Vücuttan ayrı çalışabilen protez kol!

CHIP Online
06-12-2009, 21:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Sadece beyin dalgaları ile kontrol edilebilen biyonik el yapıldı! İşte hamarat robot el...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/vucu ... otez-kol_16838.html

Resimlerle: En seksi kadın ve erkek robotları seçtik

Roma'da görev yapan bilim adamları, tamamen beyin gücü ile kontrol edilebilen biyonik el üretti. Bu el herhangi bir sebepten dolayı elini kaybeden engellilerin yaşamına eskiden olduğuna yakın bir şekilde devam edebilmelerini sağlayacak.

Biyonik eli ilk kullanan kişi ise 26 yaşındaki Pierpaolo Petruzziello adlı bir İtalyan oldu. Ameliyatla takılan biyonik el, hastanın sinir sistemleri ile birleştirildi. Alışma sürecinden sonra Petruzziello şu anda biyonik elini neredeyse sağlıklı bir el gibi kullanabiliyor. Bilim adamları biyonik elin, protezin uygulandığı hastanın beyin dalgalarını %95 oranında doğru tanımladığını ve işlevini çok büyük ölçüde başarılı bir şekilde yerine getirdiğini söylediler.

Avrupa Birliği 5 yıldır bu tip çalışmalar yürüten LifeHand adlı organizasyonu destekliyor ve şimdiye kadar 3 milyon Euro civarında maddi destekte bulundu. Devam eden çalışmalar sayesinde daha fazla organın biyonik benzerlerinin üretilebilmesi ve engellilerin yaşamlarına sorunsuz olarak devam edebilmesini hedefleniyor.


Tüm konu: Vücuttan ayrı çalışabilen protez kol!

İzleyin: Beyin ile kontrol edilen robot

Resimlerle: En seksi kadın ve erkek robotları seçtik

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Sizce bu gelişmeler tıp ile sınırlı kalır mı yoksa daha farklı alanlarda da kullanılır mı?