LYDER
Eger pc niz Wındows XP 32 bit bir işletim sistemiyse xp nın ole gormesı normaldır Xp en fazla 3.25 GB ram gorur ve ayrıca Bilgisayarım>özellikler e bakarsanız orda fızıksel adrez uzantısı dıye bır yazı olcak bu onun ısaretıdır yanı ram ı yukseltem gıbı bır durum soz konusu deıldır ama genede konuyu daha detaylı bır arastırmanı onerırrım sımdıden kolay gelsın ıyı
2 gündür bakmadığım yer kalmadı ve çözüm yolu buldum fakat tam anlamadım. şöle bi çözüm var ...
Sistemlerini ciddi paralara ugdare edenlerin derdidir xp nin 3 gb ram fazlasini desteklememesi. Ama yapacaginiz küçük bir ayarla bunu ortadan kaldirabilirsiniz. Aslinda Windows XP 4 GB ve üzeri ram i destekler ama bu özellik kapali gelir.
Eger 4 GB ve üzeri ram kullanmak istiyorsaniz yapmaniz gerekenler nedir mi? öncelikle bir yerden Everest ultimate edition indirip kurun
Everestte ”Physical Address Extension (PAE) altinda asagidaki degerleri gördügünüze emin olun. Bu degerler islemcinizn PAE yi destekleyip desteklemedigini gösterecek ( ki bu zamanda bu destegi vermeyen islemci yok neredeyse)
Isletim Sistemi Destekli > Evet
Islemci Destekli > Evet
Etkin > Hayir ———-> #221;#254;te buray#253; etkin yapaca#240;#253;z
Daha sonra anakart#253;n#253;z#253;n bios güncellemeleri var ise onlar#253; yap#253;n.
Ardindan C:boot.ini dosyasini açarak multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=”Micros oft Windows XP Professional” /noexecute=optin /fastdetect /PAE
satirina sondaki PAE ilavesini ekleyin. Bu sekilde xp 4 GB ram i sorunsuz görecektir. ( eger islemciniz PAE (PAE=physical address extension) yi destekliyorsa)
Not: Eger C: nin altinda boot.ini dosyasini bulamazsaniz c: nin altinda bir tane text dosyasi acip asagidakileri içine yapistirin
[boot loader]
timeout=4
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOW S
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS=”Micro soft Windows XP Professional” /noexecute=optin /fastdetect
ayrica PAE nin registrydeki yeri:
HKLMSYSTEMCURRENTCONTROLSETCONTROLSESSIONMANAG ERMEMORYMANAGEMENTPhysicalAddressExtension