Vista HDD çöküşü Daha detaylı bilgi arıyorum

mustafa2116
03-01-2011, 01:22   |  #1  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 64
3,012 mesaj

Standarta hdd ile bir sorun olup olmadığınıda anlamış değilim.
Aynı leptop sürekli format için bana geliyor çünkü formatını atabilende tek benim. :)
3 gb ram  160 gb hdd 2.1 ghz işlemci ve Adını unutğum iyi kötü bir anakartı var.  Bilgisayarı formatladığımda driversleri kurmadığımda  windows hız göstergeleri  en düşük 1.2 lerde en yüksek 3.4 lerde
Driversleri kurduğumda en düşük 4.3 lerde en yüksek 7.2 lerde bir gösterim yapıyor.

Formatı attıktan sonra hemen disk birleştirme temizleme yapıyorum ama gel gelelim Windows hdd üzerinde NTFS bilgisini sürekli siliyor ve C diski açılmıyor. Pardus üzerinden formatlayıp kurduğumda sorun yok. Hatta 1 aydır  bilgisyara   hiçbişi olmadı taki akıllı kardeşi oyun kurmak için format atınca.

Pardus bunu ayakta tutuyor ama Windows Vistada böyle garip bir hata oluşuyor.  Şimdi ikilemde kaldım Pardusu kursam ama internete giriyor birde paket uygualamsı kurduğumdan izin verdiğim uygulamlar açılıyor windowsu kursam 3 saatte bir format atacam??

Disk çöktü desem pardus çalıştırıyor???
anakart ölü desem   driverslerde kuvvet artıyor??

Bunun başka nasıl bir sorunu olabilir Bulamadım  böyle bir arzaya raslayan varsa en azından bilgi arıyorum??.

Jubei76
03-01-2011, 08:12   |  #2  
Jubei76 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,579 mesaj

Neden illa vista yüklüyorsun tekrardan onu anlamadım ? Laptop,un sahibi Windows 7 yüklemeni kabul etmiyormu ?

Erşah
03-01-2011, 08:53   |  #3  
Erşah avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 11
2,183 mesaj

Windows / yükle kardeşim.Zorlama kendini.Yükleme diskinde sorun olabilir.

dervipasa
03-01-2011, 09:49   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
650 mesaj

ben de vista kullanıcısıyım bir tane hdd çöktü ama vistadan mı bilmiyorum.
ancak arkadaşın laptopunda çalışmayan dokunmatik fare pardus kurunca çalışmaya başladı. hiç o.c yapmayan birinin pc si en az 2 yıl aynı hızında stabil kalması garanti kapsamında ancak windows kullanınca her gün performans azalıyor. apple de bu sorun yok ilk gün hız neyse 3 yıl bile sonra aynı kalıyor.
ben windows un kendisinin de donanımları bozduguna inanıyorum ama linux ta dogru düzgün oyun olmadıgından mecburen windows yoksa dönüp bakmam bile
farklı bir sürüm deneyin belki stabil olur bir süre

Kapalı Hesap (154666)
03-01-2011, 12:50   |  #5  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Bence sorun şu an için bilinmeyen bir virüs böcüğünden kaynaklanıyor.
Vista da disk sorunları özellikle defragment sorunlarıyla çok karşılaşmıştım. Ancak diskin çökmesine neden olacak kadar değildi.
Benim tavsiyem. Acilen bios reset (clear-cmos) yapıp sistemi yeniden kurmandır. Bu kurulumda hdd partition bilgilerini de sıfırlaman yerinde olacaktır çünki MBR üzerinde bir virüs varsa muhtemelen o da etkili olacaktır.
Windows orijinal değilse bu tür etkileri de görülebilir elbette.

mustafa2116
04-01-2011, 00:59   |  #6  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
3,012 mesaj

Vista kurmam şart değil Ama Win7  için uygun dirver sorunu ortaya çıktı.
Psrdus sa tam tersine herşeyi yükledi hi,ç bir hasarda çıkarmtadı.
Bios sıfırlamaya gelince Leptobu 2 kez söktüm bios sorunu olcağını sanmıyorum.
Xp kurduğumda da aynı sroun var bu nedenle windows diye  anlatımı  bu şekilde yaptım.

Kapalı Hesap (154666)
04-01-2011, 21:28   |  #7  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Alıntı: mustafa2116  
Vista kurmam şart değil Ama Win7  için uygun dirver sorunu ortaya çıktı.
Psrdus sa tam tersine herşeyi yükledi hi,ç bir hasarda çıkarmtadı.
Bios sıfırlamaya gelince Leptobu 2 kez söktüm bios sorunu olcağını sanmıyorum.
Xp kurduğumda da aynı sroun var bu nedenle windows diye  anlatımı  bu şekilde yaptım.
Atladığın birşey var dostum.
Bios üzerine bazı bilgiler sonradan yazılır. Buna bir örnek vereyim. Herhangi bir usb mouse takarsın. Bu mouse ilk takıldığında şöyle bir ibare görmüşsündür. Yazılım sürücüsü yükleniyor (vistada ve 7 de) Bu yazılım yüklendikten sonra bilgisayara format bile atsan yazılımın esas komutları biosa yazıldığı için tekrardan usb mousu tanıtma gibi bir eylem olmaz. Demekki bu yazılım biosa yazılmaktadır. Zaten biosu açtığında genel hıd uyumlu insan arayüzü gibi bir yazı ile bildirir. Senin sorunun virüs kaynaklı bir sorun ise ve bu virüs biosa kendini yazmışsa bunu tespit etmen zordur. Tek yöntem vardır clear-cmos yapman. Yani biosu resetlemen. Elbette sorun illa bios üzerinde de olmayabilir. MBR dediğimiz ana önyükleme kaydının olduğu bölüme de bir virüs dadanmış olabilir.
Dolayısı ile bilindik yöntemlerle cd yi takıp format atarak işletim sistemini yeniden kurman bu sorunu tam anlamıyla çözmeyecektir.

mustafa2116
05-01-2011, 02:03   |  #8  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
3,012 mesaj
Alıntı: mr_yamyam  
Atladığın birşey var dostum.
Bios üzerine bazı bilgiler sonradan yazılır. Buna bir örnek vereyim. Herhangi bir usb mouse takarsın. Bu mouse ilk takıldığında şöyle bir ibare görmüşsündür. Yazılım sürücüsü yükleniyor (vistada ve 7 de) Bu yazılım yüklendikten sonra bilgisayara format bile atsan yazılımın esas komutları biosa yazıldığı için tekrardan usb mousu tanıtma gibi bir eylem olmaz. Demekki bu yazılım biosa yazılmaktadır. Zaten biosu açtığında genel hıd uyumlu insan arayüzü gibi bir yazı ile bildirir. Senin sorunun virüs kaynaklı bir sorun ise ve bu virüs biosa kendini yazmışsa bunu tespit etmen zordur. Tek yöntem vardır clear-cmos yapman. Yani biosu resetlemen. Elbette sorun illa bios üzerinde de olmayabilir. MBR dediğimiz ana önyükleme kaydının olduğu bölüme de bir virüs dadanmış olabilir.
Dolayısı ile bilindik yöntemlerle cd yi takıp format atarak işletim sistemini yeniden kurman bu sorunu tam anlamıyla çözmeyecektir.
Bende ön yüklemeden şüpeliyim ama   önyüklemeyi nasıl temizleyecem onu bilmiyorum.
Bir çok işletim sistemi üzerinden format atığım için söz konusu alan files://Boot/devices/ alanını nasıl bulcam bilmiyorum.

Kapalı Hesap (154666)
05-01-2011, 17:37   |  #9  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

MBR yi silmenin en basit ve etkin yolu MBR yi yeniden yazmaktır.
Önce tüm partitionları sil
Sonra tüm hdd ye full format at (hızlı format olmaz)
Daha sonra işletim sistemi kurma ekranında bölümlere ayır Örnek C 40 GB,(Windows) D 20GB (Linux) Varsa E. DOSYALAR gibi.
Tüm format seçenekleri mutlaka normal olmalı kesinlikle hızlı formatla seçeneği olmamalı.
Bu işlemler sonucunda MBR Ana önyükleme kaydı yeniden oluşturulacağı için hdd sıfır gibi olacaktır. Aslında bu iş için en iyi yöntem low-level format atmaktır ama her hdd için bu yazılımı bulmak zordur.
Eğer biosu da boşaltabiliyorsan (clear-cmos) Tüm sistemin tam temiz olarak başlayacaktır.

mustafa2116
07-01-2011, 00:30   |  #10  
mustafa2116 avatarı
OP Yıllanmış Üye
3,012 mesaj

o dediğini ben zaten yapmıştım. Pardus kurarken tüm disk için format atığım gibi biçimlendirmeyi de Mini XP üzerinden yavaşca ve düzgünce yapmıştı.
Sorunun tam olarak neden kaynaklandığını anlayamayınca sorun hemen patlak gösteriyor..

1 haftadır sorunsuz çalışıyor ama sonuçta çökme ihtimali yine var ama bios boşaltmayıda deneyeyim belki işe yarar.
 Yardım için teşekürler.