mr_yamyam hocam sizin için hazırladım.
1-pardus(bilgisayara yeni başlayanlar için en uygun seçenek, en kolay kde dağıtımı, oxygen simge seti ile kullanılmalı)
2-ubuntu/mint(linux'e yeni başlayanlar için öneririm, burada gnome ve kde seçimi önemli, kde seçecekseniz ikisini de kesinlikle önermem)
3-opensuse(geek, nerd kesime öneririm, 320 linux dağıtımı içerisinde en fazla görsel ayar aracı bunda bulunur. üstün alman teknolojisi sözü bu dağıtımı özetler. alışması ubuntu ve pardus'a göre zordur ama alışıp da bırakabilene rastlamadım, en iyi kde dağıtımı, benim aktif kullandığım dağıtımım)
4-mandriva/pclinuxos(eskiden bunları da öneriyordum ama şu an 1 yıl geçici olarak önermiyorum, gelecekleri belli değil, tam mageia çıktı derken mandriva cephesi yeni çalışanlar aldı, beklemek lazım)
5-zorinos(win7 görünümünde linux isteyenler için. gerçi ben bu felsefeyi onaylamıyorum ama linux'e geçişi kolaylaştırabilir.)
6-sabayon linux(italyan dağıtımı, çok şık görünen, büyük oranda özelleştirme içeren, boot sırasında müzik falan çalabilen popüler ilginç şanşanlı bir dağıtım)
7-puppy(256mb ram veya daha düşük bilgisayarlara önerim, görünüş olarak biraz yavan olsa da çok hızlı, hemen herşey için araçlar mevcut, sadece 110mb)
8-parted magic(format atacaklara önerim, çok geniş format ve sistem kurtarma seçenekleri mevcut, format sırasında müzik dinleyip internette gezebilmek ise ayrı bir prestij veriyor, 130mb)
opensuse hariç diğerlerini unetbootin yardımıyla usb'ye yükleyebilirsin, opensuse ise flash'ı fat32 olarak formatlayıp unmount yapıp
dd if=/path/name.iso of=/dev/sdx bs=4M;sync
kodu ile name.iso dosyasının yerini sdx ise hard disk sayısına bağlı tek ise sdb çift ise sdc ve benzeri
giriş ekranında ise boot parametlerine
namescheme=by-label