wap

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
scorpion209
06-05-2005, 15:20   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2005

wap hakkında genel bir bilgi arıyordum......

fatihferah
07-05-2005, 12:41   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
145 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2005

WAP'Nedir?...
Wireless Application Protocol(WAP) yani 'Kablosuz Uygulama Protokolü' yeni gelişmekte olan bir teknoloji. İletişim alanını genişletmek ve kolaylaştırmak amacıyla düşünülen WAP uygulama protokolü, 90'lı yılların sonunda standard halini aldı. Ve şimdi, geliştirilen programlar sayesinde dünyanın bir çok yerinde uygulamaya geçti.Cep telefonla iletişimin çıkmasıyla haberleşme büyük oranda kolaylaştı. GSM Mobil aboneleri, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar GSM kapsam alanı içinde bulundukları sürece dünyanın herhangi bir yeri ile sesli iletişime girebiliyorlar. Ve bu durum iletişim için büyük kolaylık sağlıyordu. Fakat bilgi iletişiminin büyük oranda kablolar üzerinden ve bilgisayara bağımlı kalınarak yapılıyor olması akla kablosuz iletişimi getirdi. Ve böylece cep telefonu için kurulan iletişim ağları üzerinden çalışan bir bilgi akışı sistemi tasarlandı.
*********************************************************************
WAP (Kablosuz Uygulama Protokolü) ne işimize yarayacak?

Kablosuz iletişimin hem ses hem de bilgi aktarımı için kullanılması özellikle şirketler ve iş yaşamı için büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Zaten bilgi akışının kablosuz yapılması, daha çok büyük şirketlerin kendi şubeleri arasındaki iletişimi hızlandırmaya ihtiyaç duymasından gelmiştir. WAP sıradan yaşamı kolaylaştıracak ve yanınızda bulundaracağınız bir cep telefonuyla sizi dünyaya bağlayacak. İstediğiniz anda banka hesabınızı kontrol edip işlemler yapacak, isterseniz oturduğunuz yerden cep telefonunuzu kullanarak alışveriş yapacak, haberleri sinema-tiyatro programlarını alabilecek ve yaşamınız kolaylaştıracak bir sürü işi yapabileceksiniz. Kısacası WAP sayesinde sadece bir cep telefonuna sahip olarak istediğiniz uygulamaya erişebilecek ve her an dünya ile içiçe olacaksınız.
*********************************************************************
WAP'ın genel yapısı nedir?

WAP, internet yapısını cep telefonunuza taşıyacak ve WAP uyumlu cep telefonlarıyla çalışacak bir yapıdır. İnternet sektörünün ve GSM ağlarının alt yapısının hazır olması WAP'ın çok hızlı gelişmesini ve çok kısa sürede yaşamın her alanına girmesini sağlayacaktır.Genel olarak WAP için kablosuz uygulama ortamı(WAE) ve kablosuz uygulama protokolü(WAP) tanımlanmıştır.Kablosuz uygulama ortamı(WAE) iki kısımdan oluşur; WML, kullanıcıların uygulama geliştirmesi için kullanılacak programlama dili, ve WMLScript, programcıların daha gelişmiş uygulamalar geliştirmesi için kullanılacak programlama dili. Bu programlama dilleri kulanılarak geliştirilen uygulamalar genel kablosuz yapı üzerinden cep telefonlarına ulaşacak. Bu noktada cep telefonları internette kullandığımız web browser görevi görecektir.Sayfaların cep telefonundan görülebilmesi için WML dili ile yazılmış olması gerekmektedir. WML dili küçük cep telefonu ekranına göre sayfa dizayn etmeyi kolaylaştıran ve klasik web sayfalarının dizaynı için kullanılan HTML diline çok benzeyen bir programlama dilidir.Kablosuz uygulama protokolü(WAP) internetin varolan mimarisine benzer olarak katmanlı bir mimariye sahiptir. Katmanlı mimari farklı amaçlı uygulamaların düzenli hale getirilmesini sağlar. Mesela güvenlikle ilgili işler bir katmanda yapılıyorken, bilginin iletimi başka bir katmanda yapılmaktadır.
(Super Online ALINTIDIR!)

scorpion209
09-05-2005, 12:21   |  #3  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2005

saol hocam fakat bana biraz daha geniş bir bilgib gerekiyor.

fatihferah
09-05-2005, 18:45   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
145 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2005

Ben anlayamadım ki seni? Geniş bilgi derken nasıl hazırlanıyor falan?
Tasarımı programları falan mı merak ediyorsun?
Açıklarsan belki detaylı yardımcı olabiliriz..

mrcplus
10-05-2005, 04:46   |  #5  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
564 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2005

simdi wap sitesi hazırlamak için www.tagtag.com sitesine uye olup işlemleri yapıyorsun.Kodlar içinse www.w3schhools.com adresinde gerekli bolumu ziyaret edebilirsin.Diger bilgileri ise arkadasimiz vermiş zaten:).

kolay gelsin..

fatihferah
10-05-2005, 17:18   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
145 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2005

Evet tagtag wap için iyi bir seçim..Kodlarda zaten google'da arattığında çıkıyor..

scorpion209
16-05-2005, 11:46   |  #7  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2005

hocam nasıl hazırlandığı falan değil de. ben bir makale yazıcam WAP hakkında da onun için bilgi arıyordum yardımcı olursanız sevinirim.

fatihferah
16-05-2005, 21:48   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
145 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2005

Valla üzgünüm dostum..Çünkü bizde senin gibi google'dan araştırıp yazıyoruz buraya..Başka bilgisi olan bir arkadaş varsa daha detaylı yazabilir tabikide..