Wan Lan Ethernet Hak. Bilgiler

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
Reaksiyon
03-10-2011, 15:25   |  #1  
Reaksiyon avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
116 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2011

WAN (WİDE AREA NETWORK) BAĞLANTI


WAN’lar geniş coğrafi alanlarayayılmış, düşük hızlı, büyük ağlardır. Çeşitli coğrafi bölgelerdeki yerel ağlararasında bağlantı sağlamak için kullanılırlar. Örneğin, dünya çapında yayılmışşirketlerin ağları ve internet gibi. İnternet en çok sayıda LAN’i bağlayan enbüyük WAN’dır.
WAN’lar Telekom gibi bir servissağlayıcının tahsis ettiği hatlar üzerinden kurulur ve karşılığında belirli birücret ödenir. Servis sağlayıcı, bağlanacak LAN’ler arası iletişim içinsağladığı hatların devamlılığı ve hızından sorumludur.
Bir WAN geniş alanlar üzerindeveriyi taşımak için servis sağlayıcılar tarafından sağlanan ISDN, Frame-Relayve xDSL gibi Data-Link katmanı teknolojilerini kullanır. Veri, video ve sesgibi çeşitli trafik türlerini taşıyabilir. WAN teknolojileri, OSI’nin 3.katmanı altındaki katmanlarda tanımlanır.

Local Area Network (LAN)


Küçük bir coğrafi alana yayılmış,bilgisayarları ve yazıcı gibi çevre birimlerini bağlamak için kullanılan ağmodelidir. Yüksek hızlı ve düşük hatalı veri iletimi sağlayan ağlardır.Örneğin, bir binadaki bilgisayar ağı ya da bir kampüs ağı gibi. EthernetLAN’lar, en yaygın LAN tipleridir ve günümüzde tüm LAN’ları ifade etmek içinkullanılabilir.Ethernet ilk üretildiği 20 sene öncesinden bu zamana kadar,günün hız ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sürekli geliştirilmiştir.Ethernet, FastEthernet ve GigabitEthernet gibi değişik hızlarda çalışan tiplerivardır.OSI Referans Modelindeki Data-Link ve Physical katmanlarında, kablolamave sinyallemeyi belirler.

Ethernet Protokolleri


Günümüzde çeşitli hızlardaçalışan farklı ethernet protokolleri vardır.
Ethernet:10Mbps hızda, coaxiel ya da twisted kablo üzerinde çalışır. Ethernet – IIolarak da adlandırılır.
FastEthernet:10Mbps hızın üzerindeki hızları ifade eder. Kablo altyapısında çok az birdeğişiklik ile hızı 10’dan 100Mbps’a yükseltir. Günümüz yerel ağlarında istemcibilgisayarların ağ bağlantısında kullanılır.
GigabitEthernet:Farklı kablo kullanır ve hızı 1000Mbps’a çıkartır. Günümüz yerel ağlarındasunucu sistemlerin bağlantısı için kullanılır.
10GigabitEthernet:Hızı 10Gbps’a kadar çıkartır ve genellikle network backbone (ağ omur-gası)bağlantılarında kullanılır.