Herkes büyük bir heyecanla Windows 7'yi bekliyor. Bunların arasında elbette oyuncular da var. Windows 7'nin oyuncular için neler vaat ettiğini merak ediyor musunuz?
Windows 7'nin 22 Ekim'de piyasaya çıkmasıyla PC oyuncuları en sevdikleri oyunları oynayabilmek için yeni bir platforma sahip olacaklar. Windows Vista'ya bir türlü ısınamayıp oyunlar için XP'ye takılıp kalanlar da yeni işletim sistemini merakla bekliyorlar.
Peki Windows 7 oyuncuların beklentilerini karşılayabilecek mi? Geliştirme sürecinin artık sona ermek üzere olduğu şu günlerde birkaç soru sizlerin de bizlerin de kafalarını kurcalıyor. Windows 7 nasıl bir oyun deneyimi sunacak? Vista ve XP'den farklı olarak neler yapabilecek? Bu soruların cevaplarına şöyle bir bakalım.
Herkes büyük bir heyecanla Windows 7'yi bekliyor. Bunların arasında elbette oyuncular da var. Windows 7'nin oyuncular için neler vaat ettiğini merak ediyor musunuz?
DirectX 11
Hem Windows 7, hem de Windows Vista ile uyumlu olacak DirectX 11'i tüm oyuncular merakla bekliyor. Yeni DirectX, Windows 7 ile eş zamanlı olarak kullanıma sunulacak.
AMD'nin yaptığı bir açıklamada DirectX 11 için "yeni grafik donanımlarıyla ve Windows 7 ile birlikte büyük değişiklikler getirecek. Bu değişiklikler yeni oyunların ve uygulamaların, eskilerine göre çok daha iyi olmasını sağlayacak." ifadesi kullanılıyor. AMD, DirectX 11 sayesinde oyun geliştiricilerinin çok daha iyi grafiklere sahip yapımlar sunacağını düşünüyor. Bu da yeni oyunların daha yumuşak hatlara sahip ve daha gerçeğe yakın görüntülere sahip olacağı anlamına geliyor.
Windows 7'nin GPGPU uyumlu olması ve çoklu işlem birimlerine destek vermesi ile oyun yapımcıları, diğer başka hiçbir işletim sistemi ile yapamadıklarını yapabilecekler. Aynı zamanda Windows 7'nin önceki işletim sistemlerine göre daha verimli çalışacağını belirten uzmanlar böylelikle son zamanlarda oldukça artan oyun yapım maliyetlerinin de bir nebze olsun azalacağını düşünüyorlar.
Donanım devleri güveniyor
Microsoft ve Intel, Intel'in HyperThreading teknolojisine Windows 7'de daha fazla destek vermek için birlikte çalıştıkları biliniyor. Bu çalışma ile çok çekirdekli ve işlem birimli işlemcilerden Windows 7 ile daha fazla performans alınması hedefleniyor. Intel'den Brandon LeBlanc, bu çalışma hakkında yaptığı açıklamada Windows 7'nin bu konuda diğer işletim sistemlerinden çok daha önde olacağını belirtti.
Öte yandan grafik işlemci devleri de Windows 7'ye bir hayli güveniyor. NVIDIA Ürün Müdürü Chris Daniel, Windows 7'nin grafik işlemciye merkezi işlemciymiş gibi davranan ilk Windows işletim sistemi olduğunu belirterek GPGPU çözümleri için uygun bir platform olduğunu belirtti.
Performans artışı ne düzeyde?
İnanılmaz derece de güzel ve gerçekçi grafikler her oyuncunun hayalini süsler. Bu hayali gerçek kılabilmek için en önemli şey de performanstır. Eğer bu grafikleri akıcı bir şekilde göremiyorsanız, hiçbir anlamı kalmaz. Intel ve NVIDIA yetkililerinin yaptıkları bu açıklamalar sadece küçük bir örnek. Neredeyse tüm büyük yonga üreticileri Windows 7'nin daha önceki işletim sistemlerinden daha fazla performans vereceğini iddia ediyorlar.
Ancak Windows 7'nin RC sürümü ile yapılan testlerde önceki Windows'larla arasında çok büyük farklar olmadığı görülüyor. Bu hem bir bakımdan iyi, hem de diğer bakımdan kötü bir durum. Kötü yanı, Windows 7'nin iddia edildiği kadar büyük fark yaratamayabileceği, iyi yanı ise Windows Vista'nın başına geldiği gibi performans düşüşünün yaşanmayacak olması. RC sürümüne yapılan yenilikler ve sürücülerin iyileştirilmesinden sonra Windows 7'nin oyun performansının artacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kaynak : ShiftDelete