Temel ve Dinamik Diskler

gokhan38
28-10-2010, 00:22   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
1,097 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2009

Temel ve dinamik diskler nelerdir?
Temel diskler ve dinamik disklerWindows'taki iki tür sabit disk yapılandırmasıdır. Çoğu kişisel bilgisayar, yönetimi en kolay olan temel disk olarak yapılandırılmıştır. İleri düzeyde kullanıcılar ve BT uzmanları, bir bilgisayardaki verileri yönetmek için birden fazla sabit disk kullanan dinamik diskleri artırılmış performans veya güvenilirlik amacıyla kullanabilir.

NotYalnızca Windows Vista Enterprise ve Windows Vista Ultimate sürümleri dinamik diskleri destekler.

Temel bir disk, verileri düzenlemek için birincil bölümler, genişletilmiş bölümler ve mantıksal sürücüler kullanır. Biçimlendirilmiş bölüme birim de denir. (Bölüm ve birim terimleri genellikle birbirlerinin yerine kullanılır.) Windows'un bu sürümünde, temel disklerde dört birincil bölüm veya üç birincil ve bir genişletilmiş bölüm bulunur. Genişletilmiş bölüm birden fazla mantıksal sürücü içerebilir (en fazla 128 mantıksal sürücü desteklenir). Temel disk üzerindeki bölümler, verileri diğer bölümlerle paylaşamaz veya bölüşemez. Temel disk üzerindeki her bölüm, diskteki ayrı birer varlıktır.
Dinamik diskler, temel disklerde kullanılan birimcil bölümlere benzer şekilde çalışan çok sayıda dinamik birim (yaklaşık 2000 tane) içerebilir. Bazı Windows sürümlerinde, farklı dinamik sabit diskleri tek bir dinamik birimde birleştirebilir (yayılma), artırılmış performans amacıyla verileri çeşitli sabit disklere bölebilir (şerit oluşturma) veya artırılmış güvenilirlik amacıyla verileri çeşitli sabit disklerde çoğaltabilirsiniz (yansıma oluşturma).
Windows Vista Ultimate ve Windows Vista Enterprise sürümleri, dinamik disklerde yayılma ve şerit oluşturma özelliklerini destekler, ancak yansıma oluşturmayı desteklemez. (Windows Server 2008, yansıma oluşturmayı destekler.) İleri düzeyde kullanıcılara daha fazla bilgi için, Windows Vista Springboard Kaynak Kılavuzu web sitesine gidin
microsoftun sitesinden alıntıdır bu konuda teçrübesi olan arkadaslar teçrübelerini paylaşabilirmi ?