evet arkadaşlar yoğun uğraşlar sonucu vistaya ahcı kuramadım bir türlü... deneyimli arkadaşlardan yardım bekliyorum... gerçi xp ye de kuramadım ama nese :) anlayan arkadaş güzel bir şekilde anlatırsa sevinirim hele birde resimli anlatım olursa tadından yenmez teşekkürler şimdiden herkese....
vistaya ahcı modu nasıl kurulur yardım
Resimli anlatmak daha iyi olurdu ama okadar zor ve uzun bir konu değil :))
Şimidi ilk önce işine yarayacak bazı ön bilgiler vereyim.
vista da ahcı kurmak çok basitleştirilmiş.
AHCI için sata2 NCQ destekli bi sabit disk ve ahcı destekli anakrtın olmalı desteklenen anakart cipsetlerini ve xp için gerekli ahcı driverlerini intelin sitesinden bulabilirsin.
Biostan AHCI RAID IDE seçeneklerinden AHCI modunu seçip kaydedip çıktıktan sonra windows vista kurulum cdsini takıp kuruluma devam etmek yeterli vista sürücüleri kendi yüklüyor vista içinde gerekli driverler var. Bu kadar basit kurulum bittiğinde ahcı çalışıyor olacaktır:))
kolay gelsin. https://www.chip.com.tr/forum/Vis ... ESTIRME_t38911.html
öncelikle cevabın için teşekkür ederim... şöyle bir sorum olacak ahcı için mutlaka sata2 ncq olması mı gerek... ben kendi hdd mi sata2 nsq olup olmadığını nasıl anlarım kağıtlarını bulamadım ve hdd üzerinde de birşey yazmıor... everest adlı programdan baktım... sata2 yazıyor ncq su nerde yazar acep
hdd nin modelne bakarsan internetten küçük br araştırma sonucu sata2 ncq olup olmadığını anlarsın.
aygıt yöneticisindeki Disk sürücülerindeki yazan rakam ve harfler Hdd'nin modeli google da aratarak özelliklerini bulabilirsin.
ahcı mod NCQ'nun etkinlerştirilmesi içn gerekiyor; fakat sata2 veya sata1 hddyi ahcı mod da kurarsan ne gibi bir avantaj sağlar bilemiyorum.
deneyip performans arasındaki farkı kendin görmen en iyisi kolay gelsin...
şimdi tamam baktım destekliyor... bakın apıtığın işlemleri anlataım yinede olmuyor mavi ekran hatası veriyor... öncelikle normal porttan çıkarıp ayrı olan slota takıyorum... sonra bios ayarlarına girip ahcı modunu aktif hale getiriyorum... format cd mi takıp vista yüklemeye başlıyorum... vistada açılan pencereye sürücü yükle diyorum bu xp de f6 ile oluyordu... sürücümü normal bir şeklide kuruyorum kurulduktan sonra mavi ekran hatası verip geri çıkıyor... çıkmaması için ahcı yı tekrar kapıyorum... nerede yanlış yapıyorum anlam veremedim yanlış driveri mi indiriyorum anlamadım ki kuran arkadaşla intelin hangi sürücüsünü indiriyor bi yazarsa sevinirim....
anakartının model ve markasını yazarsan sana uygun driverin linkini verebilirim; fakat ben AHCIyi yüklerken vistada sürücü yükleyi seçmiyorum.
driver yüklemene gerek yok vista içinde driver var zaten. Sadece Biostan ahciyi seçip kurulum cdsini tak ve normal bir şekilde kur eğer hdd ni gömesse ozaman sürücü yükleyi seç ve uygun driverleri yükle...
eyw yazıyorum anakart modelini
gigabyte ga-p35-s3
işlemci intel e6750 core 2 duo
Bülent senin anakartın chipstei ICH9 intel ICH9lara verilen AHCI desteğini kaldırmış gibi görünüyor.
Yinede ben sana p35 in download linkini veriyorum.
burdaki driveri diskete açtıktan sonra sürücü yüklerken seçenekler arasında ICH9'u göremessen p35'lerin ICH9'larında artık AHCI yok demektir ICH9R var onla karıştırma ICH9R'lerin AHCI desteği var...
Bide dediğimi denedin mi direkt olarak sürücü yüklemeden vistadan devam etmeyi.
*+32&lang=eng&strOSs=164&submit=Go%21
2. seçenekteki 32-bit Floppy Configuration Utility for Intel® Matrix Storage Manager (197KB) yi seçip diskete atmak lazım.
Biraz önce kendi pcme indirip baktım ICH9 hariç hepsi var gibi...
bide 4. seçenekteki eski sürüme bak belki onda olabailir.
kolay gelsin...
tmm en kısa zamanda deneyecem vistadan direk yükleme derken sadece bios a girip ahcıyı aktif edeceğim ve normal bir şekilde kuracağım dimi... teşekkürler cevapların için....
son bir soru ıch9 u desteklemediğini söylemişsiniz bu bilgiye ben nasıl ulaşabilirim link verebilirmisiniz...
Ahcı nedirki ne işe yarar bu ahcı iyi bir şey ise bende yapayım
:D yok halletmem ıch9 u destekleyip desteklemediğini görmem oldu... ahcı kuramadım yani bu kadar kafa yorduktan sonra seninde dediğin gibi desteklemiyor...
yaw yukarda tamam buldum dediğim... ıch9 un desteği olup olmadığını görmekti... :D yanlış anlaşılma için özür dilerim... ben en iyisi bu sevdadan vaz geçeyim... mecburen tabi :D
571.1919Ahcı nedirki ne işe yarar bu ahcı iyi bir şey ise bende yapayıSATA sabit disklerin sistem çalışırken çıkartılıp takılabilmesini sağlar. Chipset desteklemesi gerek.Advanced Host Controller Interface'dir...
Recep BaltaşSATA sabit disklerin sistem çalışırken çıkartılıp takılabilmesini sağlar. Chipset desteklemesi gerek.Çok sağolun daha yeni öğrendim e-sata özelliğini kullanmak için aktif hale getirmem mi? GerekAdvanced Host Controller Interface'dir...