Dünyanın en büyük mikro-blog sosyal ağı Twitter'da çok basit ve küçük sayılabilecek bir açık, oldukça büyük bir sorun meydana getirdi.
9 Mayıs'ta ismi bilinmeyen bir kullanıcının farkına vardığı bug , bir anda dünyada yayıldı , ve bu farkına varılan açık Twitter yönetiminde deprem etkisi yarattı.
Açık ; Her Twitter kullanıcısı , kendi profilinde Tweet kısmına '' accept [accept kullanıcı adı] '' yazdığı ( örnek bkz. '' accept manaqer '' ) ve Twittini paylaştığı zaman '' İnternal Error '' uyarısı yer alıyordu,aslında bu uyarıdan sonra olanlar oluyor, ve bug enter sayesinde, sayfa tekrarlanınca istenilen ve accept'lenen (eklenen) kullanıcıyı izinsiz kendisini takip ediyor gibi ekleyebiliyordu.
Bu ünlüler arasında, Bill Gates , Obama , CNN , Twitter , Twitter kurucuları gibi bir çok Verified Profil sahiplerinin '' Followers '' kısmında yer alması ve Twitter yönetimine rapor bilgisi sunulması üzerine duruma müdahele edildi.
Twitter yönetimi Türkiye saati ile , 19-45 sularında, açık üzerinde çalışmaya başlamıştır, ve tüm kullanıcıların '' Followers - Following '' detaylarını ve bug enteri fix-lemiş, sıfırlamıştır.
Twitter yönetimi konu hakkında henüz bir detaylı duyuruda bulunmadı, ve açığı kapatmak için şu an çalışıyor.
CHIP Online
Kaynak / Sunum - Turkish Developer :Twitter - WLSpace
Twitter'da Tarihi Açık !!!
detayını ben verim, bu açık bir Türk kullanıcının kaza eseri yakaladığı durum. bu kişide inci sözlük'te bunu paylaşınca hem ordaki yüzlerce insan, hemde ordan ek$i sözlük'teki binlerce kullanıcı bunu herkese duyurdu ve yurdum gençliği başta ünlüler olmak üzere istediği herkesi kendini follow'lamaya zorlayarak bir anda twitter'a yükün allahını bindirdi. ayrıca artan şikayetler, sunucu karışıklıkları vs. derken yöneticiler tek çözümü o bug'ı düzeltip tüm takip edilenler ve edenleri sıfırlayarak herkesin tüm arkadaşlarını silmekte buldu. şuan tüm üyelerin hiçbir arkadaşı, tanıdığı vs.si yok hesaplarında. bug tamamen düzeltildikten sonra yedek arşivlerden profiller geri yüklencek. tabi bu tüm dünyada yankı yapmaya başladı, bir Türk'ün yakaladığı açık dünyanın en popüler sitelerinden birini kullanılmaz hale getirince millette kızmış:
http://twitter.com/#search?q=turkish
edit: sitedeki durum düzeldi şuanda, hızlılarmış adamlar
bu arada olayı başlatan ilk kıvılcım için:
Twitter yönetimi olaya müdahele etti, ve şu an bug enter kullanılmıyor.
Müdahele öncesindeki takip girişimlerine olan kısma kadar güncellenmiştir.
Talihsizce CNN', i takip listeme alabilmişim : )
Twitter bir update (güncelleme) yaptı şu an için ayrıca http://status.twitter.com/post/5 ... discovered-remedied
ve bug buluşçusunun profilini suspended yapmış. : )
Selamlar.
Bu gün habertürk'de aynı haber daha detaylı yer almış.
Twitter’da Türk hacker depremi
Dünyada ‘flaş haber’ oldu

Twitter dün Türkler tarafından hacklendi. Demi Moore gibi birçok Hollywood yıldızı “Türk hacker”ı konuştu. Amerikan CNN televizyonu haberi flaş olarak duyurdu
TWİTTER sitesindeki bir açığı tespit eden ve kendilerini “İnci sözlük” grubu olarak tanıtan Türk hackerlar isteyen kullanıcının istediği kişinin kendisinin takipçisi (follower) olmasını sağlayan bir formül geliştirdi.
FORMÜLÜ PAYLAŞTILAR
Türk hackerlar bu formülle takip edenlerinin sayıları milyonları geçen ancak kişisel olarak tanıdıkları dışında neredeyse kimseyi takip etmeyen ABD Başkanı Obama, Microsoft’un sahibi Bill Gates, oyuncu Ashton Kutcher ve Demi Moore dahil birçok ünlü ismin kendisini takip etmesini sağladı. Hacker grubu, üyelerin istedikleri her kullanıcıya kendilerini takip ettirmenin formülünü diğer kullanıcılarla da paylaştılar. Hackerların saldırısı karşısında şoke olan Twitter yetkilileri çareyi milyonlarca kullanıcının following (takip edilen) ve follower (takip edenler) listelerini sıfıra düşürmekte buldular. Twitter’a girip takip eden ve takip edilen listelerini boş görenler büyük şaşkınlık yaşadı. Amerikan CNN'de olayı “Türk hacker Twitter’ı ele geçirdi’’ diyerek son dakika haberi olarak verdi. Forbes Dergisi ile birçok gazete ve derginin haber sitesi de Türk hackerların yaptıklarını anlattı.
Demi Moore iletisine yazdı
Twitter’ı Türk kullanıcıların hacklemesinin neden olduğu arıza kısa sürede tüm dünyada duyuldu. Hollywood yıldızı Ashton Kutcher, “Türkler Twitter’ı ele geçirdi. Hiç takipçim kalmadı’’ yazdı. Kutcher’ın eşi ünlü aktris Demi Moore ise, “Türk hacker Twitter’la oynuyor’’ iletisini girdi. Ünlü aktör Jim Carrey de, “Keşke hacker bu yeteneğini daha yararlı işler için kullansa’’ yazdı.
‘İnternet âleminde ünlü olduk’
Twitter’ da dikkatleri Türkiye’nin üzerine çeken 21 yaşındaki Nail P. Habertürk’e yaptığı açıklamada “Bir arkadaşımız olayı buldu, biz de yaptık. İnci sözlük zaten bunu hep yapıyor” dedi. Nail P. “Biz hacker değiliz. Amaç adımızı duyurmak. Türkler olarak adımızı dünyaya duyurduk. Tepkiler kötü olmadı, sayemizde eğlenenler oldu. Twitter hiç bu kadar zevkli olmamıştı diyenler oldu. Polisten bir uyarı almadık. Ünlüler de başta panik yaptılar ama şu an mutlular ve CNN, BBC gibi dünyaca ünlü televizyonlara çıktık. Türkler yine internet âleminde ünlü oldu bizim sayemizde” diye konuştu.
Ek: Yalnız bu arada inci sözlük yazıcısı kişilerin ne kadar da ahlaksız ve tatminsiz olduğu ortaya çıktı. Bir çok kişinin bu BUG sayesinde inci sözlük sitesine girdiğini biliyorum ki ben de girdim eleman ne yapmış da ne etmiş baabında. Ancak daha ilk sayfada gördüğüm iletiler, derin bir şaşkınlık ve ardından da iğrençlikle siteyi kapatmama vesile oldu. Yazıklar olsun diyorum buradan -genelleme yapmadan- Türk gençlerine. Sanal alemde kendine güvensiz kişilerin takma isimlerle, tatmin olmaya çalışmaları, yazdıkları ve resmettikleriyle bariz olmuş.
Rtüklenmemiş kelime kullanımlarıyla "ekşi sözlük"ü eleştirirdim. Ekşi, bu incinin yanında sütten çıkma ak kaşık kaldı. Daima ekşi, daima uludağ sözlük.
Bu iş hack değil twitter bir nevi "cheat code" sistemi koymuş oraya, adamlar da bunu keşfetmiş sadece başlarına bi iş gelmez.
Hack değil bu ya Bug Bug. odun kafalılar bunlar ya
Ayrıca BKZ. 1 Ekşi ve benzeri sözlükler Türk telekom denetiminde olduğunu biliyorum bunlarla ilgili bir çalışma sürdürülüyor. sanırsam bu olaydan sonra site sahipleri büyük bir ceza gelecek.
Hack mi ? Güldürdünüz beni ya : ) Hadi bakalım yarında adamın biri çıkar öğretmeninin kağıdında yazan e-okul şifre ve kullanıcı ismiyle e-okula giriş yapıp notlarını değiştirir sonuç: "16 YAŞINDAKİ HACKER NOTLARINI TEK KALEMDE DEĞİŞTİRDİ" bu mu hackerlık ?
sözlüklerde diğer siteler gibi hatta daha fazla denetimdeler, ancak bunun sıklığı sitenin yoğunluğuna göre değişir. ek$i sözlük benimde düzenli takip ettiğim ve üyesi olduğum biryer. içinde her telden insan olduğu gibi girişindede, üyelik kısmındada içerikten ve yaş uyarısından bahsediliyor. inci'ye gelince diğer bicok orj. sözlük klonu gibi dandik ve seviyesiz, asla birbirleriyle baglantıları yok ve kıyaslanamazlar.
İnci Sözlük çok küfürlü ancak, birçok şey yaptılar örneğin Tarihin Arka Odası'na bir yazı gönderdiler, NTV Spor'un internet anketleriyle oynadılar... Bu videoları Youtube'den "İnci Sözlük" şeklinde arayarak bulabilirsiniz.
Selamlar,
Sanal ortamda bir çok paylaşımcı sözlük adı altında site mevcut. Hatta artık bir çok kişi bu sitelere gerek aktif gerek misafir olarak (kişi gizliliğini sağlayanlarda aktif katılım için üye olma şartı var tabi, bu da iyi bir şey) katılım da mümkün. Ancak konu bazı -şahsiyetsizlerin-, paylaşımcı ortamda, sadece kendi türünden kişilerin (türünden dediğim için özür dilerim) olmadığını algılamaması veya algılasa da vurdumduymaz davranması. -Ki bahsettiğim sadece küfürlü yazışmalar değil. Burada bahsettiğim, küfürden de öte bir şey. Aklı başında hangi kişi, binlerce insanın bir şekilde erişebileceği ortama, özel hayatında bile kullanmadığı kelimeleri yazmayı düşünür? Kaldı ki, forumlara/bilgi paylaşımı yapan sözlüklere giren sadece erkekler değil. Büyük insanlar, bir yerde yüksek rütbeli yönetici olmuş kişiler, öğretmenler, doktorlar.., bayanlar ve en önemlisi de çocuklar.. Ekşi'nin girişinde, açıkça "sitenin bağlayıcı olmadığı ve sadece eğlenmek maksatlı olduğu yazılı" ancak girişimciler/yani yazar kadrosu aklı selim kişiler. Tamam, konuşma ortamı gibi bir yer isteriz. Hep kibarlık hep kibarlık nereye kadar değil mi? MSN de yazışma gibi. Ama MSN bir veya bizim seçtiğimiz bir kaç kişi ile iletişime geçmemize önayak bir haberleşme uygulaması sadece. istediğimiz gibi yazarız ve kimse de bizi görmez ve de karışamaz. Sonrasında, -zaten kapattığımızda- yazdıklarımız sadece yazmak istediğimiz kişilerce okunmuştur. Ancak bu sözlük veya forum olayında yazdıklarımız kalıcı ve tüm katılımcılar görmekte. Günlük konuşma stilinde yazabiliriz, buna kesinlikle itirazım olmaz. Ancak bu nedir? "inci"nin yaptığı nedir? Vur deyince öldürmek deyimi tam bunun için uygun değilse ne için uygundur. Adam orada harflerden resim yapmış ya!!! Sanmam ki hiç bir insan evladı, -yazarın- uzvunu veya fantazisinin bir şeklini görmeye meraklı değildir... Tekrarlıyorum, günlük konuşmaya uyarım ama denetim (eğitim) şart... Bunun sorumluluğu bize ait değil diyemez site yönetimi. Yapıyorsanız bir site, bazı kurallarınız olmalı.. Üye olunan bir çok paylaşım sitesinde, gönüllü editörler mevcut ve bu editörlerin denetiminden geçen yorumlar veya yazılar yayınlanıyor. Ekşi'den bahsettik. Ekşi'de bile bu denetim mevcut bildiğim kadarıyla (öyle olduğunu yeni nesil yazarların "beklemekten sıkıldım" mesajları ile algıladım. Yanlış algıladıysam düzeltin).
Demem şu ki, ahlaksızlık diz boyu ve yetişmekte olan gençlerimiz adeta saatili bir bomba. Diyeceksiniz ki, böyle rahatlıyorlar. Hayır efendim, onlar rahatlamıyorlar.. İnsanı geriyorlar.
Off.. verdiğim rahatsızlık için özür dilerim. Sanırım benim kafam çok basmıyor kişilik hak ve özgürlüğüne, biraz geri kafalıyım. Açıkçası çok rahatsız oldum ve bunu da paylaşmak istedim. "accept" i dolaylı yoldan bulan lise öğrencisinin de bunu gidip inciye yazmış olması ayrı bir konu ya neyse...
Düzen nedeni: Ooo.. resmen kitâbe yazmışım.. Artık nasıl bir sinirse.. :)