General Mobile, 250 TL'den satışa sunacağı "Made in Turkey" cep telefonunu tanıttı.General Mobile, Anel Grup şirketlerinden Aneles ile yaptığı ortaklık sonucu ürettiği "Türk malı" cep telefonunu tanıttı. DST 500 adlı modelde; TV alıcı, FM radyo, GPRS, WAP, e-posta, Bluetooth, JAVA, 1.3 megapiksel fotoğraf makinesi gibi özellikler bulunuyor.
Tanıtım törenine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: "Bu telefonunun başarıya ulaşacağına eminim, kimse yerli malını küçük görmesin, aşağılık duygusuna kapılmasın." ifadelerini kullandı. Fakat daha sonra, DST 500 üzerinde bulunan "Made In Turkey" yazısını küçük bulup, "büyütülmesini" talep ederek, halkımıza "nasıl çelişkiye düşülür" dersi vermeyi ihmal etmedi.
Ve Türk malı cep telefonu piyasada
Fox sabah haberlerinde görmüştüm bu haberi dün. Orada da konuştukları üzere epey bir geç kalınmış üretim oldu bu. Esasında renksiz ekranlı nokia'lar, ericsson'lar piyasamıza girdikleri yıllarda Aselsan çok sağlam ve kaliteli telsizler üretiyordu ülkemizde. Ve o dönemki bu telsizlerin kaliteleri de, ülkeye giren cep telefonlarından çok daha iyiydi hakikaten.
Malesef bu emekleme evresindeki piyasaya giremedik o dönemlerde. İster bilgisayar/mühendislik fakültelerimizin üretim yapabilecek eleman yetiştirememe beceriksizlikleri diyelim, ister mali destek eksikliği olsun adı, ister yazılım üreticisi noksanlığı diyin, ister de önemsememe olarak adlandıralım güzel paralar kazanabilinecek bir pazara sırtımıızı döndük o zamanlarda.
Bu bakımdan, çok geç kalınmış bir proje olmasına rağmen gurur verici bir başarı olduğunu düşünüyorum bunun. Evet, telefonun özellikleri bir miktar düşük 1.3 MP gibi. Tip olarak farklı vizyonlarda modeller henüz tasarlanmamış. İşletim sistemi emekleme safhasında olabilir tabi. Ama yerli bir üretim, fiyatlandırması bakanın söylemine göre ciddi bir vergi indirimiyle birlikte hesaplı da gözüküyor. Teknoloji manyakları olmasa bile en azından gereksiz kullanamayacağı özelliklere para vermeyi istemeyen vatandaşlarımızca tercih edilecektir ve edilmelidir de.Bazı ülkelere ihracat için antlaşmalar da yapılmış sanırsam halihazırda.
Tek sıkıntım şu yanlız. Umarım sadece bir iki modellik geçici bir heves olmaz da devamı özellikleri geliştirerek getirilebilinir. Ülkemizde ters bir durum var çünkü. Halkımızın desteklediği projeler mali kaynağı fazlasıyla bulmalarına rağmen devam etmiyor, haberi bile olmadığı şeyler ise yurtdışınca takdir toplayıp himaye altına alınıyor. Güzel bir haber, yüz güldüren bir üretim, hayırlısı olmasını diliyorum :)
%25 Türk'müş....
Tam bir Türk malı değil. İlk önce %100 Türk sanmıştım ama bir tv de %25 yazıyordu, neyse bu da bir başarıdır ama kendimizi ve milletimiz kandırmayalım...
Bu devirde 1.3 mp kamera ile çok satamazlarda zaten,en az 3.0 mp yapmaları gerekiyor.
yaw tnt mobile war %100 türk malı..
O zamanın en kral telefonuydu ve sahip çıkmadık..Bildiğim kadarı ile 5-6 ülke patentini almıştı Aselsan'dan..
"Alo" da Turk damgasiAselsan tarafindan gectigimiz aylarda piyasaya surulen ve ilk yerli
cep telefonu olan "Aselsan 1919" dunyaya aciliyor
Yusuf OZKAN - ANKARA
TURK muhendislerinin el emegi, goz nuru ile Turkiye'de uretilen ilkcep telefonu olan "Aselsan 1919", dunyadaki bircok ulkede begeni
topladi. Cin, Malezya, Avustralya, ispanya, Slovakya, Cek Cumhuriyeti
ve Avusturya gibi ulkeler, Aselsan 1919'un patentini alip uretimini
yapmak ve satisini yapmak icin siraya girdi.
Aselsan Haberlesme Grubu Satis ve Tesis Muduru Zeki Ezer, Turk SilahliKuvvetleri'nin (TSK) elektronik ve haberlesme cihazlarini ureten
Aselsan'in, dunyada 5 - 6 kurulus tarafindan uretilen GSM cep
telefonunu artik Turkiye'de de uretmeye basladigini belirterek,
"Turkiye'de tasarlanan ve uretilen ilk cep telefonu Aselsan 1919,
piyasaya ciktigi gunden beri halkimizin buyuk ilgisiyle karislasmis ve
1,5 ay gibi kisa bir surede 5500 adet civarinda satmistir" dedi.
Aselsan 1919'un ilk uretilen 500 adedinin Azerbaycan'a satildiginikaydeden, ezer, Kuzey Kibris Turk Cumhuriyeti'nde de en fazla satilan
cep telefonlari arasinda Aselsan 1919'un yer aldigini soyledi ve
"Malzemeler yurtdisindan alindigi icin maliyet yuksek oluyor. Eger 50
bin yerine 500 bin parca alirsak, fiyat yari yariya dusecek. O zaman
da rekabet sansimiz artacak" dedi. Haziranda gerceklesen 3500 adet
telefon satisiyla, aylik 30 - 35 bin olan Turkiye pazarinin yuzde
10'una ulastiklarini kaydeden Ezer, 1997 sonuna kadar hedeflerinin 30
bin adet daha cep telefonu uretilerek satilmasi oldugunu soyledi.
Aselsan 1919'un, simkart, hat ucreti ve KDV dahil fiyati 96 milyonlira. Bir yil garantili olan telefonlarin, arizalanmasi durumunda
istanbul, Ankara ve izmir'de 15 dakikada, kargo ulasimi bulunan diger
illerde de 1 gun icinde yenilenip tamir edilebiliyor.
Şimdi yorumları okuyorum da; bu kadar aşağılık kompleksi olan bir millete 'made in Turkey' damgalı, dünyanın en gelişmiş cep telefonunu versen yine de beğendiremezsin!
Daha 6 7 sene önce arkadasta Türk mali cep teli vardi digerlerinin her yaptiginida yapabiliyordu.
Tabiki sonrasinda diger firmalarin yaptigi gelismeyi yapamadigi icin kaybolup gitti yanilmiyorsam Bursa civarinda üretiliyordu.
Madem türkiyede üretiyosunuz neden "Made in Turkey" yazıp içine ediyosunuz işin be kardeşim. "Türkiyede Üretilmiştir" yazında hep bizim insanımız ingilizce sözlük karıştıracağına; bırakalım yabancılar biraz türkçe kelime öğrensin. Ondan sonra aşağılık kompleksi diyosunuz. Kendinizi baştan büyük görün ki millet sizi izlesin.
Nerde 3g nerde gps bu telefonun ucuz olmasını bu teknolojilerinin olmamasına bağlıyorum
bosluk kardeşimin yazdıklarını çok beğendim özellikle bu kısımlarını:
Tek sıkıntım şu yanlız. Umarım sadece bir iki modellik geçici bir heves olmaz da devamı özellikleri geliştirerek getirilebilinir. Ülkemizde ters bir durum var çünkü. Halkımızın desteklediği projeler mali kaynağı fazlasıyla bulmalarına rağmen devam etmiyor, haberi bile olmadığı şeyler ise yurtdışınca takdir toplayıp himaye altına alınıyor.
Düşüncelerim aynı seninle kardeşim. Ellerine sağlık tebrik ederim. Daha iyileride olacak destek kesilmediği sürece umarım.
arkadaşlar yapmayın yau! ne Türk malı? Türkiye de lcd ekran,direnç,kondansatör,kamera lensi vs. üretiliyo mu? HAYIR. yani bu üretimin puzzle yapmaktan bi farkı yok.sadece 5 mb lık bi işletim sistemi var,onu bizimkiler yazmış olabilir.bu yüzden %25 Türk oluyo.
boş iş yani...