şöyle özetlenebilir:.
        a.   Sportif aktivite sırasında öncelikli olarak harekete katılan kasların içindeki   kan akışı ve kas ısısının fizyolojik olarak optimum düzeye gelmesi sağlanır
          b.   Branşta doğrudan kullanılan nöro-müsküler (sinir-kas) mekanizmalar ve el-göz koordinasyonu   için hazırlık sağlanır.
         
          7 - Stretching de germe süresi ne olmalıdır?
          Stretching   de germe süresi, yapılan germe hareketinin şekline göre değişmektedir. Bob Anderson'a   göre bu süre 4 saniye ile 60 saniye arasında değişir. Örneğin calf kası (alt arka   bacak kası-baldır) ve aşil tendonu için bu süre 15-30 saniye iken, boyun kaslarında   süre 5 saniye olmaktadır
        8-   Stretchingde acı neyin ifadesidir?
          Birçok insan germeyi, esnekliklerini   daha çok artırmak amacıyla yapmaktadır. Böylece stretch yaparken, gerdirebildikleri   kadar, germe yapmaktadır. Germe yapılan kas sertleşir. Eğer germe sırasında acı   hissedilirse, germe durdurulmalıdır. Birçok sporcu genellikle acıyıncaya kadar   germe yapar. Bu inanç onlarda aşırı germenin, esnetme yeteneklerini daha çok ve   çabuk artıracağı yolundaki yanlış bir mantıktan kaynaklanmaktadır. Bu yanlıştır.   Çünkü, germe sırasında duyulan acı, o kas grubunda bir mikrotravma olduğunun göstergesidir.   Aşırı germe (overstretch) mikroskobik dokuların yaralanmasına ve yara izlerinin   oluşmasına neden olur. Eğer yara izleri geçici değilse, kasın elastikiyetini azaltacak   ve kasta acı duyulmasına neden olacaktır. Bu noktada kas lifleri elastikiyetleri   azalmış, elastik olmayan liflerin yerini alır, yoğun yara izleri dokuların kan   dolaşımını engeller ve böylelikle taşıyıcı sinir alıcılarını rahatsız eder. Bundan   dolayı ilgili kas liflerinde ve onu saran kas dokularında, daha çok yaralanmaya   yol açar. Her aşırı germe sonucu, kötü kan dolaşımı oluşacaktır.
          Sonuç olarak   amaçlanan hedeften uzaklaşılır. Daha fazla bir esneklik amaçlanıp bunun için yapılan   germe aşırı olursa, bu sefer tam tersi bir etki oluşturur. O kas grubunun esnekliği   azalır. Sonuçta, bütün aşırı germeler tehlikeli ve faydasızdır. Germe sırasında   duyulan acı ise bu olumsuzluğun başlangıcının bir ifadesidir.
         
          9- Stretching   ile fleksibilite arasındaki fark nedir?
          Stretch (germe) ve fleksibilite   (esneme) kavramları sürekli birbiri ile karıştırılan kavramlardır. Germede belirli   bir süre kaslar sabit durumda tutulur. Esnetmede ise kas sürekli bir gevşer bir   kasılır. Stretch, kas
          fleksibilitesinin (esnekliği) geliştirilmesi için uygulanan   bir çalışma şeklidir.
         
          10- Warm-down (soğuma) gerekli midir?
          Antrenman   veya yarışma sonrası soğuma çok önemli ve gerekli bir olaydır. Her antrenman sonunda   mutlaka yapılmalıdır. Organizma mutlaka ısındırıldığı gibi soğutulmalıdır. Soğuma   bir aktif dinlenme şeklidir. Burada kas ve kandan yorgunluk verici madde olan   laktik asit(süt asidi) aktif dinlenme ile daha süratle uzaklaştırılır. Dolayısıyla   toparlanmanın daha çabuk olması sağlanır. Burada bir basketbol antrenmanının sonunda   şut veya faul atma, futbol antrenmanı sonu korner veya penaltı atma, voleybol   antrenmanı sonunda servis atma bir anlamda soğuma yöntemidir. Ayrıca bunların   dışında jog veya stretch ile de soğuma yapılabilir. Unutulmaması gereken tek önemli   nokta soğumanın mutlaka yapılması gerektiğidir. Soğuma süresi minimum 10 dakika   tutulmalıdır
        Dirsek   hastalıkları ve tedavisi hk:
        Teshisin doğru olması gerek
        Evet   ise, bir miktar dinlenmek şart, anti enflamatuart alınması faydalı olur.
        Korkmayın,   geçte olsa ağrı yavaş yavaş azalacaktır.
        Hemen bir iki gün soğuk kompresten   sonra bir müddet sıcak tedavi cok yararlı.
        Genel olarak Elbow'un ne olduğunun   iyi anlaşılması tedavinin bence yuzde ellisidir: buna gore ELBOW az veya cok "yırtılan   veya zedelenen bölgenin yanlış kaynaması" olarak tanımlanabilir.
        Yanlış   kaynama bir kısaltma meydana getirir. Bu kısaltılmış bölgenin normale doğru uzatılmasını   sağlamak en iyi tedavi yontemidir : bunun da yolu , ağrılı bölgenin masaj ile   iyice ısıtılmasından sonra (en az 5 dakika) yapılacak GERME hareketleridir. İsteyene   bir çizimli (çizgim kötüdür ama..) açıklama gönderebilirim.
        Tekrar başlarken   kordaj tansiyonunun en az 2 kg düşürülmesi ve de raket sapının kalınlaştırılması,   ısıtıcı pomat sürdükten sonra ısınma hareketlerinin ihmal edilmemesi ve de yumuşak   yumuşak oynanması çok önemlidir.
        En onemlisi ağrılarınız BİTSE bile bu ısınma   ve germe hareketlerinin ömür boyu ve her oyundan önce ve sonra devam edilmesi.

jupiter65 bu faydalı başlığı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
Kapalı Hesap (200174)
01-10-2011, 05:45   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 9
3,759 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2010

güzel bilgiler eline sağlık ama benim anlamadığım bir şey var
ben ne zaman arkadaşlarla halı sahaya gitsem mutlaka bi tarafım sakatlanıyor yada birini sakatlıyorum :D

jupiter65
01-10-2011, 22:21   |  #3  
jupiter65 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 23
1,171 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008


               
             
  Halı sahada maç yapanlar tehlike altında 

     Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, halı sahalarda futbol oynayanların büyük tehlike altında olduğunu söyledi.
               Yrd.Doç.Dr. Muratlı, "Sporseverler zemin kaplama materyaline dikkat etmelidir. Bu tür sporlarda ideal olan çim sahalardır. Zeminin sertliği darbelerin de şiddetini artırmakta bu da insan omurgasına, eklemlerine ciddi hasarlar verebilmektedir" dedi.
Zeminleri uygun olmayan malzemeden döşenen halı sahaların sakatlıklara davetiye çıkardığını belirten Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, sahalarda mutlaka fizyoterapist bulunması gerektiğini, sporcuların dizlik ve dirseklik kullanmalarının önemli olduğunu, uygunsuz koşullar nedeniyle meydana gelecek sakatlanmaların ileriki süreçte hareket kısıtlılığına kadar gidebilecek ciddi tehditler doğurabileceğini kaydetti.
Yrd.Doç.Dr. Muratlı, "Sporseverler zemin kaplama materyaline dikkat etmelidir. Bu tür sporlarda ideal olan çim sahalardır. Plastik kaplamalarda sakatlanma riski yüksek olmaktadır. Zeminin sertliği darbelerin de şiddetini artırmakta bu da insan omurgasına, eklemlerine ciddi hasarlar verebilmektedir" dedi.
Yapay çim zemin kaplamanın 1960'larda başlayan bir uygulama olduğunu ve kısa zamanda popülerleştiğini hatırlatan Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, sağlıksız zemin kaplamalarına bağlı olarak çok sayıda vaka ile karşılaştıklarını söyledi. Yrd.Doç.Dr. Muratlı, halı sahalarda yapılan maçlarda, sporculardan kaynaklı sakatlanmalara da dikkat çekti. Buralarda spor yapan kişilerin çoğunlukla profesyonel sporcular olmadığını belirten Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, özelikle maç öncesinde ısınma çalışmalarına önem verilmediğini söyledi. Yrd.Doç.Dr. Muratlı şunları kaydetti:
"Sakatlanmaların tek sebebi uygunsuz halı sahalar değildir. Çoğunlukla insandan kaynaklı faktörler de bulunmaktadır. Burada maç yapan sporseverler maça egzersiz yapmadan başlamaktadır. Isınma çalışmaları olmadan birden kaslara yüklenilmekte ve olumsuz sonuçlar beraberinde gelmektedir. Yaralanma riskinin fazla olduğu bu durumları önlemek için muhakkak maç öncesi idman yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte yaşı spor yapmaya elverişli olmayanlar, çeşitli olumsuz fiziki ve sağlık problemi bulunanlar bu tempolu müsabakalardan kaçınmalıdırlar."
'BAZI VAKALARDA TAM İYİLEŞME OLMUYOR'
Önemli yaralanma ve sakatlanmaların engellenmesinde halı saha işletmecilerine önemli görevler düştüğünü de kaydeden ÇOMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Sedit Kıvanç Muratlı, işletmecilerin öncelikle maç yapmaya uygun ortamı sağlamaları, halı sahalarda antrenör, fizyoterapist, sağlık çalışanı bulundurmaları gerektiğini belirtti. Yrd.Doç.Dr. Muratlı, "Bu durumlara bağlı problemler özelikle bacak ve ayakları içeren alt kısımlarda olmaktadır. Ayak bileği ve diz eklemlerinde ciddi hasarlar meydana gelmektedir. Ön çapraz bağı, menüsküs yaralanmaları, ayak bileğinde bağ yaralanmaları, ayakta kırık çıkık çokça karşılaştığımız sorunlar olmaktadır. Bu tür olayların önemli bir kısmında ciddi cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. Bazı zamanlar bu durum uzun süreli rehabilitasyona kadar gitmektedir. Daha da önemlisi bazı vakalarda tam iyileşme olamamakta, hareket kısıtlılığı kalabilmektedir" dedi.

Alıntı: İnternet Spor

Son Düzenleme: jupiter65 ~ 01 Ekim 2011 22:24
daimy2017
06-05-2018, 18:30   |  #4  
daimy2017 avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 2
73 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2017

herşey gibi sporda da dengeli olmak lazım, aşırıya kaçmamak gerek.

pinkmask77
26-05-2018, 19:11   |  #5  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
4 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2018

Çok detaylı ve faydalı bir makale olmuş. Spor salonuna yazıldım daha çok salonun işletmecisi nasıl yönlendirir ise öyle spor yapıyorum

berkanbir
22-06-2018, 12:39   |  #6  
berkanbir avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 4
90 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2018

makaleyi güzel hazırlamışsın hocam ellerine sağlık spora yeni başlayanlar için faydalı olur

berkanbir
28-06-2018, 11:06   |  #7  
berkanbir avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 4
90 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2018

ellerinize sağlık hocam çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş.

osmankaya2
08-10-2018, 04:39   |  #8  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2018

hocam verdiğiniz bilgiler gerçekten çok güzel çok işime yaradı teşekkür ederim.

https://bodrumgunesemlak.com

rıhtım79
18-09-2019, 10:23   |  #9  
rıhtım79 avatarı
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 1
30 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2019

Evet çoğu insan bilinçsiz bir şekilde yapıyor malesef, bilgilendirme için teşekkürler

Selma3493
05-11-2019, 10:35   |  #10  
Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 2
32 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2019

Laf dinlemiyorlar valla. Ben de arkadaşıma defalarca söyledim ama hayırlısı :)