Bu forumdaki arkadaşların yardımı ve yönlendirmesiyle dell 5110 b41f43 laptop aldım fiyat/performans olarak çok isabetli olduğunu düşünüyorum eve geldi kurmadım bekliyorum (yardımcı olan arkadaşlara da çok teşekkürler)
Fakat işletim sistemi olarak ne kuracağıma karar veremedim üç gündür bütün forumları bütün yazıları okudum. bir iki sene önce 64 bit için birçok uygulamayı desteklemeyeceği söyleniyormuş. Fakat bununla ilgili güncel yazılara çok rastlayamadım. Aynı konuda milyonlarcası yazılmasına rağmen yeni konu açmam bu yüzden.
Benim sistemim 4 gb ram ve win 7 32 bit'in en fazla 3.2 gb desteklediğini biliyorum fakat kullanımda çok ayırt edilebilir bir fark olmadığı söyleniyor. Bunun sebebi acaba standart bir kullanıcının zaten bilgiayarı kullanırken 4 gb ram'e ihtiyaç duymamasından mı kaynaklanıyor?
Grafik tasarım programları kullananlar için 64 bit'in çok gerekli olduğu söyleniyor. Ben elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim, çizim programlarıyla şimdilik pek bir ilgim yok, kullanacağım en kapsamlı programlar MATLAB ve MULTISIM. Oyun olarak da en yeni oyunlara fazla bir merakım yok, (en fazla gta 4 benzeri oyunlar) hatta eski oyun ve programları daha çok kullanırım (hala heroes 3 ve battlefield 1943 oynuyorum :). Yeni çıkan uygulama ve oyunlar 64 bite göre yazılacaktır belki ama, eski uygulamalar için bunun pek çözümü yok sanırım. Windows'un bir emülatörü varmış ama o zaman da uygulamalar 32 bit ile yazıldığı için 32 bitlik performans gösteriyormuş.
Bunları düşününce ben uyumluluk sorunu yaşama riskini göze alarak, standart bir kullanıcı olarak neden 64 bit kurayım anlayamadım? Herkes 64 bit kurulmasını önermiş fakat sebebini tam açıklamamış. 4 gb ramin tamamından faydalanmak gerçekten çok fark edecek bir olay mı açıklayabilir misiniz?
Cevaplar ve yardımlar için şimdiden teşekkürler. Bilgisayar orada bekliyor ne kur derseniz onu kuracağım.
win7 32 bit mi 64 bit mi?
Matlab'ı biliyorum Matematik programı. o kullandığın programlar 64 bitte normal çalışıyorsa 64bit kullan, çalışmazsa 32bit kullanabilirsin. 32 bitte 3.2GB görmesi performansta çok büyük bir etki göstermez. 2GB Ram zaten yetiyor Win7 için.
İşte ben de bunları deneyip yanılmak yerine acaba baştan 32 bit mi kursam diyorum. Hem, kullanacağım programları zaten büyük oranda uyumluluk modunda çalıştıracaksam, hatta bir ksımını da çalıştıramaycaksam ne anlamı var ki diye. Yani, 64 bit kullanmaya ihtiyacım var mı gerçekten?
sorun yaşayacağını düşünüyorsan 32bit kurmanda yeterli olur. Tüm programlar düzgün çalışır yalnız dediğin gibi 1GB Ram kapasiteni kullanamazsın o da çok öönemli değil 2GB Ram oyun olsun program olsun yetiyor. Sende 3,2GB gözekeceği için sorun yaşamazsın
Evet şimdilik 32 bit kurayım bakalım, bir yıl sonra duruma göre 64 bit kurarım performansı yeterli bulmazsam. Peki Home premium yeterli olur mu? Ultimate'a gerek var mı?
ikisini de kullanabilirsin ama Home Premium kullanman yeterli olur. Ultimate'de kullanmayacağın bir takım programlar bulunuyor o yüzden boşuna o programları arkaplanda çalıştırmaya değmez. Ultimate daha çok ileri düzeyde bilgisayar kullananlar için bizim için Home Premium yeterli olur.
Çok teşekkürler Tekno_loji, bu bilgisayar maceramda çok emeğin oldu, iyi günler.
Zaten Dell bilgisayar işletim sistemi kurulu gelmiyor mu? 2.si performans farkı çok yaratmaz diye bir şey yok GTA IV oynayanlar bilir. 3.sü işlemcinin 64-bit teklonojisi varsa bir çok teklonojiden mahrum kalacaksınız. x64e yönelin!!!
2gb ram ile 64 bit kurarsanız eğer işlemciniz 4 çekirdek felansa o rami siler süpürür özellikle ripli dosyaları açarken müzik açamazsınız;) 32 bit bi işletim sistemi 2gb rami hakkıyla kullanıyor.. eğer 4ün altındaysa raminiz işlemcinizin performansı yetiyorsa en stabil sistem 32 bitdir..
64 bit. 800 mb'lık fark dışında, 4 GB+64 bit performansı yükseltir. Yine de kalan rami serbest bıraksan iyi olur. 32 bit daha kafi olabilir.
Zaten Dell bilgisayar işletim sistemi kurulu gelmiyor mu? 2.si performans farkı çok yaratmaz diye bir şey yok GTA IV oynayanlar bilir. 3.sü işlemcinin 64-bit teklonojisi varsa bir çok teklonojiden mahrum kalacaksınız. x64e yönelin!!!Benimki freedos geldi, öyle almıştım, hem daha ekonomik olur diye. Onu da yüklemeye gerek duymadım boş yere, o yüzden. Hem, şeyi de düşündüm, sonuçta eski bilgisayarım da benimle duracak, eski programları kullanmam gereksirse ona da yönelebilirim aslında, 64 bit kurmayı tekrar düşünmeye başladım. Peki performansının tümünü kullanmaya başlarsa aynı zamanda ısınma vb sorunlar da ortaya çıkmaz mı?MCT2 rami serbest bırakmak ne demek biraz açabilir misin?
64 bit. 800 mb'lık fark dışında, 4 GB+64 bit performansı yükseltir. Yine de kalan rami serbest bıraksan iyi olur. 32 bit daha kafi olabilir.