Onları hiç görmemiş olabilirsiniz. Ama onlar aslında günümüz uçak teknolojisinin temelleri...
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Ucak ... inceledik_8898.html
Resimlerle: Günümüz uçaklarının ataları
Bu günün uçan şahinlerinin temelleri daha 1950 yıllarda atılmış, soğuk savaşın ardından iki güçlü devletin birbirileri ile girdiği yarışta birçok farklı model üretilmiş ve birçoğu gün ışığına çıkmadan kaybolmuş...
1950'li yıllar test pilotlarının ve deneysel uçakların yıllarıydı. Bu gün ses hızını aşan jet motorlarının, uçakların uçak gemilerine dikey inmesini sağlayan teknolojilerin aslında ilk çıkışı yine bu döneme rastlıyor.
Soğuk savaş ile beraber iki kutuba bölünmüş Dünya'ya hâkim olabilmek için hem ABD, hem de Sovyetler Birliği'nin girdiği amansız teknoloji yarışı en büyük etkisini havacılık sektöründe göstermiştir. Soğuk savaşın iki tarafı da bu dönemde havacılıkta birbirine üstünlük sağlayabilmek için birbirinden farklı birçok ilginç model üretmiş, fakat bunların birçoğu üretilmeden tarihin tozlu raflarına konup kaybolup gitmiştir. Başarılı olanlar ise günümüz uçaklarına ilham olmuştur.
Uçak modellerinin çoğu X- ve ardından gelen bir sayı ile adlandırılmıştır. Fakat çoğu farklı şirketin ürettiği uçaklardır. Uçakların çoğu deneysel olduğu için isimlerinde X kullanılması tercih edilmiştir.
Sizin için havacılık şirketlerinin bu dönemde ürettiği ve günümüz uçaklarının ataları olan, fakat asla gün ışığına çıkmayan birbirinden ilginç ve bir o kadarda tehlikeli uçak tasarımlarını bulduk ve inceledik. Galerimize buyurun...
Tüm konu: Uçakların atalarını bulduk ve inceledik
Resimlerle: Günümüz uçaklarının ataları
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: Galerimizde en çok ilginiz çeken uçak hangisi oldu?