ODTÜ’den Silikon Vadisine Uzanan Başarı Hikayesi
Udemy’in kurucusu Eren Bali, silikon vadisindeki büyük başarısından dolayı ABD’nin en parlak 25 girişimcisinden biri seçildi. İşte dünyanın bahsettiği Türk girişimci Eren Bali’nin ilham dolu öyküsünü sizler ile paylaşacağım.
ABD’nin önde gelen ekonomi dergisi Business Week, Udemy‘i ülkenin en yaratıcı 25 şirketinden biri olarak seçti. 1984 yılında Malatya’da doğan bali, ilk öğretimini köyde imkan olmadığı için tüm sınıfların toplandığı tek bir sınıfta eğitim görmektedir. İlk okulunu başarıyla bitiren Bali, Malatya fen lisesini kazanır. Burada Uluslararası Matematik Olimpiyatlarına katılır. Elde ettiği başarı ile madalya alan Eren Bali,MİTveHarvard üniversitesitarafından ülkelerine davet edilir. Fakat Eren Bali bu daveti geri çevirerekODTÜüniversitesinde bilgisayar mühendisliğini tercih eder. İlk senesinde ODTÜ’de “MP3 server” adlı bir uygulama yazarak bilgisayar topluluğunun dikkatini üzerine çeker. Buradan aldığı ilham ile girişimcilik alt yapısını inşa eder.
Udemy’in Fikir Babası
Eren Baliorta okul arkadaşıOktay Çağlarile birlikte 3 boyutlu görüntü teknolojisi üzerine kurduğu şirkette imarına başlanmış binaların maketini gösterengunlukbasin.comadında bir site açtılar. Bu fikir pek bir gelecek vaat etmese de,Udemy‘in temelini atmada büyük faydası olduğunu söyleyebilirim.Online ders projesigirişimini başlatan Eren Bali İle Oktay Çağlar,ODTÜ teknokent‘e gelenABDveAvrupaeğitmenlere projesini sunarlar ve bu eğitimlerini geliştirdikleri uygulama üzerinden sağlamasını önerirler. Eğitmenler bu öneriyi kabul ederek, tüm eğitimlerini bu platform üzerinden gerçekleştirir.
Bali ve arkadaşı Çağlar ile bir online eğitim platformukurmak üzere harekete geçtiler. Türkiye’de başlattıkları bu proje için finans ve yatırımcı arayışına girerler. Fakat Türkiye’den yaptıkları projeye hiç destek gelmez. Bunun üzerineBaliveÇağlarABD‘ninSan Franciscoeyaletinde bulunanSilikon Vadisinegiderler. Burada 50 yatırımcıdan projesine destek ister, fakat hepsinden de reddedilir. Yatırımcılar Eren Bali’ye ” Bu insanlar sertifika almayacağı bir eğitime para vermezler” şeklinde bildirdi. Bali ise yatırımcılara ” O insanlar bir kere sertifika aldı mı bir daha siteden ayrılmazlar” şeklinde durumu izah etti. Bali projesine inanıyordu ve bu projenin süreklilik sağlayacağını da biliyordu. Ardından İnternet devlerinden biri olanYelp‘in CEO’suJeremy StoppelmanEren Bali’ye inanarak projeleri için gereken tüm desteği vereceğini bildirdi. Jeremy Stoppelman başka yatırımcıları da bu projeye davet ederek tam 1 milyon dolarlık yatırım aldılar. Bu yatırım ile birlikte BaliUdemyadlıonline eğitimşirketini kurdu.
Daha sonra Udemy yaptığı çalışmalarla ABD‘nin önde gelen dergi ve gazetelerinde yer almaya başladı. Eren Bali başarısını şöyle açıklıyor:“Ben insanların diplomalara veya sertifikalara ihtiyaç duymadan kolayca eğitim almasını istiyorum. Kişi İstediği konudan ve istediği kişilerden eğitim almasını istiyorum ve bunu sonucunda bu platformu kurdum“. Udemy’in başarısı ve kalitesi verdiği eğitimlerden geliyor. Udemy’de şuanda55 binin üzerinde eğitmenve30 bine yakın öğrencibulunmakta. Ayrıca Goldman Sachsve Bookinggibi sektör devleri deUdemyüzerinden eğitim veriyor. Şirketin verdiği eğitim ortalamasına göre2017 yılı değeri 270 milyonaulaşmıştır.
Ardı ardına yeni projelere imza atan Eren Bali, Udemy’in CEO’luğunu devretmesiyle birlikte yeni girişimi olanCarbon Healthadlı şirketini kurar. Carbon bir telefon uygulamasıdır. Bali Carbon’un hemkurucu ortağıhemdeCEO’sudur. Bu uygulamanın görevi iseilaç siparişi, hastanedeki rapor sonuçlarınızverandevularınızgibi tüm sağlık konularını siz zahmet etmeden öğreniyor ve size aktarıyor olmasıdır. Bali bu uygulama için sadece ABD’nin bazı eyaletlerinde işleme girdiğini ve ABD’nin tüm bölgesine yayılmasını hedeflediğini bildirdi. Dış ülkeler için ise herhangi bir açıklama yapmadı. Uygulamanın tanıtımıProduct Huntadlı siteden detaylı bir şekilde anlatılmıştır. Şuanda Carbon yavaş yavaş teklifler almaya başladı. Fakat Carbon Health ilerleye bilmesi için daha büyük yatırımları zorluyor.
Eren Bali, girişimcilik ekosisteminde zorlu mesafeleri aşarak azimli duruşuyla adından söz ettirmeyi başardı. Girişimcilik dünyasında böyle insanların başarılarını okumak yeni girişimcilere motivasyon kaynağı oluyor. Eren Bali’nin kısa zaman içerisinde yeni projeler ile büyük başarılara imza atacağını hep birlikte göreceğiz.
Kaynak: https://alimutlu.com.tr/girisimcilik/udemy-kurucusu-eren-bali