UAC'de yazılıma ayrıcalık tanımak?

D o ğ a n
13-09-2009, 01:22   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
534 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

Windows 7'de istediğimiz yazılımlara ayrıcalık tanıyıp UAC'nin uyarı penceresi göstermemesini sağlayabilir miyiz? Örneğin CCleaner.

*UAC koruma seviyesini 1 kademe düşürdüm. Yani alttan 2. derecede.

Son Düzenleme: D o ğ a n ~ 13 Eylül 2009 01:32
Recep Baltaş
13-09-2009, 02:05   |  #2  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2004

Hayır. UAC hiç bir yazılıma ayrıcalık tanımıyor. Böyle bir özellik yok ki olsa dahi saldırıya açık olacağı için konulmayacaktır diye düşünyorum.

OSMAN BAĞÇEVAN
13-09-2009, 09:02   |  #3  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

https://www.chip.com.tr/forum/Win ... tirecek_t91411.html

UAC'nin Yararları

  • Yetkisiz bir kullanıcının bütün bilgisayarı etkileyecek işlemler yapması engellenir.
  • Zararlıprogramlar kullanıcı isteği dışında çalışmak istediğinde işlemdurdurulup kullanıcı onayı alınır. Bu sayede süreç üzerinde tam kontrolsağlanır.
  • Yetkisiz bir  kullanıcının, erişim izninin olmadığıbir programın çalıştırılabilmesi için, geçerli oturumun kapatılıpyönetici oturumunun açılmasına gerek yoktur. UAC, kullanıcı hesabındanyönetimsel bir işlemin yapılabilmesine izin verir. Bir programa sağtıklanıp "Run as Administrator" tıklanarak o program yönetici hesabıyla açılabilir.

Group Policy ile UAC Ayarlarının Yapılandırılması

Grup İlkesi (Group Policy: Başlat -> Çalıştır -> gpedit.msc)yardımıyla, UAC uyarı pencereleri kontrol edilebilir. Bu işlemleringerçekleştirilebilmesi için kullanıcının admin yetkisine sahip olmasıgerekmektedir. 

Öncelikle Bilgisayar Yapılandırması (Computer Configuration) -> Windows Ayarları (Windows Settings) -> Güvenlik Ayarları (Security Settings) -> Yerel İlkeler (Local Policies) -> Güvenlik Seçenekleri (Security Options) yolundaki pencereye gelinir.

Aşağıdaki parametrelerin değerleri değiştirilerek uyarı pencereleri yapılandırılabilir.

  • User Account Control: Behavior of the elevation prompt for administrators in Admin Approval Mode : Uyarı pencerelerinin yöneticiler için nasıl davranacağını belirler.
  • User Account Control: Behavior of the elevation prompt for standard users : Uyarı pencerelerinin normal kullanıcılar için nasıl davranacağını belirler.
  • User Account Control: Detect application installations and prompt for elevation : Bir uygulama yüklerken Onay istemcisinin çıkmasını sağlar.
  • User Account Control: Switch to the secure desktop when prompting for elevation : Uyarı pencerelerinin güvenli masaüstünde olmaksızın çalışmasını sağlar.

bu üsteki alıntıdır ve vista dadır..

windows7 de bu oldukça geliştiğini ve vista ya göre yüzde 30 daha az hata verme olasılığını söleyenler var..
daha ayrıntılı bilgi için  :