İki sürücüyede format at tamamdır
Ne yazık ki tamam değildir. Sality aynı zamanda bir mbr virüsü de olduğundan format sonrası da geri geliyor (geçenlerde, etrafımda bu virüsle başı dertte olan çok kişi olduğundan hangi şekilde temizlenebileceğini gözlerimle görmek için kendi bilgisayarımı virüsledim ve çoğu sitede söylenen hemen hemen tüm yöntemleri denedim. Hiçbirisi ile sorun çözülmedi, sadece anlattığım şekilde virüsü bertaraf edebildim). Aynı zamanda formatlamak, önemli tüm dosyaları da silmek anlamına geldiğinden bir "Temizleme" yöntemi değil zaten.
Sorunu gidermeyen yöntemleri de belirteyim isterseniz. Bu virüsle başı dertte olanlar boşuna denememiş olurlar :
Combofix, Kaspersky (cd'den çalışan sistem temizliği sürümü dahil), Panda, Sotos, Avira, Bitdefender, Norton, Nod32 (ki nod32 kendine hayrı olmayan bir program, çoğu tanıdığımın bilgisayarında kurulu olmasına rağmen Sality'nin ilk girişine bile izin vermiş), AVG, Avast (başlangıç taraması dahil), GData, Malwarebytes Antimalware, Ad-aware ve diğer Anti-Spyware uygulamaları, Güvenli kip taramaları (zaten güvenli kip açılması için regedit kayıtları ile oynamak gerekiyor, ancak virüs güvenli kip sürücüleri dahil çoğu yere bulaştığı için yazdığım tarayıcıların hiçbiri ile de silinemiyor), Google aramasında bulunan AVG.rar dosyası (rmsality.exe adlı avg'nin temizlik aracı) ve diğer bir dosya olan Sality_off ve Kaspersky temizlik aracı olan NAQ dosyası (Ayrıca yanındaki reg dosyaları güvenli kip desteğini anlık olarak açsalar da temizlemeye bir katkıları olamıyor), her türlü anti-rootkit aracı ve gerek Kasper gerekse de Sophos'un Sality için hazırladıkları özel temizlik araçları, Dracula Virüs temizleyicisi ve USB Disk Security uygulamaları (genellikle flash belleklerden geçen Sality için anlık temizlik yapan bu uygulamalar, ne yazık ki Sality bulaştığı anda hiçbir işe yaramamaya başlıyorlar), ek olarak formatlama, dosya silme ve aklıma gelmeyen diğer temizleme yöntemleri.
Bu yukarıdaki yöntemler, ANCAK %100 temiz bir sabit sürücü ve işletim sisteminden açılırlarsa işe yarıyorlar. Bunun için de halihazırdaki sisteme muhakkak başka bir sabit sürücü takılması ya da elinizde varsa kendiliğinden açılan bir işletim sistemi cd'si ve içinde yüklü sağlam bir virüs tarama programının kullanılması gerekiyor. Başka türlü bir temizlik söz konusu bile değil malesef...