Vista Nedir ? Ne Değildir ?

Mustafa@PC
28-05-2009, 23:47   |  #1  
Mustafa@PC avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Aslında konuya giriş yapmadan Vistanın ataları olan,Windows ailesinin özgeçmişine göz atmak gerekir.
Bilgisayar ile ilk tanışmam 1996 yılında oldu sizinde tahmin edeceğiniz üzere o zaman ki bilgisayarlarda Windows 95 vardı.Yani Windows ilk tanışmam ise Windows 95 ile oldu.Tabi ufak tefek Win 3.1 deneyimimden bahsetmiyorum zaten birazda küçüktüm,Ama görmüştüm,kullanmıştım az da olsa.Sonra Windows 95'i görünce Windows 3.1'in ardından hayret ve hayranlıkla karşıladım.Bu bir devrimdi.

Ama asıl bilgisayar deneyimim Windows 98 ile başladı,95'e ek olarak İnternet Explorer'in etkinleştirilmesi,Çeşitli Multi-Media özellikler ve az da olsa farklı bir görünüm.Zaten Windows ailesini bence iyicene pazara tutunduran vede kalıcı olmasını sağlayan sistem.Derken bildiğiniz üzere Microsoft 98'den sonra Bir sürü işletim sistemi yaptı.Me,Windows 2000...ama öyle bir tanesi gelicekti ki kullanıcıların gözbebeği olucaktı.o zamana kadar ki Windows'lara göre farklı temaya sahip,İnternet Explorer 6.0'nın entegre edildiği,o zamana göre geniş bir sürücü veritabanına sahip,cleartype özelliğinin eklendiği,hemen hemen Windows 2000'in çekirdek sistemini kullanan,Windows XP.

Xp'senelerdir kullanılıyor,bende kullanıyordum 4-5 ay önceye kadar,memnundumda(2-3 aydırda kendi pc'imde aktif olarak Vistayı kullanıyorum daha önce kendi pc'imde denememiş ama Vista deneyimim az da olsa vardı).Derken birgün hem daha önceki ufak tefek deneyimlerimden hem de okuduklarım,gördüklerimden yola çıkarak,onca olumsuz yorumlar ve kötülemelere karşın(Vista rami sömürüyor,kasıyor,dökülüyor...)Vista'ya geçme kararı aldım,geç bile kalmış olabilirdim.Yanılmamıştım,pişman olmadım iyikide geçmişim dedim.Xp'yi senelerden sonra bırakmak zor mu oldu ?
Hayır,sonuçta aramızda duygusal,maddesel bir bağ yok,benim ihtiyaçlarımı hangisi daha kolay,kaliteli olarak karşılıyorsa o benim için iyi işletim sistemidir.Zaten Vistanın şansızlıkların 1.'side burdan geliyor,insanların alışkanlıkarını bırakma zorluğu,yeniye kolay adapte olamama gibi...kötü yorumlar ve olumsuz ifadelerin altında da  bu bilinçaltı yatıyor aslında.Windows 98'ten Windows 2000'e geçiştede hemen hemen aynı süreç yaşanmıştı üstelik Windows 2000'in o zamana kadar ki en stabil işletim sistemi olmasına karşılık.

Vista hakkında ki diğer bir olumsuz ifade de vistanın donanımı sömürmesi,Xp'nin ilk çıktığı günleri hatırlayın hangimiz donanım yetersizliği konusunda şikayet etmedik.O zaman ki makinelerin çoğu 128 yada 256 mb ram'li idi.Xp'nin 256 mb ram'de ne kadar çok kastığını siz benden daha iyi biliyorusunuz.Üstelik Vista öyle çokta birşey istemiyor.P4,1GB ramli bilgisayarlarda dahi çok yüklenilmez ve hor kullanılmaz ise sorunsuz çalışıyor.Zaten şuan ki veya 1-2 sene önceki makinelerin çoğu 1GB üstü.Diğer yandan daha iyiyi istemesek hepimiz 128 MB ram'li bilgisayarlarda Windows 98 kullanır olurduk,üstelik makine uçardı,Ama hangimiz bunu yapar.

Peki ben neden Vista kullanıyorum,Kriterler arasında sahip olduğu görsellik te var.Vista,Vistaya kadar ki işletim sistemleri arasında hiç şüphesiz en iyi görsel yapıya sahip işletim sistemi,gerek Aero efekti,gerek genel tema...vb özellikleriyle görsel açıdan üst seviyede.Görsellik önemli mi ?Tabiki sonuçta yaptığımız işlemler,çalışmalar birebir gözümüzün önünde ceyran ediyor.Bu yüzden görselliğin psikolojik algılama açısından çok önemli bir faktör olduğu yadsınamaz,üstelik görselliğin motive edici rolüde mevcuttur.

Vistanın diğer bir artı yönü ise vaat ettiği güvenlik,Günümüz internet,ve bilişim dünyasında insanların üstünde durduğu en önemli konu güvenlik bu unutulmamalı.

Peki vista güvenliğinizi nasıl üst seviyede sağlıyor ?

*Windows Defender
Windows Defender Vista ile entegre şekilde gelen real-time(gerçek zamanlı)koruma özelliğine sahip,anti-spyware yazılımıdır.
Yazılımı etkin bir şekilde kullanılması için sürekli güncelleştirmeler şart.Bu güncelleştirmelerin arkasında tabiki Microsoft var buda Windows Defender'ın artı bir yönü.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.


*UAC(Kullanıcı Hesabı Denetimi)
Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) Windows Vista'nın yeni bir güvenlik özelliğidir.Genel itibariyle ismindende anlaşılacağı üzere UAC yaptığınız işlemleri tek tek denetleyip sizden onay istiyor.Peki bu özellik neden yararlı? Şu yüzden,Yapılan her işlemde sizin parmağınız olmayabilir.Yani sisteme girmiş bir malware sizin adınıza sistemde onu bunu açıp,çalıştıramaz UAC açıksa.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

*Kullanıcı hesabı kısıtlamaları:
Çocuklar veya yetişkin olmayanlar için ayarlar.
Vistada ebeyenler çocukları için kendi web filtrelerini oluşturabiliyor,Yani çocuğun hangi web sitelerinde dolaşmasını istemiyorsa onu engelliyor.Diğer yandan sadece istenilen siteler de dolaşmasıda sağlanıyor.Yine çocuğun hangi programları çalıştıra bileceğini ebeveynler aile koruması bölümü altından belirleyebiliyor.Önemli bir özellik mi?Evet hemde çok.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Tabi Vista'yı daha güvenlikli kılmanın en önemli ilkesi sürekli güncel windows.


Vistanın diğer bir avantajları yada iyi yönü ise kullandığı akıllı teknolojilerle Pc'yi yormadan şişirmeden çalışması,bu beraberinde stabiliteyide getiriyor.Peki Vista performansı ve stabiliteyi nasıl sağlıyor:

*SuperFetch:

Bazı kullanıcıların ramlerini dolu şekilde gördüğü andaki panik aslında vistanın o kullanıcıya sunduğu en önemli avantajlardan biri.Ramlerin dolu gözükmesinin sebebi Vista'nın bazı programları sizin uygulama çalıştırma alışkanlığızı takip edip,sık kullandığınız programları ram'de hazır olarak bekletmesi,yani ramin,hdd'den daha hızlı-erişim yapabilme özelliğini kullanmasıyla oluşacak performansı amaçlayan teknoloji.eknolojinin adı SuperFecth.
Bu yüzdendir ki vista kullandıkça hızlanıyor denir.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

*ReadyBoost:

ReadyBoost teknoljisi USB belleklerinizi yada SD card'larinızı ram olarak kullanmanıza yarayan bir teknoloji,ReadyBoost bir nevi bu belleklerde ikinci bir sanal bellek oluşturarak,ramin asli işlemlerini daha hızlı bir şekilde yapmasına olanak tanıyor.Yukarıda anlatılan SuperFetch teknolojisine katkısıda büyük.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

*Low-Priority I/O(Düşük Öncelikli Veri Giriş-Çıkışı)

Düşük öncelikli veri giriş çıkışı,Cpu'ların yıllardandır devam eden işlem önceliği sistemi gibi ve buna paralel olarak sistem kaynaklarını kullanma teknolojisi.Vista'da bir işle yapılırken arkada çalışan programlar işlemcide yüksek önceliğe sahip oldukları gibi sistem kaynakları bakımından da yüksek önceliğe sahip.

Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

*Sistem Bakım Araçları Ve Sahip Olduğu Bazı Servisler:

Vistada bulunan bazı araçlar vistanın hdd'nizi yada diğer donanımalrınızı daha verimli bir şekilde kullanmanızı sağlıyor.Örneğin disk birleştiricisi,disk temizleme,disk hata denetleme..vb araçları kullanmak bilgisayarı daha stabil hale getirecektir.

Diğer yandan Olay görüntüleyicisi,Sistem Bilgileri gibi gelişmiş sistem araçlarıyla sorunlara daha rahat teşhis koyabilir,bazı performans sorunlarını giderebilirsiniz.

*Search İndexing

Bu servis ile sisteminiz üzerinde Vistanın indekslediği dosyalara çok rahat ulaşabilirniz.Bu servis vistanın arama-bulma-sunma özelliğini daha etkin ve hızlı bir şekilde yapmasını sağlıyor.Siz Vista üzerindeyken,Vista dosyaları indexleyip,dizinleri oluşturuyor
Başlat/Arama Çubuğuna geldiğinizde bir dosyayın adını gireken daha adını bitirmeden dosyayı hemen önünüze koyabiliyor.Bir nevi Vistanın arama çubuğunun Google'a dönmesini sağlıyor bu servis.

*Kolay Onarım:

Bazı aksaklıkar,çeşitli malware sebeplerinden kaynaklanan,yada kullanıcının yanlışlıkla sildiği bazı sistem dosyaları sonucu oluşan hasarı onarmak hiçbir zaman bu kadar kolay olmadı bana göre,
Arama çubuğuna yazacağınız tek bir komut ve sonrasında tıklayacağınız tek bir tuş sisteminizi onarmanızı sağlayacak,
Başlat/Arama çubuğuna sfc /scannow yazıp enterladıktan sonra Vista sistemi baştan aşağıya tarayıp eksik sistem dosyalarını onaracak.Bu komut Xp'de de mevcuttu ama tek bir farkla,bu komutu çalıştırmak istediğiniz anda bilgisayarda Windows'un servis paketine uygun Xp cd'si gerekiyordu.Vistada ise cd'ye gereksinim duymadan bu komutu kolayca uygulayabilirsiniz.
Aslında bu özellik Vista'nın kendi kenidini onarabilen yapıda olduğunun da bir göstergesi.


Genel itibariyle Vistanın performansa ve stabiliteye katkısı bu yönde.

Vista bence şuana kadar ki en sağlam ve stabil sistem,sebebin bazıları yada bir çoğu yukarıda yazılanlardan ibarettir.XP karşıtı değilim yıllarca kullandım,Ama Windows 98'i de yıllarca kullanmıştım sonra Xp'yi.Yani bu bir süreç teknolojinin getirdikleri ve götürdükleri varKullanıcıların önyargılarını kırıp,Vista'yı değişim mantalitesi içinde kullanmaları sonucunda Vista'dan memnun kalacaklarına eminim.

Vistanın sahip olduğu NT 6.0 çekirdeği,Win7 'nin temelini oluşturduğundan(Win7=NT 6.1) yazılanların hemen hemen hepsi Win7 içinde geçerlidir.Win7'yi de zaten genel itibariyle beğenmekteyim.

Son Düzenleme: Mustafa@PC ~ 29 Mayıs 2009 17:20
kirpikral123
28-05-2009, 23:58   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
772 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Açıkçası ben vistayı hiç beğenmedim,çok yavaş açılıp kapanıyor,ben zaten xpyide sevmezdim çok sonuk ve aşırı derece basit bir işletim sistemiydi.Vistanın ne kadar çok ram kullandığını çok iyi biliyorum ve oyunlarda yaşadığım kasmalardan dolayı surekli bu özelliğine nalet ediyorum.Ama guvenliği için aynı şeyi söyleyemem,bu anlamda vistaya 10puan verebilirim.Sanırım windows 7 vistadan çok daha iyi bir işletim sistemi ama windows 7 şu anda rc daha katetmesi gereken çok yolu var...

loganwolverine
29-05-2009, 00:01   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
944 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

özgeçmiş gibi olmuş. yazmaya üşenilmemiş. sana vista ile mutlulılar dileyelim diyecek başa bişey yok.

Mustafa@PC
29-05-2009, 00:03   |  #4  
Mustafa@PC avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008
loganwolverine
özgeçmiş gibi olmuş. yazmaya üşenilmemiş. sana vista ile mutlulılar dileyelim diyecek başa bişey yok.
Beğendim Vistaya aşık felan değilim.

Sadece anlatılması gereken şeyleri yazdımGöz kırpma

ibrahim19
29-05-2009, 00:34   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
635 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008

gzl oolmuş

hensar
29-05-2009, 00:59   |  #6  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
71 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

vista için çok geç kalmışsın.

Mustafa@PC
29-05-2009, 01:04   |  #7  
Mustafa@PC avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008
hensar
vista için çok geç kalmışsın.
Orda 4-5 ay geçtiğim yazdığı için söylüyorsan,tam öyle değil.

Vistayı denemiştim ama bir türlü kısmet olmamıştı kendi pc'ime yani 4-5 ay önce vistayla ilk defa tanışmadım.

Tabi kendim kurunca biraz daha araştırma fırsatım oldu ilk zamanlar sanki ilk defa kullanıyormuş gibi fikirlerimi belirttim ama vistayı çok önceden de biliyordum :).

I_LoreNzo_I
29-05-2009, 01:37   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
643 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2008

her şeyden önce inanılmaz bir emek harcanmış .. çok teşekkürler ;) bende direk win7 hayranıyım :) yeni donanımlarımla kullanıcam inş ..

Mustafa@PC
29-05-2009, 01:47   |  #9  
Mustafa@PC avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008
I_LoreNzo_I
her şeyden önce inanılmaz bir emek harcanmış .. çok teşekkürler ;) bende direk win7 hayranıyım :) yeni donanımlarımla kullanıcam inş ..
Saolasın,

Aslında hayranlık demiyelimde beğeni diyelim,

Buarada bende Win7'yi beğeniyorum zaten yazıda da belirtmiştim.

Medet Çavuş
29-05-2009, 16:13   |  #10  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

Öncelikle hiç üşenmeden yazını bizimle paylaştığın için teşekkür ederim. Gerçekten unutulmaması gereken bir nokta varki senın de yazdığın gibi windows vista'nın windows xp'ye nazaran daha güvenli ve stabil çalışması Windows Xp'yi Kötülümek gibi bi amacım yok ama çabuk bozulan bir işletim sistemi kullanıcının yaptığı hataları bırakın normal sistem hataları bile bazen can sıkıyor.

Son Düzenleme: Medet Çavuş ~ 29 Mayıs 2009 16:14
Mustafa@PC
29-05-2009, 17:32   |  #11  
Mustafa@PC avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Rica ederim.

centipede
29-05-2009, 21:33   |  #12  
centipede avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
344 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2007

vista işletim sistemim orjinal olmasına rağmen yıllardır kullanmamış, ilk bilgisayarımda xp kullanmaya devam etmiştim.
kullanmmama nedenim o günkü bilgisayarımı evet çok kasmasıydı.
yeni bilgisayar aldım ve ram takviyesi...
şimdi kendime kızıyorum neden xp ye tıkıldım kaldım diye.
zararın neresinden dönersen kar misali...

Mustafa@PC
30-05-2009, 16:57   |  #13  
Mustafa@PC avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Vistayı o zaman kaç MB ram ile kullanıyordun ?

Ne kadar süre kullandın ?

International Affairs
30-05-2009, 18:49   |  #14  
International Affairs avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
4,659 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

sayın mustafa bey ben vista kullanıyorum mouse sağ clickl e tıkladığımda bir sürü komut geliyo
örnek
özel menü
uzantıyı gizle
üst klasöre çık
vs...[*<]
ben sadece :ekran kartı paneli  :kopyala :yapıştır:taşı:yenile ve :kişiselleştirme
gelsin yeter.
sağa tıklayınca hikaye gibi geliyor bunu nasıl halldedebilirim?Terleme

Son Düzenleme: International Affairs ~ 30 Mayıs 2009 18:51
Mustafa@PC
31-05-2009, 20:03   |  #15  
Mustafa@PC avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

Klasör ve arama seçenekleini sıfırlayın.

International Affairs
31-05-2009, 20:09   |  #16  
International Affairs avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
4,659 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

nerden ve nasıl yapabilirim bu işlemi?

egeaegean
01-06-2009, 13:50   |  #17  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
55 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

vista : microsoft daha iyisini (win7) yapana kadar en iyisi bu..