Türkiye’nin uzaydaki gözü [!]

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Onur OKTAY
13-02-2006, 19:00   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
169 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Türkiye, ilk yerli tasarım keşif uydusu TAİSAT için çalışmalara hız verdi.

TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI), Türkiye'nin ilk özgün uydu tasarımı olan TAISAT üzerinde çalışıyor. TAI, Kasım 2004'te başladığı Türkiye'nin ilk keşif uydusu projesinde, önemli ilerleme kaydetti. İlk yerli tasarım uydu TAISAT, Türkiye sınırları içindeki bölgelerde ve yakın çevresinde, yüksek çözünürlüklü görüntü imkânı sağlayacak. TAISAT, ileriki aşamada başka bölgelerden de yüksek çözünürlüklü görüntü alabilecek.

İlk Yerli Tasarım
TAISAT'ın kapsama genişliği (uydunun yerde gördüğü dik alan genişliği), 650 km'de 25 km olarak belirtiliyor. Doğal çevre koşullarına dayanıklı olarak üretilecek olan TAISAT'ın veri dağıtımı, Türkiye'de bir yer istasyonu ile sağlanacak. TAISAT'ın, Türkiye'nin de ihtiyaçları gözönüne alınarak, en kısa sürede üretim safhasına geçilmesi hedefleniyor.

Uzayda Ulusal İşbirliği
TAI, uzay teknolojisinde ulusal işbirliğinin gerekliliğini vurguluyor. TAI'ye göre, Türkiye içinde uydu testlerine yönelik kabiliyetler tam olarak olmasa da bir çok kurumda dağınık olarak bulunuyor. Aynı zamanda uydu tasarım ve üretiminde kullanılması gereken yeteneklerin de yurt içinde çeşitli firmalarda bulunduğu, ancak, bu yeteneklerin bir araya getirilmesi ve kullanılabilmesi için bir sanayi kuruluşunun önderliğine ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Uydu projeleri, Türkiye'nin uzay çalışmalarında başlangıç olarak görüldüğü belirtilirken, TAI'nin, kavramsal tasarımını tamamladığı bu uyduda edindiği bilgi birikimini, geçmişteki havacılık projelerinden edindiği tecrübe ile birleştirerek, Türkiye'de milli olarak üretilmesi hedeflenen uydularda kullanmayı hedeflediği kaydediliyor.

Airbus’tan yeterlilik onayı
Savunma sanayi amaçlı tedarik projelerinde tam başarıya ulaşan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TAI), üretimini üstlendiği sivil amaçlı projelerde de aynı başarı çizgisini yakaladı. Geleceğin Büyük Uçağı A400M programı kapsamında Airbus firması, TAI Tasarım Organizasyonu'nun ''Sivil Sertifikasyon'', ''Askeri Sertifikasyon ve Kalifikasyon'' verilerinin üretme ve onaylama yeterliliğini kabul etti. Bu yeterlilik, 2000 yılından beri süregelen çalışmalarının gerek Airbus, gerekse askeri otoriteler tarafından yeterliliğinin kabulü anlamına geliyor.

Bugün

bug_lavacı
13-02-2006, 21:58   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
318 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2006

Hatta bildiğim kadarı ile Askeriye uzaya insan göndermek için de çalışmalara başlayacak tı...

Dalga geçmiyorum "Hürriyet" te yayınlandı...