Uyku Modunda Aşırı Isınma ve Genel Isınma Problemi

Kapalı Hesap (294672)
17-10-2017, 20:12   |  #1  
OP Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2017

Merhabalar,

Dizüstü bilgisayarım yakın bir zamanda arızalandı. Önceleri birden kendi kendine kapanıyordu ve belirli bir zaman geçmeden kolay kolay açılmıyordu sonra bir gün tamamen kapandı ve tekrar açmaya çalıştığımda güç tuşunun ışığı yanmıyor, hiç bir şekilde tepki vermiyordu. Tamire götürdüm, değişmesi gereken entegrelerin olduğunu söylediler. Onay verdim ve yapıldı.

Bilgisayarı geri aldığımda normal bir şekilde açılıyordu ama fazla ısındığını farkettim (hiç bişe yapmasam, en fazla webde gezinsem bile). Özellikle uyku moduna aldığımda (kapağı kapatınca) aşırı ısınıyordu. Ayrıca ethernet bozuktu. Aygıt yöneticisinde de çok yaygın bir sorun olan "Intel Management Engine Interface (kod:10)" hatası alıyordum. Üstüne üstlük sd card yuvasını da kaybetmişlerdi :)

ara not: tamire vermeden önce fanını falan söküp temizlemiş ve test etmiştim ki fan zaten yeterince temizdi. Ve fanla ilgili bir sıkıntı yoktu düzgün çalışıyordu.

Bilgisayarı tekrar tamire geri götürdüm sorunları anlattım. Birkaç hafta sürdü. Sorduğumda ısınma sorunu devam ediyor bakıyoruz diyorlardı. En son hallettik gel al dediler. Gittim aldım, sadece ısınmaya odaklandık diğerlerine bakmadık dediler. Termal macun falan sürmüşler vs... Neyse...

Eve geldim baktım ısınma daha da beter devam ediyor. Tabi neye göre söylüyorum; bilgisayarın altını elleyince elim yanıyordu resmen. Bir programla falan ölçmedim. Tekrar geri götürdüm, oradaki arkadaş gel deneyelim abi biz uzunca test ettik 80'lerden 50'lere düşmüştü ısınma dedi. Geçtik teknik servise oturduk açtık bilgisayarı, müzikti filmdi internetti vs... bir kaç şeyi aynı anda açtık daha çabuk ısınsın diye. Bilgisayar yabancı yerde utandı mı nedir ısınmayası tuttu orda :) Normal abi işte dedi, bi sıkıntı olursa getir tekrar ama bir problem görünmüyor.

Döndüm tekrar eve, Open Hardware Monitor kurdum ve takip etmeye başladım. Bilgisayarı açtığımda 70 derecelerde geziniyordu bir süre, en fazla 55 derecelere düşüyordu belirli bir süre sonra. Oyun (Football Manager, GTA V ve World of Tanks) açtığım zaman 85'lerdeydi ortalama değerler ama maksimum sıcaklık olarak 95 derece gösteriyordu yani 95'e kadar çıkabiliyordu. Bu arada ben ekstra soğutucu da kullanıyorum onu da belirteyim. Logitech altlık var fanlı, onun 2 kademesi var fan hızı olarak ve en hızlıya getirip öyle kullanıyorum özellikle oyunlarda.

Şu an bu mesajı yazarken kontrol ediyorum; sıcaklık 60'larda. Harddisk ise 49 derecede. Onboard ekran kartı 60 iken şu an pasif durumda olan Nvidia ekran kartı 52 derece gösteriyor.

Sormak istediğim şeyler; yazılımsal olarak bu ısınmanın önüne geçebilmemin yada düşürebilmemin bir yolu var mı? Uyku modunda niye aşırı bir şekilde ısınıyor olabilir? Onunla ilgili bir ayar var mı? "Intel Management Engine Interface (kod:10)" sorunu farklı bir şey mi bununla mı ilgilidir?

Not: Tamire 400 TL verdim, ayrıca USB Ethernet satın aldım (30 TL) dahada fazla masraf yapmak istemiyorum açıkçası. Çünkü zaten neredeyse 4 yıllık bir bilgisayar, değmez diye düşünüyorum. Arıza olduğunda bir bütçe belirlemiştim (400TL) ve o bütçeyi aşmazsa yaptırırım yoksa yeni bir bilgisayar alırım ileride diye plan yapmıştım.

Sistem Bilgilerim
  • Samsung NP550P5C-S05TR
  • Windows 10 Home 64-bit
  • Intel Core i7 3630QM
  • Intel HM76
  • nVidia GeForce GT 650M
  • Realtek High Definition Audio
  • Google Chrome
  • Kaspersky Anti-Virus
  • 8 GB
  • Android 6.0 (Marshmallow)
  • - Tabletim yok -
  • Turkcell
White-Fox
17-10-2017, 22:45   |  #2  
White-Fox avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 155
1,104 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2010

Öncelikle Fan normal üflüyorsa ve termal macunlar da sıkıntı yoksa daha da yapabileceğiniz bir şey yok ilave soğutucudan başka onuda kullanıyorsun.Isınan bilgisayar adama iş yaptırmaz takılır / kasar bu problemi yaşıyorsan ısınıyor hak veriyorum ama yaşamıyorsan ısınmıyor demektir altı sıcakmış soğukmuş fark etmez.Ayrıca böyle konuların takibi için 3.parti yazılımlara nasıl güveniyorsunuz ? Laptoplar hiç bir sıkıntı yokken de ısınabilirler bunlar küçültülmüş cihazlar.Ayrıca bazı donanım parçaları belli sıcaklarlarda optimum düzeylere çıkar bunlar markaya modele göre değişir yani siz gerektiğinden fazlada soğutursanız o zaman da performans kaybı yaşayacaksınız.

Yazılımsal olarak işlemci ve ekran kartına düşen görevleri kısarak performans artışı sağlayabilirsin , windows efektlerini kapatmak gibi vs.Başkada bir yol pek yok.Ayrıca uykuda tutmanı önermem , işin olmadığında kapatman daha makul.

White-Fox bu faydalı yanıtı için aşağıdaki 1 kişiden teşekkür aldı... [ Göster ]
Kapalı Hesap (294672)
18-10-2017, 00:06   |  #3  
OP Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2017

Takılma/kasılma problemi yok, tıkır tıkır çalışıyor. Benim korkum bu sıcaklık ortalamasıyla yakın zamanda diğer donanımlar da bozulur mu acaba diye. Tamir öncesi bu kadar ısınmıyordu. Bozulmasına neden olan arıza her ne ise bu ısınmanın da sebebi ondan kaynaklıdır diye düşünüyorum. Bi de yazmayı unutmuşum, sadece altı değil, touchpad'in sol tarafı, usb 3.0 ların olduğu bölge de üstten ısınıyor. Ama bu, sürekli değil. Sıcaklık 80'lere çıktığında oluyor.

Uykuda tutmuyorum pek bu sorun başladığından beri. Bazen yemek yemeye indiğimde falan 5-10 dakikalığına kapağı kapatıyorum. Uzun sürecekse işim ya bilgisayarı kapatıyorum ya da olduğu gibi açık bırakıyorum ısınmasın diye.

Çok teşekkürler, açtığım 2 konuya da zaman ayırıp yazdığın için.