KAYNAK: http://www.egitimbulgaria.com/si ... ik-olacak/#more-369
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan YGS sonuçlarını açıkladı. Yarımağan katsayı düzenlemesinin son hali de göz önüne alınarak bu yıl farklı bir yerleştirmenin yaşanacağını söyledi.
Adayların bir kısmının soruların yüzde 10’unu dahi yapamadığının hatıratılması üzerine Prof. Ünal Yarımağan şöyle konuştu:
“Basının ‘sıfır çeken’ dediği bir kitle var. Bu kitle bu sene azaldı. Niye azaldı? Bir soruyu iptal ettiğimiz için azaldı. Soruyu iptal etmeseydik bu kitle daha çok olurdu. Diğer taraftan gerçekten ben de hayret ediyorum. Soruların yüzde 10’unu bile yapamayan 70 bin kişi var. Liseyi bitiren bir adayın soruların yüzde 10’unu yapabilmesi gerekir.
Farklı yerleştirmeler bu yıl yapılabilecek
Bu yıl farklı bir yerleştirme süreci yaşayacağız. Geçtiğimiz yıllarda alan dışı yerleşme neredeyse imkansızdı. Fen lisesi mezununun hukuka girmesi neredeyse imkânsızdı. Bu sene alan dışı yerleşmeler, meslek liselerininyerleşmesi veya liselilerin alanı dışında yerleşmesi geçen yıla göre çok daha fazla olacak. Fark çok azaldı.”
Yarımağan, illere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:
“Kayseri’nin doğusundan il yok, Karadeniz’den hiçbir il yok. İstanbul 43’üncüsırada. İstanbul’un, bu kadar imkanlara sahip olan bir kentimizin başarısının biraz daha yüksek olması beklenir. Bence durum düşündürücü. İllerimizin puanortalaması birbirine yakın. Birinci ilimizin puan ortalaması 242, 10. ilimizin puanortalaması 240. Artvin 78.i sırada ve puan ortalaması 218. Aradaki puan farkı sadece 24. Ancak bir sonraki il yani 79. ile arada 10 puanlık fark var. Son üç ilin Şırnak, Ardahan ve Hakkari’nin puan ortalaması 208, 207 ve 207. Bu da üç ilimizin eğitim sorunu olduğuna dikkati çekiyor. Bu fark kapatılmalı.”</p
Üniversiteye Yerleştirilmede Farklılık Olacak
Alan dışı tercihlere biran önce kolay bir çözüm bulsalar iyi olacak bayağ uğraştırıyor...
alan dışı tercih ne yaa alan seçimi niye yapılıyor o zaman
Alan dışı tercih bence mantıklı değil. Neden başkalarının haklarına mudahale var anlamam. Sayısal girişli bir adam sayısal bir alanda çalışmak istediği için sayısal alanını seçmiştir. Neden sınavda matematiği türkçeyi iyi yaptı diye eşit ağırlıktaki adamın hakkını yesinki. !
alan dışı tercih etmek gerçekten çoook zor.mesela ben sayısalım ve yazın katsayılar kalkacak dendiğinde bende ea sınavına girerim diyodum ama fen ve edebiyat sınavlarını ard arda koymuşlar ki ben iki gün üst üste sınava girmeyi göze alamadığımdan sınava girmycm.ki çoğu sayısalcı da öyle düşünüyor.yani eşit ağırlıkçılar fazla stres yapmamalı bence.bu sınavda gerçekten hakkıyla çalışan kazanıcak
dersanelere gün doğdu. lise boyunca fizik-kimya görenleri hukuk'ta, lisede fizik görmemiş adamı dersanenin iteklemesiyle mühendislikte göreceğiz. Üniversite hocaları test çözebilen ama konuya dair fikri olmayan öğrencilerle uğraşacak.çünkü bilgisayar mühendisi adam ,bilgisayar onarabilen adam,inşaat mühendisi adam harç karabilen adam değildir. meslek lisesi okuyan meslegine devam eder. sözel okuyan adam sözel bölümle sayısal okuyan sayısalla devam eder. istemiyorsa secmez, başka bölüm seçer veya meslek lisesi yerine duz liseye gider. ergenlik denilen en fırtınalı zamanda bile odasına kapanıp ders çalışmayı bilen üniversiteyi ve hayatınıı düşünenler ile o zamanlar hiç bir şeyi düşünmeyip, mahalede delikanlılıkla okulda serabın bacağına bakmayla, kamışına yürüyen suyun dikine gidip karı kız peşinde koşmayla, sonuç olarak hiç bi yeri kazanamayıp, annesinin babasının bu sonuç karşısında "senden bi bok olmaz" deyip kulağını çekerek meslek lisesine gönderdiği tipler ile, şimdi de zamanında yediği tatlıları acı acı s.çmaya çalışırken ıkınma olarak "eşit katsayı istiyoruzzz, eşitlik istiyoruz, eşitliiigghhh, o zamanlar 14 yaşındaydık, bilemezdik ki, bebeydik lan" diyen tipler ile eşit olunması ne kadar adaletlidir.. peki o yaşta bilenler nasıl biliyordu at kafası seni.. onlar da 14 yaşındaydı.. bence yapılması gereken illa ki kaldircaksa katsayi, kaldirsin o zaman dersaneleride. bakalim ne olucak. bir tane bile alanı dışında tercih yapan adam kazanabilecek mi universiteyi. sen adama yıllarca meslek egitimi verip, sonrada sadece kısa bir süreliğine dersanede aldığı test tekniği ile vs. sınav kazandırıyorsun. neye yaradı o zaman onun onca sene aldığı mesleki eğitim.
Alan dışı tercih saçma bence. meslek lisesine giden herşeyin farkında olmalı düz liseye giden kişi de öyle. ben anadolu ticaret bilişim teknolojileri çıkışlıyım. bölümümü başarıyla bitirdim. Şimdi tercih yapmayı bekliyorum. her alanın üniversitede bölümü var. ben bu milleti anlamıyorum. Oks yada şimdiki adıyla sbs sınavına girerken anadolu olsunda meslek de olsa olur dediniz. Şimdi okuduğunuz okulu bölümü beyemeyip alan dışı tercih istiyorsunuz. bilgisayar mühendisi olmak isteyen meslek lisesinden yine olur. Dgs denen kolay bir sınavı geçerek. hemde işin erbabını almış adam iş sekötürüne daha faydalı olur. tek sorun imam hatip liseleriyse bu kargaşa imam hatip liseleri yüzündense kapatılsın ozaman teknik alanda öğretmen mühendis olmak isteyen meslek lisesine gitsin. avukat doktor yada diğer kültür derslerini secmek isteye düz liseye gitsin. Bir mühendisin 4 yıl meslek lisesinde 4 yılda üniversite eğitim alıp iş hayatına girmesi nekadar kaliteli projeler demek. bir doktorun düz lisenin sayısal bölümünde 4 yıl biyolojiyi okuyupta tıp fakultesine girmesi demek ne kadar kaliteli doktor demek. bunu işine gelmeyenler yapmıyor işte. halbuki eğitim sistemimiz böyle yürüse hiçte fena olmucak. Böyle alan dışıyla yok efendm katsayıyla da kimsennin kafası karısmıcak.