Arkadaşlar daha önce seçim konusunda başlık açmıştım sonuçda ubuntu 10.10 kurdum. Geçende format attım. xp nin yanında tekrar ubuntu 10.10 mu yoksa mint 10 sürümünü kursam tereddütde kaldım. Formatdan önce ubuntuyu 11.10 a yükselteyim dedim sorun yaşadım ve yavaşlama meydana geldi. Mint in de 11 sürümünde sorun yaşayanlar olmuş galiba. Mint de programların hazır gelmesinden başka ne artısı var ubuntuya karşı. Mint in masaüstüne bakıyorum Windowsu andırıyor bende biraz farklı olsun diyorum. Bu yüzden ubuntuyla arasında tereddüt yaşıyorum. Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim. Forumlardan okuyorum ama net bir fikir edinemedim.
Ubuntu 10.10 Mint 10
Kasım ayı sürümleri pek sağlıklı olmuyor. Benim tavsiyem Ubuntu 11.04 sürümünü yükle. Bu sürümün full paket olanını indir. Boyut yaklaşık 1.5 GB olanını. Tüm eklentileri kurulu olarak geliyor ve sorunsuz çalışıyor.
Mint kurmak istersen en kararlı sürümü Mint 9 KDE yi kurmanı öneririm.
Windowsa benzesin diyorsan Kubuntu 11.10 kur. http://www.kubuntu.org/
Xubuntu 11.10 ve PC-BSD 9 da denemeni tavsiye ederim.
ECHELON_ 11.10 sürümünü bende biliyorum yazımda söyledim okumadan yorum yapma. Nicoll dostum windowsa benzemesin istiyorum mint de başlat menüsü benzeri bir görünüm olduğu için tereddütde kaldım farklı olsun istiyorum. mr_yamyam arkadaşım 11.04 sürümünde 11.10 daki sorunları yaşamakdan çekiniyorum. 11.04 de de 10.10 a göre yavaşlama olmasın. tekrardan format atmak istemiyorum. bu arada herkese sırayla cevap verdim :)
ECHELON_ 11.10 sürümünü bende biliyorum yazımda söyledim okumadan yorum yapma. Nicoll dostum windowsa benzemesin istiyorum mint de başlat menüsü benzeri bir görünüm olduğu için tereddütde kaldım farklı olsun istiyorum. mr_yamyam arkadaşım 11.04 sürümünde 11.10 daki sorunları yaşamakdan çekiniyorum. 11.04 de de 10.10 a göre yavaşlama olmasın. tekrardan format atmak istemiyorum. bu arada herkese sırayla cevap verdim :)O zaman Xubuntu 11.10 kur. Pişman olmazsın. Onda 11.04 teki sorunlar yok.
pardon hocam başlığı okuyup direkt atlamışım.
ECHELON_ 11.10 sürümünü bende biliyorum yazımda söyledim okumadan yorum yapma. Nicoll dostum windowsa benzemesin istiyorum mint de başlat menüsü benzeri bir görünüm olduğu için tereddütde kaldım farklı olsun istiyorum. mr_yamyam arkadaşım 11.04 sürümünde 11.10 daki sorunları yaşamakdan çekiniyorum. 11.04 de de 10.10 a göre yavaşlama olmasın. tekrardan format atmak istemiyorum. bu arada herkese sırayla cevap verdim :)11.04 sürümünü ben kullanıyorum. Oldukça kararlı. Sadece ben bu sürümü LXDE ye downgrade ettim oldukça hızlı açılıp kapanıyor bilgisayar.
Bilindiği gibi sürümler yıl ve ay olarak 11=2011 demek 04=04. ay anlamına geliyor. Ubuntunun resmi kaynaklarında LTS (long term support) olarak belirtilen sürüm ise 10.04 tür. Yani test edilmiş en kararlı sürüm bu sürümdür.
Benim bilgisayar 1 gb ram olduğu için 11.10 sürümünde yavaşlama oldu. Ayrıca ubuntu içinde yükseltme yaptım sıfır kurulum yapmadım. Belki ondan da olmuş olabilir ama yavaşlama yine olur herhalde bilgisayarım çok güçlü değil. Bu yüzden 10.10 dışında şuan yükleyemem. Şimdi gördüm Mint in gnome masaüstü ile kullanabiliyormuşuz onda da böyle başlat menüsü gibi bir şey oluyormu. Olmuyorsa bu sefer onu deneyebilirim. ECHELON_ eyvallah en azından okumadan yorum yapma bundan sonra :)
Benim bilgisayar 1 gb ram olduğu için 11.10 sürümünde yavaşlama oldu. Ayrıca ubuntu içinde yükseltme yaptım sıfır kurulum yapmadım. Belki ondan da olmuş olabilir ama yavaşlama yine olur herhalde bilgisayarım çok güçlü değil. Bu yüzden 10.10 dışında şuan yükleyemem. Şimdi gördüm Mint in gnome masaüstü ile kullanabiliyormuşuz onda da böyle başlat menüsü gibi bir şey oluyormu. Olmuyorsa bu sefer onu deneyebilirim. ECHELON_ eyvallah en azından okumadan yorum yapma bundan sonra :)1 gb. ram varsa kesinlikle Xubuntu 11.10 kur. Görüntüsü biraz Mac'a benziyor. Xfce arayüzü ile geliyor. Düşük donanımlı bilgisayarda bile çok hızlı çalışır. Bahsettiğin yavaşlama büyük olasılıkla güncellemede sorun olduğundandır.
Benim bilgisayar 1 gb ram olduğu için 11.10 sürümünde yavaşlama oldu. Ayrıca ubuntu içinde yükseltme yaptım sıfır kurulum yapmadım. Belki ondan da olmuş olabilir ama yavaşlama yine olur herhalde bilgisayarım çok güçlü değil. Bu yüzden 10.10 dışında şuan yükleyemem. Şimdi gördüm Mint in gnome masaüstü ile kullanabiliyormuşuz onda da böyle başlat menüsü gibi bir şey oluyormu. Olmuyorsa bu sefer onu deneyebilirim. ECHELON_ eyvallah en azından okumadan yorum yapma bundan sonra :)Linux çekirdeği hakkında bilgi sahibi olmadan yükleme yapmak biraz şans faktörüdür.
Her linux çekirdeği gelişen işlemcilere göre yeniden düzenlenip yayınlanmaktadır. Eğer sistemin İ3, İ5 ya da İ7 işlemcilerden birisi değilse yeni sürümler mutlaka sorun çıkartacaktır.
Eğer bir önceki jenerasyon core2 serisi kullanıyorsan mutlaka bir önceki sürümlere yönelmelisin. Tabiiki linux çekirdeği öncelikle AMD ya da i686 gibi versiyonlara ayrılır
Benim testlerimde core2 duo işlemci için en iyi linux çekirdeği linux generic 2.238.X.X sürümü başarılı oldu. Bu sürümü mint, ubuntu, debian ve fedora sürümlerinde test ettim.
Bu çekirdeği güncellediğim zaman ise (üst versiyona ) sistem kararsız hale geldi.
Ram miktarı linux üzerinde çok etkin bir faktör değildir. Ben 2 Gb ram ile ve 1.66 GHz işlemci ile video render bile yaptım.
dostum haklısın galiba benim üst sürümlerdeki problemlerim işlemciden kaynaklanıyordur o zaman. benimki intel pentium dual cpu e2180 bende zaten eski sürümlerde karar kıldım ama eski sürümdede ubuntu ile mint arasında çelişkiliyim (mint 10 ubuntu 10.10).
dostum haklısın galiba benim üst sürümlerdeki problemlerim işlemciden kaynaklanıyordur o zaman. benimki intel pentium dual cpu e2180 bende zaten eski sürümlerde karar kıldım ama eski sürümdede ubuntu ile mint arasında çelişkiliyim (mint 10 ubuntu 10.10).Benim önerilerim
1 Ubuntu 10.04 ya da 11.04
2 Mint-9 KDE
3 Fedora. (testlerimde en mükemmel çalışan linux)
Bu sürümlerin dışındaki denediğim sürümler hiç performans vermemiştir.
dabbe megia yeni b ir dağıtım sözde mandrivanın devamı ama ben şüphe ile bakıyorum nasıl stabil mi mandrivaya gerçekten rakip olabilir mi güvenliği nasıl ağ aracı olarak ekstrdan bişey var mı depo nasıl dil desteği nasıl.
dabbe megia yeni b ir dağıtım sözde mandrivanın devamı ama ben şüphe ile bakıyorum nasıl stabil mi mandrivaya gerçekten rakip olabilir mi güvenliği nasıl ağ aracı olarak ekstrdan bişey var mı depo nasıl dil desteği nasıl.son derece stabil... hatta sisteme tam uyum sağladı... sanki yıllardır çıkarılan bir işletim sistemi gibi hazırda bekletten açılışı çok hızlı... ( soğuk başlatmada hızlı 8 yanında salyangoz kalır... )
arkadaşlar ben ubuntu 10.10 u kurdum elimde o vardo ubuntu içinde 11.04 e yükseltsem sorun çıkarmaz herhalde.