[*<] yapılan araştırmalar gösteriyorki en çok oyun yapılan ülkeler amerika vietnam avusturya canada vb)ama türkiye olarka ise bu oyun pazarında onlarla kıyaslancak sadece 2 oyunumuz var kabus 22 ve istanbul kıyamet vakti son bahsettğim oyun online olarak oynandığından gelişmelere açık bu yüzden bir umut var gibi yazılmcılar bunu için ne kadar uğraşıyor bir bilseniz bu yüzden türk oyunlarına sahip çıklaım ve mümkünse yardımda bulunalım orjinal oyu alalım
Türk oyunlarına ne kadar destek oluyoruz
Farcry ve CrySis ???
Onları da Almanya'daki Türk Firması "CryTek" yaptı.
Orjinalini alalım demek çok kolay bir düşünce bence. Şu anda İstanbul dışında ikamet ediyorum ve orjinal herhangi HİÇBİR yazılımı bulamıyorum ki hiçbir bilgisayarcıda ya da CD'cide! Artı, bulsam bile 10 yılda bir kez, onda da ürünümü aktivasyon bile yapamıyorum (Tunka Sözlük programını aldım bu yaz, hem de alakasız bir dükkandan denk gelip. Ama o da ne, 4 aydır aktivasyon yapmam gerekiyor kullanım için, verdikleri telefonlar ve siteleri yanıt vermiyor hiçbir saat).
Yani şu var. Siz ürününüzü kullanıcının ayağına kadar getirir, fiyatlandırmasını da alım gücü doğrultusunda yaparsanız ondan sonra konuşmaya hakkınız olur diye düşünüyorum. Yoksa destek verme, alakasız sitelerden araya fiyat uçurumları koyarak satın alma dışında birşey yapma, reklam verme kendini tanıtma hatta bedavaya program sitelerine bile ekleme (Bu konu önemli zira senelerdir bir program sitesi yöneticisiyim. Az buz değil günde 250 bin kişi ziyaret ediyor sitemizi, yani tanıtım yapsanız elbetteki birilerinin haberi olarak yazılımınızdan ya da oyununuzdan. Üstelik, Türk firmalarımızın programlarını en titiz şekilleri ve en iyi tanıtımları ile eklenmeleri için de çaba gösteriyoruz. Eksik bilgi ya da resimsiz olarak ekletmiyoruz ki bazı üreticiler açıklamanızı geliştirin dediğimizde bile kapatın editörlüğümü tanıtmayacam çünkü tanıtım yazmayı bile beceremiyorum kendi yapımıma diyemiyorlar. Daha birkaçı dışında ya programımızın fiyatı şu, açıklamaya fiyatla bakın burda satın alma adresimiz de var onları da eklerseniz çok seviniriz diyenini görmedim. Yahu hadi burnundan kıl aldırmıyorsun, bari sitene bir adres koy satın alma yeri diye) ve hiçbir yerde çoğaltıp da kullanıcının program ya da oyun kutusunu eline alıp incelemesine izin verme (ilk oyunumuz Dedektif Fırtına mesela, yahu üreticiyle kaç kez temasa geçtim kendi ellerinde bile yokmuş orjinal CD'si) ondan sonra da gel orjinal Türkçe yazılım ya da oyun al de...
Açık konuşmam lazım ki görün Türkiyede programcılık ne durumda diye arkadaşlar. Geçen gün Babylon Türkiye yöneticisi olduğunu belirten bir adamdan bir mesaj aldık. Programımızı korsan olarak tanıtıyorsunuz, kaldırmazsanız sitenizi kapatacağız demiş beyefendi. Önce bu mesaja çok güldük, zira firmaların bize gelmesi normaldir tanıtım için, bu adamlar download.com gibi tanıtıp yazmışız, üretici sitesindeki yasal bağlantısını vermişiz gitmiş ne yazmışlar. Hemen kaldırdık ve Babylon Yurtdışı sitesine bir mesaj çektik bu nasıl bir rezalettir diye. Yanıt yine Türkiye masasından geldi. Ne bir mantıklı ve alakalı bir açıklama ne birşey, yanıtı hala anlamış değilim açıkcası...
Kıssadan hisse yani. Türkiyemizde yazılım HİÇ gelişmedi malesef. Gelişeceğe de benzemiyor. Ama bazılarımızın sandığı gibi satın alınmadıkları için değil, tamamen yapımcıların kafa yapılarından dolayı bu böyle malesef. Ha işini hakkıyla yapan firmalar yok mu, tabiki var. Ancak Yüzdelik dilimlere bakarsak %90 oyun ve program üreticimizin daha kendi yaptıkları işe ciddiyetleri yok; nereye kullanıcıya yardımları olabilsinler...
Ben bir öğrenciyim, hem de medikal alanında. Bilgisayar ile uzaktan yakından alakam bile yok. Hala daha yazılım Türkçeleştirmesini ben yapmak zorunda kalıyorsam ve hala daha çıkan bir programın almanca, fransızca hatta yunanca ve bulgarca desteği direkt gelirken Türkçe desteği birkaç kişinin çabasıyla, hem de o kadar bilgisayar bölümü öğrencisi varken alakasız branşlarda insanlar tarafından yapılıyorsa, zaten bu iş baştan bitmiş demektir bence. CryTek'e bakın işte örnek de vermişsiniz. Türk yapımı İngilizce oyun. Bu mudur, budur...
BOSLUK sana biraz katılıyorum ama diğer yönden katılmıyorum çünkü o oyunu yapan birkişi emek verip yapmış ama sen gidip 5 milyon verip kaçak alıyorsun böylece o yapılan türk oyunu boşuna yapılmış oluyor bi düşünmeni tavsiye ederim hem o yapılan oyunların diğer giderleide var elektrik bilgisayar grafik soğutma sistemleri gibi
boslukOrjinalini alalım demek çok kolay bir düşünce bence. Şu anda İstanbul dışında ikamet ediyorum ve orjinal herhangi HİÇBİR yazılımı bulamıyorum ki hiçbir bilgisayarcıda ya da CD'cide! Artı, bulsam bile 10 yılda bir kez, onda da ürünümü aktivasyon bile yapamıyorum (Tunka Sözlük programını aldım bu yaz, hem de alakasız bir dükkandan denk gelip. Ama o da ne, 4 aydır aktivasyon yapmam gerekiyor kullanım için, verdikleri telefonlar ve siteleri yanıt vermiyor hiçbir saat).Bütün yazını okuyamadım kusura bakma..Giriş ve sonucu okudum sadece..
Ben bir öğrenciyim, hem de medikal alanında. Bilgisayar ile uzaktan yakından alakam bile yok. Hala daha yazılım Türkçeleştirmesini ben yapmak zorunda kalıyorsam ve hala daha çıkan bir programın almanca, fransızca hatta yunanca ve bulgarca desteği direkt gelirken Türkçe desteği birkaç kişinin çabasıyla, hem de o kadar bilgisayar bölümü öğrencisi varken alakasız branşlarda insanlar tarafından yapılıyorsa, zaten bu iş baştan bitmiş demektir bence. CryTek'e bakın işte örnek de vermişsiniz. Türk yapımı İngilizce oyun. Bu mudur, budur...
Çevrende orjinal oyun satan yer yoksa internetten sipariş verirsin kapına kadar kargo ile gelir..Yani bu 1 mazeret değil kesinlikle.. www.sendit.com , aral.com vs..Son paragrafta Crysis için Türk yapımı ingilizce oyun demişsin, oyunun konuşmaları bile Türkçe olacak haberin yok sanırım..
Hayır FarCry için demiştim onu ki zaten Türkiye çıkışlı bir firma da değil. Artı yazdığım yazıyı tamamen okumanızı istiyorum gerçekten olaya her yönüyle bakmanız salt ezber konuşmamanız için. Korsan olayına girmiş bir arkadaş misal, yazdığım şeyle korsanın uzaktan yakında alakaları yok zaten. Bahsettiğim konu tamamiyle apayrı bir konu. Türk yapımı oyunların ya da yazılımların kesinlikle tanıtılmamaları ve pazarlanmamaları olayı üreticileri tarafından. Ayrıca destek namına hiçbirşey de sunulmaması olayı. Diyorum işte, program satın aldım orjinal, etkinleştiremiyorum. Oyun almak istiyorum internet dahil hiçbir yerde hatta üreticide bile bulamıyorum. Olay şu, oyunun korsanını dahil bulamıyorsanız nasıl ve kime destek olacaksınız ki? Ayrıca 50 ytl verdiğinizi düşünün bir oyun cd'sine. Yabancı bir firma 10 sene boyunca ayakta kalır ve siz Cd'mi yenilemek istiyorum dediğinizde hay hay deyip yenisini gönderir. Yahu programı aldım 1 ay geçti aradan yapımcı firmanın sitesinin yerinde yeller esiyor, telefonlarıma yanıt bile alamıyorum. Kimse kusura bakmasın. Ben şahsen yapımcı ya da şirket yanlısı bir insan değilim. Ben daima müşterinin yani kullanıcıların refahını düşünürüm bu tip konularda, aramızda bu işten para kazanan yapımcı arkadaşlar kusuruma bakmasın durum böyle. Ve ayrıca destek diyoruz, yahu programı günde 250 bin kişiye tanıtıyorum ben bakın şöyle şöyle gelin beğenirseniz alın diyorum, adam bana programımı yasal olmadan tanıtıyorsun ki yasal tanıtım nasıl oluyor bilemiyorum, hemen kaldır yoksa siteni kapatırım yazıyor. Ben bu adamın neresine daha destek olacağım? Niye kendi kullanıcımın hakkını gözetmek yerine onun hakkını gözetmeye devam edeceğim?
Bahsettiğim mesele bundan ibaret. Sanıyorum ki başından sonuna kadar okursanız hak vereceksiniz dediğime. Saygılarımla...
Türkiye, bilgisayarın çoğunlukla oyun aracı olarak görüldüğü bir ülke. Belki bu cümle belirli bir yaş grubunu kapsıyor. Ama bu kapsanan kişiler, bilgisayar kullanan nüfusun büyük bölümünü oluşturuyor(sanki düşük bir cümle gibi oldu:)). Bunun yerine Türkler'in oyun geliştirmek yerine Photoshop, Babylon, Firefox gibi dünya çapında başarı kazanmış programlara imza atması daha mantıklı değil mi? Çünkü bir ülkede teknolojinin sadece oyun piyasası üzerine kurulması, o ülkenin teknolojik açıdan gelişmemiş ülkeler kategorisine girmesine sebep olacaktır. Eğer yeni nesillere doğru şekilde eğitim verilirse; teknoloji alanındaki gelişmeler oyun kategorisi ile sınırlandırılmamış olacak ve Türkiye'nin dünyadaki teknolojik gelşimlere olan katkısı artacaktır. Yani sadece tüketici olarak tanınan bir toplum olmak pek de iyi değil. Türkiye'de oyun sektörünün gelişme göstermesi sevindirici bir haber. Ama teknoloji ile çözülebilecek sorunların sayısı da pek azımsanacak miktarda değil.
Kısacası ülkemizdeki genel kanının aksine teknoloji=oyun değildir. Teknoloji oyun da dahil olmak üzere neredeyse her konuyu kapsar. Ve günümüzde teknolojik gelişme herşeyden önce geliyor. Hala gelişmemiş ülke olmaya(teknolojik açıdan) zaman varken bu hatalar giderilmeli ve teknoloji dünyasında ülkemizin ismi en üst sıralarda bulunmalı.
sevgili arkadaşlarım başlık çok dogru... destek vermeliyiz ama peki üretici firmanın eksiklerini mi tartışacagız....eger bildigimiz,güvendigimiz biryerden alırsak hiçbir sorun çıkmayacagının sanıyorum.....burada bosluk arkadaşımız bilmedigim biryerden aldım demişsin ama baya birde yazı yazmışsın okumakta zorluk çektim peki bilmedigin biyerden aldıgın için hiç mi kendini suçlamıyorsun da satıcıları suçluyorsun......??????
orjinal cd meselesinde belki doğru sölüosun ama uygulamada maddi açıdan sorun yaratır en basit grafikli oyunların orjinal cd si bile 50$ civarı su an bu fiyat türkiyedeki her kesimin odeyebileceği bi fiyat deil.Cd alanların %85'i(tahminimce) korsan alıodur.Bunun önüne geçmek içinde bu cd lerin satış fiyatını korsan cd satıcıları ile aynı fiyat yapılmalı.İşte ozmn insanlarda gereğini yapar bence.Çünkü herkes ne aldığının farkında.Korsanlar para kazanacagına emekci para kazanır.Mesela tanıdığımız bazı ünlü sanatcılar yaptı bole bisi orjinal kaset ve cd lerini 5 ytl ye indirdiler ve cok ii para kazandılar.Bence oyun dünyasındada yapılmalı.
XeNa_89orjinal cd meselesinde belki doğru sölüosun ama uygulamada maddi açıdan sorun yaratır en basit grafikli oyunların orjinal cd si bile 50$ civarı su an bu fiyat türkiyedeki her kesimin odeyebileceği bi fiyat deil.Cd alanların %85'i(tahminimce) korsan alıodur.Bunun önüne geçmek içinde bu cd lerin satış fiyatını korsan cd satıcıları ile aynı fiyat yapılmalı.İşte ozmn insanlarda gereğini yapar bence.Çünkü herkes ne aldığının farkında.Korsanlar para kazanacagına emekci para kazanır.Mesela tanıdığımız bazı ünlü sanatcılar yaptı bole bisi orjinal kaset ve cd lerini 5 ytl ye indirdiler ve cok ii para kazandılar.Bence oyun dünyasındada yapılmalı.Tartışmanızı okumadım.Sadece senin mesajını okudum.Belki sen başka birşey anlatmak istedin ama...
Evet maddi açıdan sorun olabilir ama 50$ aşırıya kaçmış
Sadece yeni çıkan çok kaliteli oyunlar 50$-80$ arasında.
Bence de %85 'i korsan oyun alıyordur.Orada sana katılıyorum.
Ben önce o oyunun korsanını alırım.Oyunu beğenirsem hiç beklemeden ojinalini alırım.
Korsan oyunun önüne ne yazıkki geçemezsin.
Korsan CD fiyatlarıyla aynı yaparlarsa o firma batar
mehmetgumusbasTartışmanızı okumadım.Sadece senin mesajını okudum.Belki sen başka birşey anlatmak istedin ama...Samsun'da oturuyorum.Fifa 2005 orjinal cd'si vitrinde 39$ sene olmus 2007Korsan cd fiyatları ile aynı yaparlarsa
Evet maddi açıdan sorun olabilir ama 50$ aşırıya kaçmış
Sadece yeni çıkan çok kaliteli oyunlar 50$-80$ arasında.
Bence de %85 'i korsan oyun alıyordur.Orada sana katılıyorum.
Ben önce o oyunun korsanını alırım.Oyunu beğenirsem hiç beklemeden ojinalini alırım.
Korsan oyunun önüne ne yazıkki geçemezsin.
Korsan CD fiyatlarıyla aynı yaparlarsa o firma batar
dediğin doğru para kazanamazlar ama Türkiye'de %85 lik oran meselesi olduğu icin hayli hayli kazanırlar.Ayrıca böyle korsan cd kullandığını heryerde söylemeSon Düzenleme: XeNa_89 ~ 24 Ekim 2007 10:13
beyler türkler ilk önce bilgisayar üretsin ondan sonra oyun cıkarsınlar :D
ya bi türk oyunu almıştım isim vermiyim dedim alıyosak orjinal türk oyunu alalım bare destek oluruz yardımcı oluruz aldık oyunu geldik eve bi yükledim 150mb cd nin içinde dolu gerisi boş ya bu ya terbiyesizlik ya yetersizlik ya amaan oyun yaptık işte boşveer gibi bişey insan onu piyasaya sürmeye utanır ondan sonra ben nasıl gidip destek veriym...(konunun gerisini okutamadım zamanım yoktu kusura bakmayın...)
Emretanerya bi türk oyunu almıştım isim vermiyim dedim alıyosak orjinal türk oyunu alalım bare destek oluruz yardımcı oluruz aldık oyunu geldik eve bi yükledim 150mb cd nin içinde dolu gerisi boş ya bu ya terbiyesizlik ya yetersizlik ya amaan oyun yaptık işte boşveer gibi bişey insan onu piyasaya sürmeye utanır ondan sonra ben nasıl gidip destek veriym...(konunun gerisini okutamadım zamanım yoktu kusura bakmayın...)katılıyorum sana bravooo :) bizim tüklerin kafası 1-0 geride kalmış
Uygun fiyatlı olsa dahi bulunduğum yerde bulabileceğimi sanmıyorum.
Pusu piyasada bulunmuyor. Dağıtımcı ve yapımcı firmaların sitesi de aktif değil. Sadece E-kolay'dan 5 ya da 6 liraya indirilebiliyor. Onun için de ben de olmayan kredi kartı isteniyor.