Türkiye'de korsan yazılım oranı artıyor

CHIP Online
19-05-2008, 12:35   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Korsan yazılım kullanımı Dünya genelinde önemli oranlarda düşerken Türkiye'de artıyor.

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Turk ... i-artiyor_6963.html

International Data Corporation (IDC)'ın bu yıl gerçekleştirdiği IDC Korsan Yazılım Araştırması, kişisel bilgisayarlardaki korsan kullanım oranının 2007 yılında düşüş kaydettiğini göstermesine rağmen, gelişmekte olan pazarlardaki PC sayısındaki hızlı artışının korsan yazılım oranının kötüye gitmesine neden olduğunu ortaya koydu.

Bu kötüye gidişin bir süre daha devam edeceği tahmin edilirken korsan nedeniyle dünyada oluşan toplam kayıp 8 Milyar Dolardan 48 milyar Dolara yükseldi.

İş Yazılımcıları Birliği BSA'nın her yıl alanının lider bilgi teknoloji araştırma şirketi IDC'ye yaptırdığı 108 ülkeyi kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre korsan yazılım kullanımı 67 ülkede düşüş gösterirken aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkede yükseldi. Bu genel iyileşmeye rağmen korsan yazılımın yüksek seyrettiği ülkelerdeki PC pazarının hızlı büyümesi dünyadaki korsan yazılım oranının %3 yükselerek %38'e çıkmasına neden oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan BSA Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Robert Holleyman, BSA olarak korsan yazılımla savaşta sevindirici bir ilerleme kaydettiklerini ifade ederek, bu gelişmenin hem devlet hem iş dünyası ve endüstri sektörüyle son kullanıcı düzeyinde memnunluk verici olduğunu belirtti. Holleyman, bu sevindirici gelişmenin yanı sıra korsan yazılımın gelişmekte olan pazarlara kaydığının da altını çizdi.

IDC'nin 2007 yılı raporuna göre Türkiye'de korsan yazılım kullanımı geçtiğimiz yıla oranla 1 puan artarak %65'e yükseldi. IDC'nin 108 ülkeyi kapsayan korsan araştırmasında Türkiye'deki korsan yazılım oranındaki 1 puanlık artışın sektöre etkisinin 356 milyon dolarlık ekonomik kayıp olduğu belirtildi.

BSA Türkiye Koordinatörü Elçim Barkay da, Türkiye'deki 1 puan da olsa korsan yazılım oranında yükseliş gerçekleşmesinin üzücü olduğunu belirterek; BSA'nın ülke genelinde eğitim ve bilinçlendirme yönündeki çalışmalarına devam edeceğini; devlet ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte ortak çalışmaların artırılarak korsan yazılım kullanım oranının aşağılara çekilmesi için çalışmaların sürdürüleceğini belirtti. Korsan yazılım oranının düşürülmesinin ekonomik yararlarına dikkat çeken Barkay bunun son kullanıcılar, yerel yazılım firmaları ve KOBİler için de son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Barkay "Korsan yazılımın düşürülmesi Türkiye'ye yapılacak yabancı yatırımları da artıracaktır" dedi.

Tüm konu: Türkiye'de korsan yazılım oranı artıyor

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Türkiye'de korsan yazılımın azaltılması için...

DallasPage
19-05-2008, 12:40   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
262 mesaj

Beni İplemez... Ben Kurarım Crac k imi tamamdır...

fearless5245
19-05-2008, 15:15   |  #3  
Taze Üye
1 mesaj

bence tartışılacak bir konu değil

msaatci
19-05-2008, 16:02   |  #4  
msaatci avatarı
Yıllanmış Üye
475 mesaj

ya artması bence doğal.
bakın önce istediğiniz yazılımı bile heryerde bulamıyorsunuz. bu gerçekten önemli bi sorun. yazılımlardan sadece birkaç tanesi teknoloji marketlerinde satılıyor.
bir diğer önemli konu ise yazılımlara ait ücret politikası. en basitinden hepimizin kullandığı işletim sistemi 100 ytl üzerinde satılıyor. neden peki? tamamen microsoftun türkiye politikasından. bunu kim belirliyor peki. tabiki buradaki satıcı(aracı) şirketler. biraz akıllı düşünüp adam gibi fiyat koysalar ne güzel olur.
bu sorun oyunlarda da var. bir oyun (pc için) 60 YTL gibi bir fiyata satılıyor. ama bi ek paketi çıksın ikisi 40 YTL ye satılıyor. E bu nasıl iş? ANcak konuşuluyor yazılıyor çiziliyor. Ama kimse !! GERÇEKTEN !! önlem alma yoluna gitmiyor.

H@ckerCesur
13-12-2008, 20:05   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,881 mesaj

Bilgisayarcıyım ben de korsan yazılım kullanmıyorum. O kadar çok ücretsiz alternatif var ki. Format bile atmıyorum bilgisayarlara formatsız çözüyorum tüm sorunları.
Biraz araştırırsanız freware yazılımların da ücretliler kadar iyi oldugunu görürsünüz. Konuya gelince
Türkiye de korsan yazılımın engellenmesi imkansız. En azından korsan yazılım oldugu sürece bu olanaksız. Tek şart. Korsan yazılımların olmaması. Crackların olmaması. EEE bu da şuan yok :)

eolos
14-12-2008, 13:35   |  #6  
Yıllanmış Üye
2,036 mesaj

korsan yazılım kullanmadım kullanmayacagım....

insanların emeklerini vererk harcadıkları hiçbir yazılımı korsan kullanmam oyuna gelince zaten oyun oynamıyorum..

bwhiteb
14-12-2008, 13:36   |  #7  
Yıllanmış Üye
1,354 mesaj

fiyatların ucuzlaması lazım..

net24
14-12-2008, 13:48   |  #8  
Yıllanmış Üye
1,233 mesaj
e2008
fiyatların ucuzlaması lazım..
aynen

Alparslananadolu
14-12-2008, 15:12   |  #9  
Alparslananadolu avatarı
Yıllanmış Üye
642 mesaj

Orjinal programları pahalı satıyorlar. Türkiye gibi gelir seviyesi düşük ülkelerde insanlar da korsana yöneliyor.

uGuR.uK
14-12-2008, 16:44   |  #10  
Yıllanmış Üye
8,316 mesaj

arkadaşlar doğru demiş, ülkedeki insanların gelir düzeyleri ve ekonomik durumlarına göre fiyatlandırılmalı. farklı bölgelerde farklı fiyatlar olmalı, satın alınan her türlü ürünün daha düşük fiyatta olduğu ancak maaşların yüksek olduğu amerika ve avrupa ülkelerinde satsınlar o fiyatlara ama bizim ülkemiz gibi hayatın daha pahalı ancak gelir seviyesinin de daha düşük olduğu yerlerde düşürmeliler.