Win7 yi MacBooka kursak ne olur :)

LifeGame
13-05-2009, 23:53   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Arkadaşlar merhaba:

Mac, mac, mac derken sonunda geçti elime bir mac ve bu mac e tabikide bir win7 kurmak gerek diye düşünüyorum. win7 kurmak içinde boot camp diye bir ara yazılım kullanışlıyormuş. evet bu yazılımı mac in kendi sitesinden indirdim ve fakat bu inen zamazingo .exe yaw :) bu konuda deneyimi olan kimse varmı aramızda acaba...

Bu arada aldığım mac almayı düşünen arkadaşlara sesleniyorum. düşünmeyi bırakın ve alın derim .. kalite ve performans abidesi diyebilirim bu cihaz için.

energydanger
14-05-2009, 00:17   |  #2  
energydanger avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
62 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Macintosh Bilgisayara Windows Kurmak için galiba şöyle yapman lazım

Macintosh bilgisayara windows kurabilmek için disk alanında windows uyumlu bir partition ve windows yüklendikten sonra gerekecek sürücüleri içeren cd/dvd oluşturmak gerekiyor. Bunları yapmak için bize gereken tek şey Apple tarafından çıakrılmış Boot Camp adı verilen yazılım. seninde söylediğin gibi


Eğer macos un Türkçe ise son versionu değilde Türkçe destekli olan versionu indirmen gerekiyor. Aksi taktirde BootCamp sihirbazını kurup çalıştırdıktan sonra disk seçim ekranında sistem dilinin bootcamp ile uyumlu olmadığına dair bir hata mesajı alabilirsin.

( Yükleme yapılacak sistem sürümünün en az 10.4.6 olması gerekmektedir. )

BootCamp ı macintosh unuza indirdikten sonra çift tıklayıp Boot Camp Asistanının kurulmasını sağlayın.

Boot Camp Asistanını çalıştırın. İlk aşamalarda windows kurulumundan sonra size gerekecek sürücüleri ve yazılımları içeren bir cd/dvd oluşturmanızı sağlayacak pencere ile karşılaşacağız. Bu aşamada asistan sizden sürücüye bir boş cd/dvd takmanızı isteyecek cd/dvd ye gereken sürücüleri kaydedecek cd/dvd doğrulama yapıp diğer aşamaya geçmenizi sağlayacak. Sonra aşağıdaki pencere ile karşılaşacaksınız. Bu pencereyi gördüğünüzde diskinizde windows u yükleyebileceğiniz bir alan oluşturma aşamasına gelmişsiniz demektir. Bu aşamada birden fazla disk varsa birini windows için ayırabilir tek disk varsa ilgili diski seçip ilerleyerek bir sonraki aşamada mouse ile macos ve se7en logoları arasındaki dik çizgiyi sağa sola kaydırarak toplam alanın istediğiniz kadarını windowsa veya macos a verebilirsiniz.

Alan büyüklüğünü belirledikten sonra Partition buttonuna basarak windows se7en kurulumu için gereken alanı oluşturuyoruz.

Bu aşamadada diskte hata olduğu ve onarılması gerektiği ile ilgili bir hata ile karşılaşırsan  Macos üzerinden diske inceleme yapabildiğiiz halde bir türlü repair buttonu aktif hale getiremezsin . bunun için  macos kurulum dvd sini takıp bilgisayarı yeniden başlat başlarken C tuşunu basılı tutarak DVD den boot etmesini ve Macos Kurulum ekranının gelmesini sağla. Bu ekranda hiç ileri yapmadan üstteki Utility menusunden diske gerekli bakımı (repair) uygulayıp bilgisayarı yeniden başlat. ve yeniden Boot Camp Asistanını çalıştırıp diski seç alanı çizgiyle ayarla ve partition a tıklayarak windows için gereken alanı oluştur.

Partitionu oluşturma penceresinde alan oluşturulduktan sonra sağ alt köşede çıkan Windows İnstall buttonuna tıkla. (Farklı birşeyde yazıyor olabilir tam hatırlayamadım  ) BootCamp Asistanı bu restart sonrası windows se7en  dvd sinin takılmasını istiyor ve bunu yapıp bilgisayarı yeniden başlat. Sonrasında windows kurma ekranını görürsün ve sonrasını zaten biliyorsundur.

Windows kurulumu bittikten sonra asistan yardımı ile oluşturduğumuz sürücü cd sinide takıp installer yardımı ile gerekli sürücü ve uygulamaları bir seferde kur.

Macbook ile denememde wireless network kartı, ses kartı, ekran kartı gibi gerekli tüm aygıtların sürücülerinin bu cdyi kurduktan sonra kurulmuş ve aygıtların çalışır olduğunu görürsün. (webcam de dahil)


ben denemedim ama sağdan soldan bulup nasıl yapılacağını derleyip düzenledim umarım olur vatandaş.

Son Düzenleme: energydanger ~ 14 Mayıs 2009 00:32
LifeGame
14-05-2009, 07:58   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Hocam çok teşekkürler.. Eline emeğine sağlık. Ben bahsi geçen boot camp i mac in ditesinden indirdim. Ama adamların verdiği dosya .exe ve tabikide exe macbook da çalışmıyan bir uzantı :)
Bu durumda boot camp in doğru versiyonunu indirmem gerekiyor sanırım. Biraz daha araştırmak gerekecek gibi.

Tekrar teşekür hocam..

energydanger
14-05-2009, 11:45   |  #4  
energydanger avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
62 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

kardeş sanki ben buldum bi dene istersen exe uzantılı değil dmg uzantılı indir şurdan bi dene

http://www.soft32.com/download/63-192732-1/BootCamp1.3.dmg

Banned
14-05-2009, 12:00   |  #5  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
406 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2009

Arkadaşım herşeyin yeri ayrıdır.Bilgisayarın mac os la çalışması için tasarlanmış bence windows 7 kurma yazık edersin.

energydanger
14-05-2009, 13:13   |  #6  
energydanger avatarı
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
62 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

kardeş herşey her şeyde çalışır oldu günümüzde :) sen dene yine bakarsın stabil bi şekilde herşey çalışır en azından deneyim olur senin için. detroid in mac ı yok diye öle söylüyor :P

Banned
14-05-2009, 16:11   |  #7  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 0
127 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009
energydanger
kardeş herşey her şeyde çalışır oldu günümüzde :) sen dene yine bakarsın stabil bi şekilde herşey çalışır en azından deneyim olur senin için. detroid in mac ı yok diye öle söylüyor :
sen gene de bir şekilde mac-os sistemin yedeğini al ne olur ne olmaz..

LifeGame
14-05-2009, 16:25   |  #8  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

:) Arkadaşlar macbook üzerine win7 çok sağlıklı bir şekilde kuruldu sonunda.. Anlayacağınız işlem tamam.
1- 200398_BootCamp1.3.dmg dosyasını internetten indirdim ve kurdum.
2- İnternetteki kaynaklarda bootcamp kurulumundan sonra reset öncesi sistemin driver larının bir yedek cd/dvd si oluşturulması gerektiği söyleniyor ama ben kurulumdan sonra direk reset attım ve win7 kurulumuna geçtim. Win7 kurulumundan sonra macbook la birlikte gelen dvd içerisinde bootcamp isimli dosyada gerekli xp ve vista driverları var. Oradan tüm driverları kurdum.

Kurulumla ilgili püf noktaları:
1- Az öncede dediğim gibi bootcamp i kurulumundan sonra driverları MacBook Mac OS X Install DVD içerisindeki bootcamp klasöründe bulabilirsiniz.
2- Mac e reset attıkdan sonra açılışda "alt" tuşuna basmazsanız otomatikman macos açılıyor. "alt" tuşuna basılı tutarak açarsanız mac diski ve win diski diye iki ayrı disk çıkarıyor ve win diskini seçtikten sonra win7 den açılıyor.
3- Bootcamp ı kurdukdan sonra uygulamalar içerisinde gelan bulamadım ben. Pc içerisinde bootcamp.app diye aratarak çalıştırılan dosyayı buldum ve kuruluma öyle başlayabildim.

Sonuç olarak win7 macbook da ciddi anlamda hoş durdu. Performans olarakda gayet hoşuma gitti. Gerçi performans değerlendirmesi için henüz erken. Zira kurulum yeni bitti. Biraz kullandıkdan sonra performans hakkındaki görüşlerimide sizinle paylaşırım...

Evet arkadaşlar şimdi geldi sıra macbook üzerine solaris kurmaya :) Önce biraz araştıralım mevzuyu sonra sizlerele tekrar burada buluşuruz :D

Hadi herkeze kolay gelsin...

Banned
14-05-2009, 16:39   |  #9  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 1
325 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2007

Kurmadan önce bir kaç Ekran Görüntüsü alıp yayınlasan burada güzel olur bence...

LifeGame
14-05-2009, 17:59   |  #10  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Aslında güzel bir konuya temas ettin hocam. Daha aydınlatıcı olurdu. Çok çekmez ben bu makinayı baştan kurarım. Emin olki o zaman bu konuyu halledecem :)

Banned
14-05-2009, 18:04   |  #11  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 1
325 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2007

Sevinirim. Kolay gelsin...

erdem barış
14-05-2009, 18:48   |  #12  
erdem barış avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
1,312 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2008

arkadaşlar bunların donanım olarak farkı var mı yani core2 duo 2.0 ghz ve 2 gb ram gibi özellikleri barındıran apple bilgisayarları teknosada kullandım yani uçuk fiyatlarından başka farkı olduğunu sanmıyorum.mac os işletim sistemini kullanıyor olmasının dışında fak nedir?

mr.kiyak
14-05-2009, 19:23   |  #13  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
70 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2008

İşine karışmak gibi olmasın ama elinde madem MAC var MACOSX ile devam et. Steve Jobs'ın gücüne gider yapma böyle şeyler

LifeGame
15-05-2009, 08:30   |  #14  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
129 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

:) macbook denen aletin donanım olarak diğer pc lerden pek bir farkı kalmadı. intel platformunu kullanıyor. İşletim sistemi olayına gelince;
evet mac os ciddi anlamda makinayı uçuruyr. fakat normal ofis işleri için illaki bana microsoft office lazım. tesislerde ki diğer cihazlara bağlantı içinse solaris lazım. yani bu pc hem kişisel hemde iş amaçlı kullanılıyor.
Sanmayınki can sıkıntısından makinanın üzerinde fantazi uyguluyorum :D Emin olki fantazi uygulayacak olsam gidip 3700tl vermezdim makinaya :D