Windows 7 gerçekleri: Güvenli mi değil mi?

CHIP Online
16-09-2009, 00:03   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Windows 7 ve XP Mode hakkında çok şey söylendi ama gerçek ne? Windows 7 güvenli mi, değil mi?

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/wind ... degil-mi_15259.html

Resimlerle: Windows 7 için en iyi uygulamalar burada...

Windows 7'nin sanal XP modunun ayrı bir firewall ve anti-virüs gerektirmesi, bazı çevrelerde bunun dev bir güvenlik riski oluşturacağı eleştirilerine hedef olmuştu.

Şimdi bir başka araştırma Windows 7'nin XP Mode özelliğiyle ilgili daha önce ele alınmayan gerçekleri ortaya koyuyor. Bu araştırmaya göre XP Mode güvenlik riski yaratmak bir yana, güvenliği arttırıyor. Saldırganların zararlı kod çalıştırma yeteneklerini büyük ölçüde kısıtlıyor.

XP Mode bunu nasıl yapıyor? Aslında oldukça basit, yazılımsal sanallaştırma yazılımlarında bulunan bazı güvenlik açıkları, Windows 7'nin XP Mode'u donanımsal olduğu için burada işe yaramıyor. Bu yüzden hackerların elinde bulunan pek çok araç işe yaramaz hale geliyor. Bu sayede çıktığı günlerde Windows 7, kendisinden önce gelen Windows sürümlerine göre çok daha güvenli olacak.

Elbette hiçbir bilgisayar sistemi asla ve asla tam olarak güvenli değildir. Yeni Windows sürümünde de pek çok güvenlik açığı ortaya çıkacak ve zamanla kapatılacaktır. Güvenlik açıkları, yazılımların yaşam döngüsünün bir parçası. Mevcut açıklar kapatılırken, saldırganlar yeni hack metotları geliştirecekler, daha önce denenmemiş yollardan sistemlere saldıracaklar.

Şeytan detaylarda gizli, XP Mode ile ilgili özellikler devam ediyor...

Tüm konu: Windows 7 gerçekleri: Güvenli mi değil mi?

İzleyin: Windows XP Mode

Resimlerle: Windows 7 için en iyi uygulamalar burada...

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Windows 7 öncekilerden daha güvenli olacak mı?

ufuk_35
16-09-2009, 00:35   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
800 mesaj

Yazdığı gibi bir döngü bu. Microsoft'un pek iyi bir yerde olduğu da söylenemez.

Fattur
16-09-2009, 03:18   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj

Elbetteki Evet.Her yeni Windows Zaten Daha Önce Gelenlerden Güvenlidir...

PcMaKeR
16-09-2009, 08:59   |  #4  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

Vista zaten güvenliydi.
7 de ise daha da güvenleştirildi...

frozen
16-09-2009, 09:46   |  #5  
frozen avatarı
Yıllanmış Üye
776 mesaj
Alıntı: PcMaKeR  
Vista zaten güvenliydi.
7 de ise daha da güvenleştirildi...

Katılıyorum..

Zaten günümüz hack durumlarının büyük bir bölümü sosyal mühendislik ve kullanıcı dikkatsizliği(bilgisizliği), bunların hiç birinden işletim sistemini sorumlu tutamayız. Vista'da, XP'de yaşadığım sorunları yaşamadım. Herhangi ciddi bir güvenlik sorunuylada karşılaşmadım (Tabi ki bu Vista'nın %100güvenli olduğunu göstermez.)
Durum bu iken, Fattur'undediği gibi, her yeni Windows sürümünün bir öncekinden güvenli olacağı su götürmez bir gerçek. Sürümleri birbirinden ayıran, ne kadar süre sonra güvenliğinde gedikler vereceğidir. Bu süreç XP de çok kısa sürmüştü.(Kalıcı sorunlar mevcut) Vista'da ise uzadı.(Kalıcı sorun henüz yok)Windows 7 ile çok daha ileriye gideceğini düşünüyorum.

Bu görüşe, küçük bir destekte Vista'da bulunan UAC sisteminin sınıfta kalması gösterilebilir. Bir çok kullanıcı, kurulumun ardından saniyeler sonra UAC kapattı. Windows  7'de buna hiç ihtiyacım olmadı. Sanırım bir çok kullanıcı da kapatmadı. Buda doğal güvenliğin riske edilmediği anlamına gelir.

kaankar
16-09-2009, 09:54   |  #6  
Yıllanmış Üye
415 mesaj

xp den sonra vista kullanıyorum.xpden daha güvenli olduğunu düşünüyorum.windows 7 vistadan da daha güvenlidir.

PcMaKeR
16-09-2009, 10:05   |  #7  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

@frozen
UAC vistada şöyleydi. boğmaca gibi.
Program files ve windows klasörüne erişmeye çalışan bütün programlar UAC engeline takılıyordu. Windows un kendi uygulamaları bile.

Linuxtaki root gibi olmuştu ama ondan biraz daha az sıkıyordu.
Windows 7 ise sistem uygulamalarına özel güvenlik eklenmiş ve UAC sormuyor.

Ben hiç uac engeli görmedim. Administrator modunda girerim hep UAC hiç çıkmadı. Administrator kullanıcısına çıkmıyor o yönden iyi ama sen normal kullanıcıya administrator ü verirsen şu gibi bir durum oluşur. 10 yaşındaki çocuğa ferrari enzo verip sür demek gibi birşey oluyor.

Administrator ü şu durumda açacaksın: Bilgisayarı çok iyi kullanıyor ve yakından sistem özelliklerini takip ediyorsan tamamdır. Ama öbür türlü...

Windows Vista en güvenli windows tu. DEP engeli aşılmış deniyor ben hiç aşanı görmedim. Direk işlemci müdahalesi demektir dep i aşmak. oda çok zor.

ASLR ise bambaşka bir olay. Sistem bellekte rast gele bir yere kendini yüklüyor virus te kodlandığı zamanki adrese erişmek istediğinde kendi kendini bozuyordu.

Snow Leopard da ASLR geldi ama kendi ayakları üstünde zor duruyor Kar Leoparı yazık.

Son olarak Windows 7, temelinin kuvvetli olması ve ek aşılarının yapılmış olmasından dolayı Viruslere şimdiden bağışıklığı yüksek olan bir İşletim sistemi. Parasını hak ediyor mu? Biraz daha ucuz olsa çok daha fazla hak ederdi.

H@ckerCesur
16-09-2009, 10:10   |  #8  
Yıllanmış Üye
1,881 mesaj

Hiçbir sistem güvenli degil diye çıkmıyor. Windows xp kullanırken de format atmıyordum. 5 mayıstan beri windows 7 rc kullanıyorum. Daha degil format atmak bakım dahi yapmadım. Ne bir yavaşlama ne de bir çökme oldu... Çok stabil çalışıyor... XP için yazılan zararlılar win7 de istediklerini yapamıyorlar.

Hiper£l£v£nKids
16-09-2009, 13:46   |  #9  
Yıllanmış Üye
2,310 mesaj

Windows 7'yi görüpte yorum yapmak lazım.

OSMAN BAĞÇEVAN
16-09-2009, 18:22   |  #10  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj

daha güvenli olabilir.pek emin değilim açıkcası..
sebebi ise , windows 7 yi kurduğumdan beri , kaspersky , panda , avast i tarattığımda hep virüs buldular..ama  mantıklı düşünürsek , daha güvenli olur..

toddler
16-09-2009, 21:58   |  #11  
Yıllanmış Üye
220 mesaj

Mantıken her yeni sürüm bir öncekinden daha güvenli olacaktır. Win 7 resmi olarak piyasaya çıkmadan ne olacağını bilemeyiz. Yanlış anlaşılmasın ama antivirüs virmaları Win 7'de açıklar olmasını bekliyor olacak.

ADEM-KAYA
16-09-2009, 22:41   |  #12  
ADEM-KAYA avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 10
12,271 mesaj

WİNDWS 7 hızlı ve güvenli daha ne olsun