Merhaba arkadaşlar. Sorumu aynen anlatıyım size.
Dün bilgisayarımı normal kapattım. Bugün açtığımda.
1.temam klasik oldu. vista teması görünmüyor.
2.Avast açılmıyor. Alt sistemde RPC hatası bulundu diyor(Bu ne demek??)
3.İnternete de girmiyordu. Yönergeleri izledim ve bana hizmetler bölümünden yapın dedi. O bölüme girdiğimde bütün hizmetler devredışıydı. İnternet ile ilgili hizmetleri açtım. Şimdi internetteyim ama ses, wirelles(Şimdilik bunlar dikkatimi çekti) hala çalışmıyor.
3.Tema yı da düzelttim ama aero hala yok.
Vistama bişi oldu
Böyle birşeyi daha önce de duymuştum. O yüzden biraz araştırma yaptım. Bu sorun çoğunlukla Windows RPC -Remote Procedure Call(Uzaktan Yordam çağrısı) hizmetindeki bir güvenlik açığının bir saldırgan tarafından kötüye kullanılmasına bağlı olarak oluyormuş(genellikle diyorum çünkü herzaman değil). RPC başka bir bilgisayarın senin bilgisayarına ulaşarak beli kodları çalıştırmasına olanak sağlayan bir uygulama. Tabi ki amaç kesinlikle iyi amaçlar doğrultusunda kullanmak ama Microsoft'un da kabul ettiği üzere bu hizmet suistimal etmeye açık. Bilgisayarının bu hatayı açılışta vermesi ise muhtemelen değişikliklerin restart ile etkin olması. Microsoft bu açığı kapatmak için açığın tam olarak kapatılamadığını da belirtmek suretiyle bazı önlemler saymış ama bu öneriler sorunu önlemeye yönelik. Risk gerçekleştikten sonrası için bir açıklama bulamadım açıkçası. Makalalerin çoğu yazılış tarihi itibarı ile en son XP'yi kapsamış olsa da MS07-058 sayılı makalede bu açığın Vistada da devam ettiği belirtilmiş. Ayrıca bu sorun için çeşitli güncellemeler ve bazı öneriler sıralamışlar. Yapılan önerilerin linkini vericem aşağıya ama birinci sorun bazı makaleler ingilizce. Eğer ingilizcen yoksa işine yaramaz. İkincisi ise bilgisayarı biraz bilmen lazım.
Link 1: McAfee tarafından soruna yönelik kısa bir açıklama. Kısaca sorun virüs ya da trojan kaynaklı olmadığı için aramaların sonuçsuz kalacağını söylemiş ve windows güncellemeleriyle beraber "sniffer filter" yamasını öneriyor
Link 2: Bu soruna dair Vistayı da kapsayan makale, öneri ve güncellemeler(İngilizce makale)... İlk tablodaki Windows Vista'ya tıklayınca seni ilgili güncellemelere yönlendiriyor.
Link 3: XP ve öncesi için açıklamalar var, vista yok ama makale türkçe olduğu için koydum. Makalenin başlıklarını açtıkça sonlara doğru senin sorununla ilgili bazı öneriler var.