Win 7 WHQL driver

Recep Baltaş
18-05-2009, 19:48   |  #26  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Ben bahsettiğiniz bu sorunlardan hiç bir tanesini yaşamdım açıkası. Önce 9.4 kurdum sonra da WHQL driver kurdum 7077'ye. Ne videolarda ne de oyunlarda en ufak bir sorun bile yaşmıyorum.

Zaten 9.5 çıktı, artık hepsi tek pakette.

M_C
18-05-2009, 20:05   |  #27  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
231 mesaj
Recep Baltaş
TechpowerUP sitesi ATI'ın yakın partnerlerinden biridir. Aynı zamanda meşhur ATI Tool ve GPU-Z'in geliştiricisinin sitesidir.

Güvenle indirebilirsiniz, final sürümdür :)

nası oluyo da kendisinden önce partneri açıklıyo anlayamadım..birde atiden indirirken ekran kartımızı seçipte indiriyoz listeden burda direk iniyo bi setup..

Recep Baltaş
18-05-2009, 21:12   |  #28  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
9,635 mesaj

Hemen açıklayalım o zaman:

AMD, Intel, nVidia gibi büyük firmalar bir sürücü hazırladıktan sonra bu sürücüyü derinlemesine test ederler, uzun testler sonucunda bu sürücünün stabil olduğu kanısına varılınca sürücü piyasaya sürülmeye hazırdır.

Şimdi

1- Bu esnada sürücü Beta Tester'lar tarafından piyasaya sızdırlabilir. Fakat burada başka bir durum söz konusu.

devam ediyoruz:

Sürücü hazırlandıktan sonra artık ikinci adıma geçilir. Bu adımda sürücü Microsoft'a gönderilir. MS de sürücüyü derinlemesine test ettikten sonra testi geçen sürücüyü WHQL sertifikası ile dijital olarak imzalar. WHQL, Windows Hardware Quality Labs demektir. Yani Windows donanım kalite laboratuarları.

İmzalanan sürücü tekrar üretici firmaya geri gönderilir.

Şimdi yine Intel AMD, MS gibi firmaların yazılımları ve sürücüleri milyonlarca kişi tarafından indirldiği için bu firmalar Dowload işlerini taşeron firmalara devrederler. Bunun nedeni bu indirmelerin gerektirdiği büyük sunucu ve bandwidth maliyetini azaltmaktır.

Bu firma da genelde Akamai Technologies olur :) İsteyen bu firmayı daha iyi araştırıp referanslarına bakabilir. MS RC1'i indirmenize yardımcı olan Akamai Download Manager'ı hatırlayan var mı? :) (Biraz araştırmacı olunuz bu arada :) )

Hazır olan sürücü Akamai'ye gönderilir, o da sürücüyü sunuculara koyar. Artık tek şey kalmıştır o da bu sunucuya bir bağlantı verilmesi.

2- İşte tam bu noktada daha ATI sitesi güncellenmemişken arka planda Akamai sunucularında dosya hazırdır. TechPowerUp gibi tecrübeli partnerler'e ya bu link erkenden verilir ya da site Akamai sunucusundan linki kendisi alır.

İşte burada da Akamai'den link alındı. Aradaki tek fark sürücünün sitesine game.amd.com'dan değil de techpowerup.com'dan ulaşmanızdır.

Bu bile sizi tatmin etmiyorsa şunu okuyunuz:

WHQL imazsı sadece MS tarafından atılabilir, imzasız sürücü kurulumda uyarı verecektir. Sürücü de imzalı olduğuna göre gönül rahatlığı ile kurbilirsiniz.

Son olarak CHIP Online görevlilerinin linkleri vermeden önce iyice kontrol ettiklerini de hatırlatmak isterim.

CHIP Online iyi günler diler :)

Kapalı Hesap (113439)
18-05-2009, 23:21   |  #29  
Kapalı Hesap
464 mesaj

ayrıntılı açıklamanız için teşekkürler recep bey. amd.game driver sitesindeki WHQL olan driveri indirip kurdum fakat, kartı tanıtamadım yukarıda sorun yaşayan arkadaşların bahsettiği gibi. agp ler için henüz nihai bir çözüm yok anladığım kadarıyla. en dogrusu beklemek olucak ya da bahsettiğiniz 9.5 sürüm de denenebilir. ayrıca WHQL driveri yükledikten windows explorerda sık sık hata verip yeniden başlatmaya başladı kendisini. gayet stabil çalışıyordu , kurcaladığıma pişman oldum. acaba başka bir olumsuzluktan da kaynaklanabilir mi windows explorerın hata verip restart vermesine sebep olucak? bad sector gibi..

M_C
18-05-2009, 23:57   |  #30  
OP Yıllanmış Üye
231 mesaj

recep bey tşk ederim açıklama için. ufak bi sorum olucak ati driverının güncelini kurarken diğerini kaldırıp kurmuyorum üzerine kuruyorum kaldırmam gerekirmi illaki...aklıma takıldı..

Recep Baltaş
19-05-2009, 00:56   |  #31  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
9,635 mesaj

Kesinlikle önce eski sürücüyü kaldıracaksınız. Bu zaten Release Notes içinde de yazar.

@numbb

Malesef AGP'ler kanayan yara gibi. Ama hiç merak etmeyin belli sürelerde bir ATI AGP kartlar için yeni bir sürücü yayınlıyor.

Aztec
19-05-2009, 09:02   |  #32  
Taze Üye
11 mesaj
Valla işin içinden çıkamıyoruz kardeş bendede yemin ediyorum oyunlar aynı birebir xp performansında çalışıyor
Eğer oyunlarda bir problem olmuyorsa whql driveri vista uyumluluk modunda kurayım mı?Şimdi boş yere indirmeyelim 100 mb lik sürcüyü eğer sorun varsa

Son Düzenleme: Aztec ~ 19 Mayıs 2009 09:04
Recep Baltaş
19-05-2009, 16:15   |  #33  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
9,635 mesaj

Sürücü Windows 7 ile uyumlu iken Vista uyumluluk modunu nerden çıkarıyorsunuz? İşte asıl böyle yapınca sorun çıkıyor ya.

Eskisinin silin, yeni 9.5'i kurun. Bu kadar basit.

Aztec
19-05-2009, 20:22   |  #34  
Taze Üye
11 mesaj

önceki mesajları okursanız arkadaş vista uyumluluk modunu seçmedikçe sistemin ekran kartını tanımadığını yazmış kart agp olduğu için

Recep Baltaş
19-05-2009, 20:42   |  #35  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
9,635 mesaj

Özür dilerim ben PCI-Express'li başka bir kullanıcı sandım. Fakat yine de bu sürüm yeni ve sorun olmaması lazım.

M_C
20-05-2009, 00:03   |  #36  
OP Yıllanmış Üye
231 mesaj
Recep Baltaş
Özür dilerim ben PCI-Express'li başka bir kullanıcı sandım. Fakat yine de bu sürüm yeni ve sorun olmaması lazım.
benden bahsettin galiba:)

WHQL driver 9.5 a göre daha performanslı gibi geldi bana bilgi olsun diye söledim..tşkrlr...

matrax-38
20-05-2009, 00:40   |  #37  
matrax-38 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
746 mesaj
M_C
benden bahsettin galiba:)

WHQL driver 9.5 a göre daha performanslı gibi geldi bana bilgi olsun diye söledim..tşkrlr...

Hayır benden bahsetti..Islık

Aztec
20-05-2009, 08:49   |  #38  
Taze Üye
11 mesaj

matrax şu ana kadar memnun musun oyun performansından?oyunlarda fps düşüşleri falan var mı?

matrax-38
20-05-2009, 12:49   |  #39  
matrax-38 avatarı
Yıllanmış Üye
746 mesaj
Aztec
matrax şu ana kadar memnun musun oyun performansından?oyunlarda fps düşüşleri falan var mı?
Bende oyunlarda hiç sorun yok aynı xp gibi çalışıyor hatta pes 2009 xpde önemli pzisyonlarda takılma yapıyordu bunda olmuyor.

Son Düzenleme: matrax-38 ~ 20 Mayıs 2009 13:13
Mustafa@PC
20-05-2009, 15:05   |  #40  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj

9.5'in performansı nasıl win7de deneme fırsatım olmadı ?

Sorun çıkartıyormu yükleme sıransında ?

matrax-38
20-05-2009, 15:34   |  #41  
matrax-38 avatarı
Yıllanmış Üye
746 mesaj

Ben pes 2009 oyununda biraz iyileşme fark ettim her yeni versiyonda sanki biraz daha parlak görünüyor, yanılıyorda olabilirim ama güncel kullanmak iyidir.

Son Düzenleme: matrax-38 ~ 20 Mayıs 2009 15:34
taharci
20-05-2009, 16:10   |  #42  
Taze Üye
2 mesaj

Merhaba arkadaşlar
Hp compact presario vista yüklü laptopum var
laptop genel olarak sorunsuz fakat grafik kartı biraz yetersiz olsa gerek
grafik gereken uygulamalarda biraz kasıyor

bir kere xp kurdum bu seferde grafik sorunu oluştu
nete girdiğimde yazılar silik silik oldu ve ne yaptıysam düzeltemedim.

win 7 genel olarak performansı vista ya göre iyi oldugunu okuyorum
acaba kursam win 7 yi problem çıkarmı.

matrax-38
20-05-2009, 16:59   |  #43  
matrax-38 avatarı
Yıllanmış Üye
746 mesaj
taharci
Merhaba arkadaşlar
Hp compact presario vista yüklü laptopum var
laptop genel olarak sorunsuz fakat grafik kartı biraz yetersiz olsa gerek
grafik gereken uygulamalarda biraz kasıyor

bir kere xp kurdum bu seferde grafik sorunu oluştu
nete girdiğimde yazılar silik silik oldu ve ne yaptıysam düzeltemedim.

win 7 genel olarak performansı vista ya göre iyi oldugunu okuyorum
acaba kursam win 7 yi problem çıkarmı.

Xp kurduğunuzda grafik sorunu çıkması normal çünkü laptoplara genelde size özel hertürlü driveri yüklenmiş bir vista yüklü olarak gelir ve 1 adette kurtarma dvdsi bulunur onu kurarsanız herşeyi hazır bir vista kurmuş olursunuz xp kurduğunuzda grafik kartını tanımaz ama googleden laptop modelinizi yazarak grafik kartı parogramını bulabilirsiniz.İkinci soruya gelince vistayı çalıştırıyorsa windows 7yi daha rahat çalıştırır ama yine grafik kartı tanımaz bulup kurmanız gerekir.

Son Düzenleme: matrax-38 ~ 20 Mayıs 2009 17:00
Mesen
31-03-2010, 21:59   |  #44  
Taze Üye
1 mesaj

Ben de HD3650 kullanıyorum. Win 7-64 kullanıcısıyım. Şimdi yapmam gereken nedir tam olarak? Techpowerup'tan mı indirmemiz gerekiyor veya alt sürümlerimi mi indireceğiz? Konuyu biraz hortlattım ama yardımlarınız için minnettar olacağım (: