Telifli dosyalar artık paylaşılabilecek mi?

CHIP Online
16-08-2008, 00:02   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Almanya'yı ikiye bölen karar, torrent dünyası ve dosya paylaşanlar için zafer niteliğinde...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Teli ... ilecek-mi_8256.html

Son yıllarda Avrupa'da ve özellikle Almanya'da dosya paylaşımcıları zor anlar yaşıyor. Ülkede geçerli olan yasalara bakıldığında telif haklarını ihlal edenlerin ağır cezalarla karşı karşıya olduğu rahatça söylenebilir.

Ancak ülke çapında çıkarılan yeni yasalar, ülke genelinde dosya paylaşımı konusunda yoğun bir tartışmanın başlayacağını gösteriyor.

Jetz.de sitesinde yer alan bir röportajda, Nort-Rhine Westphalia bölgesindeki savcıların telif hakları konusundaki düşüncesi şöyle:  Dosya paylaşımı kişisel olarak yapılıyorsa, yani ticari kaygı güdülmüyorsa, bundan böyle artık yasa bu gibi durumlarda devreye girmeyecek.

Alman müzik endüstrisine karşı 500 kadar dosya paylaşımcısını şuan için müdafaa eden avukat Christian Solmecke'e göre, dosya paylaşımcılarının tespit edilmesinin kolay bir iş değil: "Aslında Almanya'da müzik endüstrisinin öğrenmek istediği IP adresinin arkasındaki gerçek adres, ancak bulunması gibi bir ihtimal söz konusu değil."  

Diğer bir deyişle Solmecke, dosya paylaşımcılarına karşı yasal yollara gitmenin pek de kolay olmadığını, çünkü bu paylaşımda bulunan kişilerin gerçek adreslerini tespit edilmesinin zorluğuna dikkat çekti.

Tüm konu: Telifli dosyalar artık paylaşılabilecek mi?


Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Almanya'daki bu olayla ilgili düşünceleriniz...