Arkadaşlar benim bilgisayarımda Windows 7 Ultimate bulunmakta. Benim diğer diskimde Windows XP Professional bulumakta. Ben Windows Vista DVD'si aldım ve Windows 7'yi silmeyip, Windows XP'nin bulunduğu diske format atıp oraya Windows Vista'yı kurmak istiyorum. Tamam bir bilgisayara birden fazla işletim sistemi kuruluyor ama Windows Vista, Windows 7'den sonra çıkmadığı için BIOS'ta işletim sistemini seçme ekranı gelmeyecek. Çünkü kendinden eski bir işletim sistemi kurulduğu zaman işletim sistemlerinin BIOS'ta görünmediği malum. Ben Windows Vista'yı yüklemek istiyorum ama Windows 7'ye format atmak istemiyorum. Yani yardım almak istediğim konu şu, Windows 7 yüklü bir bilgisayara Windows Vista yüklemek istiyorum ama BIOS ekranında işletim sistemi seçme ekranı nasıl gelecek, bunu getirmenin bir yolu var mı sizden bunu öğrenmek istiyorum. En çok güvendiğim sitelerden birisi olan Chip.com.tr adresinden yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler, iyi forumlar...
Windows 7 ve Windows Vista Ultimate
yükle yükledikten sonra o başlangıç seçme ekranını ayarlamak için easybcd programı sana yardımcı olacaktır
Önceden Windows 7'den sonra Windows XP yüklediğim için bu programı biliyorum. Resimli anlatımlarıda var. Hepsini uygulayarak yapmıştım olmamıştı, işe yaramamıştı yani. Kesin yol bilen yok mu?
kesin yol budur
VistaBootPRO programı da var ama mantık aynıdır ve easybcd kullanımı daha kolaydır
7'nin boot loader'ı öyle şeyler yapıyor evet ama deneyebileceğin başka birşey daha var: senin bilgisayarında xp'de var aynı zamanda, xp'yi çalıştır o işletim sistemiyle başlat bilgisayarını sonra tak vista'yı xp'nin üstüne yükle hiç format vs. atmadan upgrade et, bu yarayabilir işe belki...
Dostum aynı şekilde bende Win 7 yanına XP yükledim sonuç olarak mümkün, win 7 nin yanına D sürücüsüne XP yükledim ve yükleme bitince sadece XP yi boot etmeye başladı< fakat bunun çözümüde şöyle Win7 DVD mi takıp kurulumdan once Onar seçeneğine tıkladım ordan Komut satırını açıp şu komutları verdim
bootrec.exe /fixmbr
bootrec.exe /fixboot
ardından reset attığımda başlangıç seçenekleri çıktı. Burada ufak bi düzensizlik gibi görünen 2 işletim Sisteminin adıda Win7 olarak görünüyordu ancak birisi xp idi. Anlamak için birini tıklayıp görmeniz lazım.
Ardından seçimlerden Win7 ile başlattım ve EasyBCD isimli programla boot bölümünü düzenledim Sadece 2.ci işletim sisteminin adını XP yazdım ve kaydettim. Dikkat edilecek nokta ise 2 işletim sisteminin Boot dosyalarının C: < sürücüsünde olması gerektiğidir.. easy BCD programında XP nin kaynağı D: << olarak görünmemeli eğer D: sürücüsü yazıorsa C: olarak değiştirmelisiniz ..Tekrar reset attığımda bu defa 2 ayrı işletim sistemi win7 ve XP seçmemi istedi.. win7 ile boot edip C: Sürücüsünü şöyle bi kontrol ettim NST < isimli gizli bi klasör ve içinde NTLDR << yani xp önyükleme dosyası birde C: içerisinde Autoexec.bat ile Config.sys << dosyaları bulunuyor.. Şu an sistem Stabil olarak çalşıyor.. her ikiside sorunsuz.
Biliyordum. Chip gibi bir siteden güzel bir cevap geleceğini bekliyordum. Kardeşim çok teşekkür ederim. Şimdi sana yazıdan anladığımı söyleyeyim.
Windows Vista'yı normal diğer diske kuracağım ve kurulduktan sonra Windows 7 DVD'si ile boot edip, Bilgisayarı onaracağım. Onarma yerinde komuta "bootrec.exe /fixmbr - bootrec.exe /fixboot" yazacağım alt alta ve açılışta iki isimde görünecek. Bunlardan ikisindede Windows 7 yazacak ama bir tanesi Windows Vista olacak. Sonra Easy BCD programını yükleyip, oradan hangi işletim sistemi Vista ise onun ismini değiştireceğim. Ama Vista aslen D sürücüsünde ise o programda C'de olarak göstereceğim ve ismi değiştirince hallolacak.
Benim anladığım bu kardeş. Eğer böyleyse çok kolaymış. Eğer doğru anlamışsam söyle kardeş. Böyle uygulayacağım. ;)