Windows 7 Home Basic işletim sistemli Casper Nirvana 15,6 (2011) dizüstü bilgisayarım çok yavaşladı açıp içindeki tüm tozları temizledim. Termal macununu da yeniledim. Fakat hala ısınma ve kapanma devam edıyor sistem bostyaken bile fan hızlı çalışıp ısınıyor.
Daha önce hiç format atmadım ancak eksiksiz anlatılsa yapacağıma eminim. Forumda bı arayayım dedım bulamadım konuyu o yuzden acıyorum. Windows 7 için format atıp, bios ayarlarını yapıp bir de driverlerini yüklemeyi anlatacak koca yürekli arkadaşları bekliyorum !
Windows 7 Format Atma
amacımız burddan bir birimize yardımcı olmak kardeşim
1. leptopun ısınmaması için ilk önce bir soğutucu alman lazım
2. elinde Windows 7 format cd olcak
3. bilgisayarı boot edip DVD başlatcan
4.böyle burdan yazmayla olmaz varsa skypin özele yaz yardımcı olayım kardeşim
hocam öncelikle yorumun için çok teşekkür ederim. yaklasık 5.5 yıldız kullanıyorum ve bı kere format atmadım bı de dun söktüm fanı temızledım termal macunu da yeniledim ama yine en basitinden cs 1.6 yı actıgımda bıle ısınıyo ve kendını korumaya alıp kapatıyor. bende en son format atma yoluna gitmeye karar verdim. skype yok bu arada. 200 GB gibi bi verim var ve bunu yedekleyebilecek cihazım yok format işlemini sadece c ye atma imkanım var mıdır dıger dosyaları D ye taşısam?
tabiki formatı yalnız C ye ata bilirsin
Windows 7 Kurulum Aşaması
İlk olarak BIOS ayarlarınızdan başlangıç ayarları(boot) kısmından cd sürücüsünü ilk sıraya getirmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için ve BIOS ayarlarına girmek için Delete, F2, F12 tuşları (sizin anakartınız hangisi ile biosa giriyorsa) ile biosa girin. Buradan genelde Boot sekmesi gözükür yoksa Advanced içinden görebilirsiniz. CD / DVD sürücümüzü 1. sıraya getiriyoruz.
Her bilgisayarda BIOS ekranı farklı olabilir. Bu resim temsili bir resimdir
Boot kısmını bulup oradan CD rom sürücünüzü first boot yapmanız gerekiyor.
bios-boot-ayarlari-2
CD Rom’unuzu 1st boot olarak ayarlayıp F10’a basarak ayarlarınız kaydederek bilgisayarınızı yeniden başlatıp CD ile Windows 7 kurulumuna başlayabilirsiniz.
Bilgisayarımızı Cd – Dvd den başlattıktan sonra karşımıza siyah bir ekranda ” CD’den veya DVD’den ön yükleme için bir tuşa basın..” ibaresi çıkacaktır. Bu yazıyı görür görmez herhangi bir tuşa basalım. Bastığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelmesi gerekir :
Win7-1
“Windows is loading files..” ibaresinden sonra aşağıdaki gibi “Starting Windows” ibaresi gelir.
Win7-2
Artık Windows 7’imizi kurmamız için yapacağımız ayarların olduğu adımlara gelmiş bulunuyoruz. İlk olarak Bölge ve dil seçeneklerini gösteren ekrandan bize uygun seçimleri yaparak ileriye tıklıyoruz.
Win7-3
Dil ayarlarımızdan sonra “Şimdi Yükle” ekranı karşımıza geliyor.
Win7-4
Karşımıza lisans ve kullanım koşulları geliyor. “I accept the license terms” kutusunu işaretleyip ileri düğmesine tıklayalım.
win7-5
Lisans koşullarını kabul edip gelen ekranda özel yüklemeyi (custom advanced) seçiyoruz ve artık yükleme işlemine geçiyoruz.
Özel yükleme bölümü en dikkat etmemiz gereken bölümlerden biri çünkü burada Windows’umuzu nereye kuracağımızı, Hdd’mizi bölecekmiyiz silecekmiyiz onları seçiyoruz.
Win7-6
DİKKAT !! Sisteminizde önceden XP veya win 7 kurulu ise (genelde C: de kuruludur) o halde C: sistemin kurulu olduğu alanı seçip biçimlendirmemiz gerekiyor veya seçip direk ileride diyebiliriz sonuçta yine formatlanacaktır.
Aman dikkat yedeklerinizin bulunduğu diski silmeyin tüm bilgilerinizi kaybedebilirsiniz. Disk boyutlarından da bunu anlayabilirsiniz.
win7-7
Sonraki adımda Windows kopyalanacak dosyaları ayıklıyor. Bu adım biraz zaman alacaktır, beklemelisiniz.
win7-8
Dosyaları ayıklama ve kopyalama bittikten sonra bilgisayarınız kapanıp tekrar açılacaktır. Yeniden başlarken yine cd den önyükleme yapmak için tuşa basın diyecektir basmayın!!. harddisk üzerinden kuruluma devam edecektir.
win7-9
Kısa bir kurulum ekranından sonra Video performasınız denetlenecek sonrasında da Windows 7 için kullanıcı hesabı oluşturduğunuz ekrana geleceksiniz.
win7-10
Sonraki ekranda Ürün anahtarınız girmeniz istenecek ancak burada ürün anahtarı girerseniz onaylanma sürecinde problem yaşanabilir ve uğraşırsınız. Bu yüzden kurulum bittikten sonra (30 gün içinde) Bilgisayar’a sağ tıklayıp Özellikler deyin ve açılan sayfada etkinleştirme işlemini gerçekleştirin. (alttaki 2. resim)
Win7-11
Win7-12
kurulum bittikten sonra (30 gün içinde) Bilgisayar’a sağ tıklayıp Özellikler deyin ve açılan sayfada etkinleştirme işlemini gerçekleştirin
Saat, tarih, ağ ayarlarını da yaptıktan sonra kurulumumuz bitip bilgisayarımızın masaüstü temiz bir şekilde açılmış olacaktır.
Win7-13Win7-14
Bundan sonra sürücü(driver) yüklemelerini yapmayı unutmayın, windows her donanımı algılayamaz.
Bilgisayarın ısınıp kapanmasının işletim sistemiyle ilgili olacağını sanmıyorum PC'nin fanını temizlerken her hangi birşeyin oynamadığından eminmisiziniz... Ve ısınınan bölge laptopun hangi kısmı çünki kapanma uzun süre kulanımdan sonra HDD'den bile olabilir..Elektrik kesilip mi kapanıyor yoksa reboot'mu oluyor.
Laptoplar iş için yapılmış bilgisayarlardır. Bu yüzden oyunlarda zorlanırlar ve ısınmaları oldukça normaldir.
Format atarak ısınma sorununu kesinlikle çözemezsiniz. Isınma genelde donanımasal bir sorundur.
Sorununuza Çözüm Olabilecek Tavsiyelerim;
- Kaliteli bir Laptop Soğutucusu Al.
- Termal Macunu Değiştir.
- Fanları ve kasayı iyice temizle
- Antivirüs'ü Kaldır. ( Bu yazılımlar devamlı olarka bilgisayarı tarar ve işlemciyi boş yere meşgul eder. Bu yüzden bazı cihazlarda ısınmaya yol açarlar)
Casper marka bilgisayarlar diğer bilgisayarlara göre 2 kat daha fazla ısınmakta. İnternette ısınmadan dolayı Casper'dan şikayet eden bir sürü forum konusu bulunmaktadır.